Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Jehovan todistajien erivapaus kumottava
Jori Mäntysalo / 14.8.2018
Vapaa-ajattelijain liitto kannattaa Jehovan todistajat asevelvollisuudesta vapauttavan lain kumoamista.

Vapaa-ajattelijain liitto kannattaa Jehovan todistajat asevelvollisuudesta vapauttavan lain kumoamista.

Työryhmän mietintö on hyvin kirjoitettu, eikä siihen ole olennaista lisättävää. Korostamme kuitenkin, ettei yhteisöön sitoutumista ja sen jäseniltään vaatiman työn määrää voi pitää perusteluna. Ymmärrettävästi se vähentää riskiä siihen, että joku liittyisi yhdyskuntaan vain vapautuksen saadakseen, mutta perusoikeusjärjestelmän kannalta se ei ole poikkeuksen perustelu.

Käytännössä nykyään rauhan aikana valinta aseellisen palvelun ja siviilipalveluksen välillä on vapaa. Se, käytetäänkö termiä ”asepalvelusta saatava vapautus” vai ”kansalaispalvelu, jonka vaihtoehdot ovat aseellinen ja aseeton palvelus” ei ole olennaista. Merkittävää on palveluksen sisältö.

Siviilipalveluspaikka ei vapaa-ajattelijoiden mielestä voi olla Jehovan todistajien yhdyskunta. Todistajilla ei ole sellaista yleishyödyllistä toimintaa, jonka tukeminen olisi mielekästä. Siviilipalvelusmiehen osoittaminen Vartiotornien jakamiseen tai valtakunnansalin korjaamiseen taas rinnastuisi valtiontukeen yhdyskunnalle.

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry