Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Rationalismi riistäjien ristitulessa
kimmo / 8.6.2016
"Sulavat napajäätikötkin nähdään Jumalan hyvänä merkkinä"

Yhdysvallat perustettiin sekulaarina valtiona vuonna 1776. Kirkko ja valtio erotettiin toisistaan perustuslain ensimmäisessä lisäyksessä. Tätä on vaikea uskoa, kun tarkastelee maan tilaa nykyisellään. Monet yhdysvaltalaiset elävät harhaluulossa että valtio olisi perustettu raamatullisille arvoille, siitä huolimatta että esimerkiksi uskonnonvapauden takaava perustuslain ensimmäinen lisäys on ristiriidassa Raamatun ensimmäisen käskyn kanssa: älä pidä muita jumalia. Miksi Yhdysvaltain historiaa ja koulukirjoja kirjoitetaan uusiksi totuutta vääristellen?

Texasilainen rationalismin puolestapuhuja ja YouTube-julkkis Aron Ra teki maaliskuussa kuukauden mittaisen Euroopan kiertueen pitäen kaikkiaan neljässätoista maassa luentoja. Iloksemme hän poikkesi myös 30.3. Helsingissä, Intian suurlähetystössä Sanal Edamarukun ja kunnianarvoisan Intian suurlähettilään Ashok Kumar Sharman vieraana. Haluankin tässä yhteydessä kiittää heitä tilaisuuden isännöinnistä. Ra esitti tunnin mittaisen luennon siitä, mikä tai kuka on ajamassa rationalismia rappiolle Yhdysvalloissa.

Apinaoikeudenkäyntejä

“Apinako niin paljo muuttuupi, siitä nyt hulluki suuttuupi”, lauleskeli Antti Syrjäniemi Daytonin oikeudenkäynnistä kertovassa rallissaan vuonna 1929. On jotenkin ironisen tyypillistä että Yhdysvalloissa on pyritty ratkaisemaan tieteellinen totuus ihmisen alkuperästä oikeussalissa eikä laboratoriossa. Viimeisin oikeusjuttu kreationismin ja evoluution kahakasta käytiin tapauksessa Kitzmiller v. Dover vuonna 2005, kun joukko vanhempia haastoi Pennsylvanian osavaltio Doverin kouluhallituksen oikeuteen siitä että kouluissa oli ohjeistettu esittämään “älykkään suunnittelun teoria” vaihtoehtona evoluutioteorialle. Uskonto koki tappion, kun oikeudessa saatiin näytettyä että älykkään suunnittelun teoria on labratakkiin puettua uskontoa, eikä se näin ollen kuulunut osavaltion kouluihin.

Ran kotiosavaltiossa Texasissa opetuslautakunta koostuu kreationismin uskovista ihmisistä, jotka valikoivat oppikirjat, ja jopa pyytävät niihin korjauksia. Toiseksi suurimpana oppikirjojen ostajana Texasin osavaltion oppikirjatilaukset usein määrittelevät millaisia kirjoja koko maassa tehdään. Of Pandas and People on eräs kuuluisa oppikirja, jonka sisältö on koulujen lisäksi luettu oikeudessakin. Kun kreationismi kouluissa kiellettiin, kirjan uudessa painoksessa viittaukset Luojaan korvattiin älykkäällä suunnittelijalla. Kun opetuslautakunnassa maallikot päättävät siitä mitä tiedekirjoissa lukee, seurauksena on että uskonto pääsee kuitenkin luikertelemaan luokkahuoneisiin.

Siveyslupauksia

Terveystiedon tunneilla ei opeteta ehkäisyä lainkaan joissain osavaltioissa, Texas mukaan lukien. Koulussa ei jaeta tietoa perhesuunnittelusta ja sukupuolitaudeista, vaan ainoastaan opetetaan pidättäytymään seksin harjoittamisesta. Abstinence only -opin kuvitelmana on, että teinit kykenevät pelkällä tahdonvoimallaan pidättäytymään seksin harjoittamisesta ja taistelemaan hormonien hyrrätessä voimakkainta biologista vaistoa, lisääntymisviettiä vastaan. Tähän välineiksi tarjotaan siveyssormuksia, joiden kantajat lupaavat säilyttää itsensä neitsyinä papin aameneen asti. Kondomeja tai syitä ja selityksiä ei anneta, ja sen seurauksena teiniraskaudet ja sukupuolitaudit ovatkin tavallista yleisempiä pelkkää pidättäytymistä opettavissa osavaltioissa.

Historian muuntelua

George Orwellin kirjassa 1984 huomautetaan että se joka hallitsee historiaa, hallitsee tulevaa. Siispä myös historiankirjoja kirjoitetaan uusiksi. Kolonialismin ikäviä piirteitä uuden mantereen valloituksesta ja alkuperäiskansojen kaltoinkohtelusta ei mainita, eikä sisällissodan syistäkään oikein ota selvää. Puuvillaa pelloilla poimineiden “työntekijoiden” oikeudet eivät uudelleenkirjoitetun historian mukaan olleet siihen ainakaan syypäinä. Vuonna 2012 julkaistussa dokumentissa The Revisionaries kuvataan historian uudelleenkirjoittajia osuvasti.

Yhdysvaltain kouluissa amerikkalaiset opetetaan näkemään Yhdysvallat Jumalan itsensä perustamana mallivaltiona oppaaksi muille maille. Valkoisen väestön osuutta historiassa korostetaan. Eräässä oppikirjassa jopa rap-musiikin kulttuurillinen vaikutus oli muuttunut country & westerniksi. Presidenttiehdokas Donald Trump sai hiljattain tukea Ku Klux Klaanilta. Kun Trumpilta tiedusteltiin mielipidettä järjestöstä, hän ei ollut tietävinään mistä organisaatiossa on kyse, eikä suvaitsevaisena halunnut ennakolta tuomita ketään tuntematta heidän taustojaan.

Ympäristön halveksuntaa

Ilmastonmuutos esitetään humpuukina ja pötypuheena. Jos ihminen olisi vastuussa keskilämpötilan noususta, sehän tarkoittaisi että meidän pitäisi muuttaa kulutuskäyttäytymistämme sen takia. Sulavat napajäätiköt nähdään Jumalan merkkinä siitä, että nyt sieltä voi porata lisää öljyä. Fossiilisten polttoaineiden käytön hiipuminen olisi merkittävä takaisku “Texasin teellä” rikastuneille öljymahdeille. Öljyteollisuudelle on tärkeää saada ihmiset uskomaan että vika ei ole heissä, jotta he eivät osta sähköautoa, pystytä aurinkopaneeleja tai aseta päästörajoitteita. Ympäristönsuojelu manipuloiduissa oppikirjoissa esitetään pyrkimyksenä kaataa rikkaiden valtioiden talousmahti, eikä pyrkimyksenä taata ihmiskunnan ja maapallon tulevaisuus. Maapallon resursseilla nähdään vain välitön välinearvo.

Talouspoliittista tieteen halveksuntaa

Onko kaiken takana Illuminaatti, Big Pharma, New World Order vai Vapaamuurarit? Salaliittoteorioita maailmaa ohjailevasta salaisesta eliitistä riittää. Tuskinpa mikään yksittäinen teoria on edes lähelläkään totuutta. Selvää on kuitenkin se, että rikkaat konservatiiviset tahot tukevat vahvasti kristillisiä arvoja puolustavia ehdokkaita. Vaalien alla tietyille ehdokkaille ostetaan näkyvyyttä isolla rahalla, ja vallasta ja taloudellisesta hyödystään kiitollisina he puolestaan säätävät lakeja jotka edistävät sokeaa talouskasvua, välittämättä vähääkään päätösten haitallisuudesta ihmisille ja luonnolle. Äänestäjiä tämä ei haittaa, koska heidät on saatu vakuuttuneeksi siitä että tiede on hölynpölyä ja että luonto on Jumalan lahja ihmisille, joka on tarkoitettu hyödynnettäväksi eikä suojeltavaksi.

Kansa pyritään pitämään sivistymättöminä, köyhinä ja kuuliaisina palvelijoina. Teiniraskaudet pakottavat nuoret jättämään koulut käymättä ja siirtymään oitis matalapalkkaiseen ammattiin. Sivistyksen tilalle tarjotaan Raamattua. Karl Marxin vertaus uskonnosta oopiumina oli osuva luonnehdinta. Tiede häviää taistelun uskonnolle, koska tiede vaatii ahkeraa opiskelua, aikaa, rahaa, tutkimusta: tuotantotaloudesta pois olevia resursseja. Uskonnon omaksumiseen ei tarvita mitään erityistä. Uskonto on pikaratkaisu elämän kaikkiin ongelmiin palvellen täydellisesti kertakäyttöyhteiskuntaa.

Tunne vastaan järki

Yhteiskunnan kamppailussa vastakkain on kaksi tahoa: ne jotka haluavat oppia järjellä ymmärtämään kuinka maailma toimii, ja ne jotka haluavat vain nopean hyvänolon tunteen vailla omantunnontuskia. Kun kaikki on vain osa Jumalan suunnitelmaa ja kuoleman jälkeenkin on taivaspaikka luvassa, ei tarvitse välittää siitä miten maailma makaa. Tieto lisää vain tuskaa. Tieteestä on tehty vihollinen. Asetelma on kuin Matrix-elokuvan sinisen ja punaisen pillerin valinta: haluatko asua keinotekoisessa pahviparatiisissa arvottomana tuotantoyksikkönä, vai haluatko herätä synkkään mutta aitoon todellisuuteen taistelemaan ihmiskunnan olemassaolon puolesta?

Kuulostaako tutulta? Tuleeko mieleen, että talousvetoinen, konservatiivikristillinen ja tiedevastainen politiikka olisi hiljattain nostanut päätään myös jossain lähistöllä? Olisi perin suotavaa että Suomi pysyisi jatkossakin koulutuksen ja tieteen kärkijoukossa. Nyt vaikuttaa kuitenkin siltä että poliittiset tuulet puhaltelevat vastatuuleen.

Kimmo Laine

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry