Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Räsäsen vastaisku
Vapaa-ajattelijain Liitto ry / 3.4.2020
On hyvä, että nyt homoja lyttäävät eivät voi enää yhtä helposti vetäytyä suojaan raamatunlauseiden taakse. "Raamattu-siteeraus voi olla rikos", sanoo Toiviainen.

Raamattu ei juurikaan puhu homoista. 800 000 sanan joukosta löytyy vain seitsemän kohtaa, jotka voidaan tulkita homoja tuomitsevaksi ja niissäkin tuomitaan lähinnä raiskaukset, prostituutio ja uskonnolliset kultit [1]. Kun esimerkiksi kristityt siteeraavat Paavalin Roomalaiskirjeestä ”Jumala on jättänyt heidät häpeällisten himojen valtaan”, he jättävät pois edeltävän ”he ovat vaihtaneet Jumalan kirkkauden ihmisten ja lintujen, nelijalkaisten ja matelijoiden kuviin”. Jälkimmäinen viittaisi siihen, että Paavalin tarkoitus oli lähinnä mustamaalata kristinuskon kanssa Roomassa suosiosta kilpaillutta Isiksen kulttia.

Raamatun melko laimea homoteema ei toki estä 2010 Homoillasta mainetta niittänyttä Päivi Räsästä kirjoittamasta 2004 ”Mieheksi ja Naiseksi hän heidät loi” -pamfletissaan [2]: ”Raamatun etiikka tässä kysymyksessä on vastustamattoman selkeä. Homoseksuaalisia suhteita pidetään selvästi Jumalan luoman seksuaalisuuden vastaisena toimintana, ei pelkästään Vanhassa testamentissa, vaan vielä voimakkaammin Uudessa testamentissa.” Räsänen puhuu Raamatusta ”Jumalan Sanana” ja väittää jopa, että ”Koko Raamattu on pohjimmiltaan Kristuksen sanaa”, vaikka Raamattu on ihmisten eikä jumalan kirjoittama eikä Jeesus sano homoista yhtään mitään.

Kun liberalisoitunut kirkkomme päätti viime kesänä ryhtyä Pride-tapahtuman kumppaniksi, twiittasi Räsänen [3] Roomalaiskirjeen tekstin kommentilla ”Miten kirkon oppiperusta, raamattu, sopii yhteen sen kanssa, että häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi?” Tämä johti poliisitutkintaan kiihotuksesta kansanryhmää vastaan. Marraskuussa valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen määräsi käynnistettäväksi toinen esitutkinta verkossa edelleen olevasta Räsäsen 2004 pamfletista. Räsänen totesi haastattelussa että ”Teksti on edelleen ajankohtainen ja seison sen takana.”

Jokaisella ihmisellä on perusihmisoikeus päättää itse seksuaalisuudestaan ilman julkista häpäisyä ja tuomiota. Tilanteessa on vielä parantamisen varaa, sillä itsemurhariski seksuaalivähemmistöihin kuuluvilla nuorilla on moninkertainen, puhumattakaan ahdistuksesta, itseinhosta ja yksinäisyydestä, jotka homouden tuomitseva ilmapiiri aiheuttaa. On hyvä, että nyt homoja lyttäävät eivät voi enää yhtä helposti vetäytyä suojaan raamatunlauseiden taakse. ”Raamattu-siteeraus voi olla rikos”, sanoo Toiviainen.

Syy Räsäsen takertumiseen homokysymykseen valkenee hyvin hänen pamfletistaan: ”Luottamus Jumalan sanaan ja evankeliumin ilo ja varmuus kulkevat käsi kädessä. Jos Jumala ei ole pyhä Jumala, joka tuomitsee Raamatussa kerrotulla tavalla synnin – myös homoseksuaalisen käyttäytymisen kohdalla, miksi Jumalan Pojan täytyi kuolla?” Kysymykseen on kuitenkin helppo vastata: Ei ole mitään hyvää syytä miksi ”Jumalan Pojan piti kuolla”, Jeesus ei edes ollut jumalan poika, ja Raamattu on hyvin epäluotettava ihmisten tuotos. Ei ole mitään hyvää syytä miksi jumala tuomitsisi homot, vaikka olisikin olemassa, vielä vähemmän paljastuessaan mielikuvitushahmoksi.

Räsänen kumppaneineen eivät homojen ahdistuksesta tunnu piittaavan. Kun hiljattain väittelin aiheesta lestadiolaisen tuttavani kanssa, tämä totesi tylysti: ”Seksuaaliselle suuntautumiselle ei voi mitään, mutta sille voi, elääkö sen mukaisesti. Niin kauan kuin Pyhän Hengen voimasta ihminen taistelee syntiä vastaan, hänelle kuuluu armo.” Homojen siis pitäisi ”vain” taistella seksuaalista suuntautumistaan vastaan välttyäkseen tuomiolta – ei hyvä. Tällainen tiukkuus homokysymyksessä repii kirkkoa hajalle monien hylätessä uskonnon saadakseen vapauden sen suvaitsemattomuudesta. Tässä piileekin homovastaisen pilven kultareuna: sen johtaessa yhä useammat uskonnottomiksi menettää uskonnon tuomitseva ilmapiiri vähitellen otettaan.

Robert Brotherus

Artikkeli on julkaistu Vapaa Ajattelijassa 1/2020

[1] ”Biblical Passages Used to Condemn Homosexuality”, Robert K. Gnuse, https://bit.ly/38edErh

[2] ”Mieheksi ja Naiseksi hän heidät loi”, Päivi Räsänen, https://bit.ly/39vbO5t

[3] https://twitter.com/paivirasanen/status/1140693636176384011

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry