Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Kansainvälinen rationalistien konferenssi Tallinnassa
kimmo / 8.6.2016
"Jumala lymyää tietämättömyyden aukoissa"

Rationalist International on nimensä mukaisesti kansainvälinen rationalistijärjestö, joka pyrkii tuomaan yhteen rationalistit, skeptikot, vapaa-ajattelijat ja humanistit ympäri maailman jakamaan ideoita ja kokemuksia ja toimimaan yhdessä rationalismin edistämiseksi. Järjestön puheenjohtaja on nykyisin Suomessa asuva Sanal Edamaruku, joka joutui lähtemään maanpakoon Intiasta joitain vuosia sitten. Hän on myös ollut vastuussa Tallinnassa 23.-24.4.2016 järjestetystä kansainvälisestä rationalistien konferenssista. Vieraita oli ympäri maailman. Suomesta oli saapunut useita puhujia, kuten suomalaisesta humanismista luennoinut Gunn Winter ja suomalaisesta vapaa-ajattelusta puhunut Esa Ylikoski.

Rationalismia tarvitaan. Uskonnot ovat usein epäonnistuneet tehtävässä jonka ne ovat itselleen ottaneet: heikompien suojelu. Tosiasiallisesti uskonnot lähinnä vain käyttävät heikompia hyväksi. Rationalistien konferenssin puheenvuoroissa saattoi havaita, että eri puolilla maailmaa erilaiset ihmisryhmät ovat uskontojen uhreja, jotka kaipaisivat rationalistista vapautusta.

Jumalanpilkkaajat

Monissa maissa kuten Suomessa on yhä edelleen voimassa rangaistus jumalanpilkasta. Australialainen Michael A. Sherlock luennoi jumalanpilkan merkityksestä. Hän otti esiin George Bernard Shawn’n sitaatin: ”Kaikki suuret totuudet alkavat jumalanpilkkana.” Maapallo on pyöreä, evoluutio on saanut aikaan lajien kirjon ja sairaudet johtuvat pöpöistä eivätkä demonien riivauksesta. Jumalanpilkkaajia ei siis tulisi suinkaan tuomita, vaan kuunnella tarkoin mitä sanottavaa heillä on. Jumalanpilkkaajat vähentävät niiden tietämättömyyden aukkojen määrää, joissa Jumala vielä lymyää.

Sairaat

Vaikka lääketiede on lännessä kehittynyt huimaa vauhtia, kaikkia maailmankolkkia se ei ole vielä tavoittanut. Joissain maissa sairauksia parannetaan edelleen rukouksin, yrtein ja loitsuin. Oma lukunsa ovat länsimaiden “vaihtoehtolääketiede”, joka pyrkii lietsomaan aiheettomia pelkoja ja parantamaan niitä sitten vaikutuksettomilla rohdoilla. Robert Eagle kertoi dokumenttielokuvastaan Guru Busters, jossa hän seuraa Intialaisia hömppäshamaaneja paljastavaa ryhmää, mukanaan nuori Sanal Edamaruku.

Ongelmana etenkin kehittyvien maiden suhteen  “vaihtoehtohoidoissa” on se, että silmänkääntötemput ovat halpoja ja helppoja. Oikea lääketiede vaatii enemmän resursseja. A.C. Peter esitteli Intiassa toimivan humanitäärisen avustusohjelman Gift of Life, joka tarjoaa avosydänkirurgiaa varattomille lapsille, joilla ei muutoin olisi mahdollisuutta saada apua. Gift of Lifen taustajärjestö on sitoutumaton Rotary Club. Myös suomalaisella Rotary-järjestöllä on lääkäreitä Afrikkaan järjestävä lääkäripankkiohjelma. Lisäksi on olemassa Lääkärit ilman rajoja, Médecins Sans Frontières-järjestö. Lääkäripalveluja tarjoavien humanitääristen järjestöjen kautta voi edesauttaa kunnollisen sairaanhoidon saatavuutta sinne, missä muuten oltaisiin taikatemppujen varassa.

Herkkäuskoiset

Skeptikoita tarvitaan paljastamaan huuhaakauppiaat. Sitä mukaan kun usko jumaliin on laimentunut, usko uuden ajan höpötyksiin on vain kasvanut. Höpsöt uskomukset eivät ole kadonneet, ne ovat vain muuttaneet muotoaan. Martin Vällik esitelmöi Viron skeptikkoyhdistyksestä, jota koskeva mieleenpainuvin yllätys oli että varsinaisia jäseniä on vain kahdeksan, mutta facebook-ryhmässä jäseniä on yli 4000. Pienikin porukka saa tehokkaasti äänensä kuuluviin sosiaalisessa mediassa.

Brittiläinen Adrian Bailey piti esitelmän skientologiasta, jonka jäsenyydestä hän on toipumassa. Skientologia on hurja ihmisiä manipuloiva kultti, joka kiristää jäseniltään rahaa kaivettuaan heistä esiin ensin yksityisiä asioita, jotka sitten uhataan paljastaa. Vaikkei lentävän spagettihirviön kirkko ole saanut virallista uskonnollisen yhdyskunnan statusta Suomessa, ei sitä ole skientologiakaan saanut.

Lapset

Uskonnoilla on erityinen kiinnostus lapsia kohtaan. Uskonnot pyrkivät alistamaan ihmisen heti pienestä pitäen seuraajakseen, sillä aikuisen indoktrinointi on paljon vaikeampaa. Tiina Vilponen luennoi Sexpon työstä ympärileikkausten kieltämiseksi. Ruotsista saapunut Emilia Ericson otti esille lapsivaimot ja kunniamurhat, joista on Ruotsissa tullut jo siinä määrin toistuvia että niihin tulee puuttua. Länsimainen lainsäädäntö usein perustuu sille ajatukselle että lapsilla on samat oikeudet kuin aikuisilla ja kaikkia on kohdeltava yhdenvertaisesti kulttuuriin ja uskontoon katsomatta. Silti lapset ovat jossain tilanteissa lainsuojattomia, kun heidän vanhempansa kohtelevat heitä kaltoin kulttuurin nimissä.

Robert Brotherus esitteli nuorisolle suunnattujen Prometheus-leirien toimintaa Suomessa, ja esitys herätti suurta kiinnostusta kuulijoissa. Tänäkin kesänä järjestetään kaksi kansainvälistä englanninkielistä Prometheus-leiriä.

Naiset

Uskonnollinen totalitarismi pyrkii kontrolloimaan naisia. Naisia pyritään alistamaan, olipa kyse pukeutumisesta, seksuaalisuudesta, opiskelusta, tai jopa auton ajamisesta. Puolassa tilanne on kääntynyt katolisen kirkon ikeessä huonoon suuntaan. Nina Sankari kertoi siitä miten aiemmat hyvät uudistukset on kumottu uusilla laeilla Puolassa parinkymmenen vuoden sisällä. Iranilaistaustainen Maryam Namazie kertoi muun muassa Twitterissä levinneestä #exMuslimBecause -hashtagistä, jota käyttäneet twiittaajat kertoivat syistä sille, miksi ovat luopuneet islamista. Huntujen vaatiminen, naisen epätasa-arvoinen asema sharia-oikeudessa, naisen heikompi asema perinnönjaossa ja monet muut syyt ovat saaneet naisia luopumaan islamista. Bangladeshista saapunut Taslima Nasrin summasi tilanteen hyvin todetessaan että kaikki uskonnot ovat naisvastaisia. Rationalistinen feminismi vapauttaisi naiset uskontojen ikeestä.

Koko maailma

Lopulta oikeastaan kaikki ihmiset hyötyisivät rationalismista jollain tavalla. Järjen käyttö edistää ihmiskunnan, eläinkunnan ja maapallon hyvinvointia kaikkialla, jos sitä vain sovellettaisiin kaikessa ihmiskunnan päätöksenteossa. Oman edun tavoittelu kaikkien lajien vahvimpana selviytymisvaistona ottaa kuitenkin vallan helposti. Ihmiskunnan onnistuminen onkin kiinni siitä, voitammeko luontaisen viettimme tavoitella valtaa ja omaisuutta, ja tukeudumme sen sijaan järkeemme rakentaessamme tulevaisuuden yhteiskuntaa. Kiitos Sanal Edamarukulle ja kaikille tapahtuman järjestelyyn osallistuneille tapahtuman järjestämisestä, ja toivon vilpittömästi että näitä järjestetään jatkossakin.

Kimmo Laine

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry