Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Jumalharhat: Epäily on Saatanasta!
kimmo / 19.3.2016
“Usko Herraan Jeesukseen niin pelastut!” argumentoi jo Paavali (Apt 16:31) ja vielä nyt parin tuhannen vuoden kuluttua kristityt käyttävät samaa retoriikkaa. Uskonnot ovat täynnä tämäntyyppisiä uskonkappaleita – meemejä – joiden tarkoituksena on uskon pönkittäminen ja levittäminen. Meemin käsitteen lanseeraasi Richard Dawkins ja sitä ovat kirjoissaan pätevästi käsitelleet muun muassa Susan Blackmore ja Daniel Dennet. Tässä […]

“Usko Herraan Jeesukseen niin pelastut!” argumentoi jo Paavali (Apt 16:31) ja vielä nyt parin tuhannen vuoden kuluttua kristityt käyttävät samaa retoriikkaa. Uskonnot ovat täynnä tämäntyyppisiä uskonkappaleita – meemejä – joiden tarkoituksena on uskon pönkittäminen ja levittäminen. Meemin käsitteen lanseeraasi Richard Dawkins ja sitä ovat kirjoissaan pätevästi käsitelleet muun muassa Susan Blackmore ja Daniel Dennet. Tässä oma top-10 listani ovelimpia kristinuskon ja islamin meemejä:

  1. “Levittäkää uskontoa sotimalla.” Islamin pyhä sota ja kristinuskon ristiretket ovat toimineet tehokkaasti miekan voimalla vaikka järkiargumentit puuttuisivat.
  2. “Tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni.” Lähetyskäskyn johdosta ovat tuhannet lähetyssaarnaajat levittäneet uskoa vaivaa säästämättä ja nälkäpalkalla maailman joka kolkkaan.
  3. “Uskosta luopumisen rangaistus on kuolema.” Islamista luopuvat lienevät tämän opin johdosta ainakin vähemmän halukkaita tulemaan “ulos kaapista”.
  4. “Totisesti, joka ei ota Jumalan valtakuntaa vastaan niin kuin lapsi, hän ei sinne pääse.” (Jeesus, Mark.10: 13-16) Lapsille on tunnetusti helppoa syöttää pajunköyttä ja uskonnot ahnaasti tarttuvat tähän mahdollisuuteen.
  5. “Autuaat ne, jotka eivät näe ja kuitenkin uskovat!” (Jeesus, Joh. 20) Kun ei ole hyviä todisteita, on uskon leviämiselle edullista että uskotaan ilman todisteita.
  6. “Epäily on Saatanasta!” Tämän kuulin soluttauduttuani helluntaiseurakunnan saarnatilaisuuteen. Epäilyt pitää nitistää ennen kuin ne uhkaavat uskoa.
  7. “Lisääntykää ja täyttäkää maa.” Kun masturbaatio on synti ja ehkäisyä ei saa käyttää, uusia uskontoon indoktrinoitavia lapsia syntyy paljon.
  8. ”Rukoilkaa Jumalaa ja lukekaa usein pyhää kirjaa.” Toisto helpottaa aivopesua ja saa sisäistämään opin ilman perusteita.
  9. ”Kokoontukaa usein yhteen ja puhukaa toisillenne uskosta.” Ihminen on laumaeläin ja ryhmäkäyttäytyminen voimistaa ryhmän jäsenten uskomuksia.
  10. ”Jos ystävänne tai sukulaisenne luopuu uskosta, hylätkää hänet.” Ellei laumassa oleminen voimistanutkaan uskoa, ei ulos kaapistakaan kannata tulla.

Meemien ei tarvitse olla loogisesti perusteltuja tai evidenssin tukemia – riittää että ne ovat retorisesti vaikuttavia “mielen viruksia”. Tyypillinen vaikutusmekanismi perustuu tunteisiin: kukapa ei esimerkiksi haluaisi “pelastua” tai olla joutumatta “kadotukseen” ja vahva halu voi saada aivot oikosulkuun niin että ne hyppäävät johtopäätökseen vaikka mitään perusteluja ei ole esitetty. Uskontojen evoluutiossa “luonnonvalinta” suosii uskontoja, jotka omaavat paljon tällaisia itseään ylläpitäviä, levittäviä ja lisääviä meemejä. Ei siis ole ihme että tähän päivään saakka selvinneet uskonnot ovat meemejä täynnä. Voidaan jopa ajatella uskontojen olevan yksinkertaisesti kokoelma tehokkaita meemejä.

Mitä sitten sanoa kun sinulle seuraavan kerran markkinoidaan uskontoa “Usko että pelastut ja epäily on Saatanasta” -retoriikalla? Kokeile vaikka sanoa: “Itse asiassa minä olen maailman vapahtaja ja sinun tulee heti suudeltava jalkojani tai joudut kadotukseen! Jos epäilet tätä, se on Saatanan harhautusta!” Ehkä vastapuoli ainakin hetkeksi havahtuu siihen, että hyvillä perusteilla ja todistusaineistolla on sittenkin merkitystä.

Robert Brotherus

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry