Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Avioliiton ikärajaksi 18 vuotta
Vapaa-ajattelijain Liitto ry / 20.7.2018
Monien uskontokuntien opin mukaan pari ei saa rakastella ennen avioliittoa. Tämä on uskontokuntien ongelma, ei valtion. Vapaa-ajattelijat kannattavat poikkeuslupamenettelyn kumoamista.

Vapaa-ajattelijain liitto on lausunut kantansa alaikäisten avioitumiseen myönnettäviin poikkeuslupiin. Asiaa käsitellään oikeusministeriön arviomuistiossa.

Vapaa-ajattelijain liitto kannattaa poikkeuslupamenettelyn kumoamista niin, että jatkossa avioliittoon voitaisiin vihkiä vain täysi-ikäisiä. Poikkeusmenettelyn kumoaminen parantaisi hieman Suomen uskottavuutta lapsiavioliittoja vastaan kansainvälisesti tehtävässä työssä.

Monien uskontokuntien opin mukaan pari ei saa rakastella ennen avioliittoa. Tämä on uskontokuntien ongelma, ei valtion. Uskontokunta voi halutessaan järjestää vihkimistä vastaavan rituaalin ilman juridista merkitystä. Tällainen rituaali olisi parille merkki siitä, että heidän kuvittelemansa yliluonnollinen olento sallii seksin.

Uskonnollisen vihkirituaalin erottaminen juridisesta vihkimisestä olisi muutenkin hyvä ajatus. Nykytilanne on yhdenvertaisuuden vastainenkin, koska vihkimisoikeuksia ei voida myöntää uskonnottomien katsomusjärjestöille. Kehitys on joka tapauksessa kulkemassa suuntaan, jossa vihkimiset siirtyvät maistraatteihin: jo vuonna 2014 yli 50 % vihittiin ei-kirkollisesti, ja osuus on sen jälkeenkin kasvanut nopeasti.

Samassa yhteydessä olisi hyvä lisätä avioliittolakiin säädös, jonka perusteella pakkoavioliitto voidaan todeta mitättömäksi. Vaikka avioero johtaakin oikeudellisesti samaan tulokseen, olisi mitätöinti omiaan osoittamaan pakkoavioliittojen erityistä tuomittavuutta.

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry