Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Vapareista valtavirtaa (Pääkirjoitus)
Jori Mäntysalo / 11.12.2019
Protuleirit täyttyvät nopeasti, Uskonnollisia tilaisuuksia ei tarvitse järjestää kouluvuonna lainkaan ja eduskunnan avajaisiin pohditaan tunnustuksettonta tilaisuutta. Onko vapareista siis tulossa valtavirtaa?

Syksy on pimentynyt ja talvikaan ei vielä ole kunnolla etelässä alkanut. Vuoden pimeintä ja kiireisintä aikaa. Viime viikot ovat olleet järjestöihmisellä kiireisiä. Kokouksia, syyskokouksia, tilaisuuksia ja lisää kokouksia.

Siis suhteellisen normaali syksy. Päivät vierivät ja kalenterilehdet kääntyvät. Sellaista se usein on työelämässäkin. Kesän lomakauden jälkeen kiritään töitä aluilleen ja lopulta kiirehditään vuodenvaihteeseen valmista. Aikarajat aloittain hiukan vaihtelevat, mutta työ- ja vapaa-ajan sovittelussa on haasteensa.

Kaiken tämän kiireen keskellä tuli yhteydenotto Yleisradiosta. Halusivat lyhyellä varoitusajalla vaparin keskustelemaan kirkon ja valtion suhteesta suoraan lähetykseen. Ruletin kuula osui allekirjoittaneeseen tällä kertaa. Vastapuolena debatissa oli ristikaulainen päätoimittaja Sanalehdestä. Keskustelu itsessään ei pitänyt sisällään mitään uutta, mutta ohjelman katsojien galluptulos asiasta oli rohkaiseva. 72% katsojista oli valmis erottamaan kirkon valtiosta kokonaan.

Edellisessä Vapaa Ajattelija -lehdessä oli juttu siitä mikä on suomalaisille pyhää. Kirkon opit eivät ole enää ykkösasia, vaan etusijalla olivat rakkaus, rauha ja luonto. Viime numerossa kerroimme rippikoululaisille suunnatusta kyselystä, jonka mukaan kirkkoon heistä halusi kuulua hiukan yli puolet. Rippikoulunhan käy hieman yli ¾ ikäluokastaan. Kysyttäessä uskosta Jumalaan tai Jeesuksen ylösnousemukseen putosivat jaa-vastaukset 1/3:n tienoille.

Onko vapareista siis tulossa valtavirtaa? Protuleirit täyttyvät nykyään hetimiten ilmoittautumisten alettua. Opetushallituksen ohjeessa on nyt maininta siitä, että uskonnollisia tilaisuuksia ei tarvitse järjestää kouluvuonna lainkaan. Eduskunnassa pohditaan tunnustuksettoman tilaisuuden ottamista valtiopäivien avajaisten viralliseen ohjelmaan. Saman tyyppisiä asioita tapahtuu siellä ja täällä, joskus ihan huomaamattakin.

No, vielä voi mennä hetki siihen, kunnes maailma on valmis. Lainsäädännölle ei ole odotettavissa suuria muutoksia. Kirkon erityisasema on edelleen kirjattu perustuslakiin jne. Hallitusohjelmassa ei tavoitteidemme mukaisia kirjauksia suuresti vilise. Elämänkatsomustiedon eli ET:n opetuksen avaaminen kaikille sallituksi olisi varmaankin se seuraava askel eteenpäin. Katsomusaineen valinnan mahdollisuus edistäisi yhdenvertaisuutta sekä lapsen oikeuksia – tarkoittaen myös lukiolaisten oikeuksia.

Tämä lainsäädännön tila ei kumminkaan poista näiden asioiden tosiasiallista liikehdintää kohti suurempaa kokonaisuutta. Kohti sekulaaria yhteiskuntaa.

Perjantaina 15.11. lähetetty tv-ohjelma sai osaltamme jatkoa heti seuraavana maanantaina, kun liittomme pääsihteeriä lähestyttiin samaisesta mediatalosta jatkamaan keskusteluja koulujen joulujuhlista ja siihen liittyvästä. Taas aikataulut olivat tiukkoja ja omassani oli se ratkaiseva kolo. Joten sinä sitten olin tiistaiaamuna toistamiseen tv:ssä kertomassa uskonnotonta kantaa.

Tällä kertaa oli tunnelma toinen, keskustelukumppanina oli moderni rehtori ja toimittajakin oli kiinnostunut aiheesta aidosti. Emme olleet väittelemässä vaan keskustelemassa. Jos et nähnyt lähetyksiä ne löytynevät lehden ilmestyessä YLE Areenasta.

Apulaisoikeusasiamiehen päätökset ja eräiden poliitikkojen ulostulot aiheuttivat öyhötyksen mediassa, mutta yleisesti asiat liikkuvat oikeaan suuntaan. Lukukauden päätösjuhlia on siirretty pois kirkoista, jonne ne eivät kuulu. Pikkulasten ruokarukoiluttamiset on pääasiassa lopetettu.

Vuodenkierron käänne valoon päin on pian käsillä. Se tarjoaa perheille — ovat ne yhden hengen tai paljon suurempia — muutaman ylimääräisen vapaan rauhoittua, olla yhdessä läheisten kanssa ja levätä muutaman päivän. Se on tervetullutta varmaankin kaikille tässä kiireisessä nyky-yhteiskunnassa. Vuodenvaihde tuo meille vapareille muutakin odotettavaa ja keskusteltavaa. Liittokokous on ensi kesäkuussa. Jäsenten vallitsemat edustajat tapaavat liittokokouksessa Jyväskylässä! Siis kaikille vapareille hyvää päättyvää sekä alkavaa vuotta.

Jape Lovén

Kommentoi

kommenttia

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry