Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Mitä kuuluu, Uskontojen uhrien tuki
kimmo / 19.3.2016
Jäsenyys tiiviissä ja tiukan kontrolloivassa uskonyhteisössä sekä yhteisöstä irtautuminen on monille traumatisoiva kokemus. Sosiaaliset suhteet saattavat viiletä tai katketa kokonaan kun yhteisöstä irtautuu ja yksin jääminen on ihmiselle hyvin rankkaa, varsinkin kun siihen yhdistyy muita kriisejä kuten identiteetin ja maailmankuvan menettäminen. Tavoitteenamme on tukea tällaisia vaikeita asioita ja hengellistä väkivaltaa kokeneita vertaistuen keinoin. Viimeinen vuosi […]

Jäsenyys tiiviissä ja tiukan kontrolloivassa uskonyhteisössä sekä yhteisöstä irtautuminen on monille traumatisoiva kokemus. Sosiaaliset suhteet saattavat viiletä tai katketa kokonaan kun yhteisöstä irtautuu ja yksin jääminen on ihmiselle hyvin rankkaa, varsinkin kun siihen yhdistyy muita kriisejä kuten identiteetin ja maailmankuvan menettäminen. Tavoitteenamme on tukea tällaisia vaikeita asioita ja hengellistä väkivaltaa kokeneita vertaistuen keinoin.

Viimeinen vuosi on ollut vilkasta aikaa Uskontojen uhrien tuki UUT ry:ssä (tuttujen kesken UUT:ssa). Vertaistukitoimintamme on lisääntynyt huomattavasti.

Viime vuonna järjestämiemme vertaistukitapaamisten määrä kasvoi 58 % edellisvuoteen verrattuna. Vertaistukitilaisuuksissamme käyneiden määrä kasvoi 90 % (vuonna 2014: 401 osallistujaa, vuonna 2015: 762 osallistujaa). Lisäksi tavoitamme entistä suuremman joukon ihmisiä netissä toimivien vertaistukiryhmien kautta. Viime vuonna perustetussa UUT:n vertaistuki –ryhmässä Facebookissa on jo 283 jäsentä. Meillä on monenlaisia netissä toimivia ryhmiä esimerkiksi seuraavista taustoista tuleville: esikoislestadiolaiset, helluntailaiset (+ muut karismaattisen kristillisyyden ryhmät), Jehovan todistajat, MAP-kirkko eli mormonit ja vanhoillislestadiolaiset. Vertaistukiryhmämme kokoontuvat seuraavissa kaupungeissa: Helsinki, Jyväskylä, Kuopio, Tampere, Turku ja Oulu. Lisäksi Lahdessa on alkavaa toimintaa.

Vertaistuen määrä on kasvanut, mutta olemme kiinnostuneita myös laadusta. Olemme juuri tehneet kyselyn vertaistukitoimintaamme osallistuneille ja alustavien tulosten mukaan osallistujat ovat kokeneet toimintamme auttaneen heitä merkittävästi.

Vertaistuen lisäksi teemme tiedotus- ja vaikutustoimintaa esiintymällä perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa sekä tapaamalla viranomaisia.

Voit tutustua tarkemmin toimintaamme esimerkiksi seuraamalla Facebook-sivuamme. Mainostamme siellä myös mahdollisuuksia osallistua toimintaamme. Tervetuloa mukaan auttamistyöhön, tukemaan ja saamaan tukea.

Joni Valkila

UUT ry:n toiminnanjohtaja

(Oikaisu: painetussa lehdessä artikkelin kirjoittajan Joni Valkilan nimi oli kirjoitettu virheellisesti Jouni Valkila. Pahoittelemme virhettä.)

Uskontojen uhrien tuki ry.

Sähköposti: tiedotus@uskontojenuhrientuki.fi

Vertaistukipuhelimet:
Helsinki 0400 466 990 klo 15-17
Turku 050 55 88 318 klo 15-17

Puhelimiin vastaajat tekevät vapaaehtoistyötä. Heillä on henkilökohtaisia kokemuksia uskonyhteisöjen toimintaan liittyvistä ongelmista. UUT:ssa tekemässään vapaaehtoistyössä he ovat kohdanneet monia ihmisiä, jotka ovat kokeneet hengellistä tai muuta väkivaltaa useiden eri yhteisöjen taholta.

Voit soittaa näihin puhelimiin riippumatta siitä missä itse asut. Jos toinen numeroista ei vastaa, soita rinnakkaisnumeroon.

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry