Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Agnostinen istunto: Siirtolaisuus ei tee alueista samanlaisia, vaan entistä erilaisempia
kimmo / 19.3.2016
Lokakuusta lähtien on Euroopassa ihmetelty äärikonservatiivisen Laki ja oikeudenmukaisuus -puolueen (PiS) menoa Puolassa. Homofobinen ja äärikatolinen puolue on muokannut perustuslakituomioistuimen mieleisekseen ja alistanut syyttäjälaitoksen oikeusministeriölle. Yksikään puolalaisista tutuistani ei kannata PiS-puoluetta. Puolet heistä on muuttanut Puolan EU-jäsenyyden aikana Englantiin, Saksaan tai Skandinaviaan. Jäsenyyden aikana joka seitsemäs työikäinen puolalainen on työskennellyt ulkomailla. Yksi syy PiS-puolueen menestykseen […]

Lokakuusta lähtien on Euroopassa ihmetelty äärikonservatiivisen Laki ja oikeudenmukaisuus -puolueen (PiS) menoa Puolassa. Homofobinen ja äärikatolinen puolue on muokannut perustuslakituomioistuimen mieleisekseen ja alistanut syyttäjälaitoksen oikeusministeriölle.

Yksikään puolalaisista tutuistani ei kannata PiS-puoluetta. Puolet heistä on muuttanut Puolan EU-jäsenyyden aikana Englantiin, Saksaan tai Skandinaviaan. Jäsenyyden aikana joka seitsemäs työikäinen puolalainen on työskennellyt ulkomailla. Yksi syy PiS-puolueen menestykseen voi olla se, että moni eurooppalaisempaa menoa haluava on häipynyt ulkomaille.

Suomessa vasemmiston kannatus on jo sadan vuoden ajan ollut vähäisintä Vaasan vaalipiirissä. Syitä tähän on monia. Yksi syy voi olla ettei mistään ole lähtenyt yhtä paljon siirtolaisia Yhdysvaltoihin kuin Vaasan vaalipiiristä. Pohjanmaan maaton väestö häipyi Yhdysvaltoihin ja Etelä-Suomen kaupunkeihin eikä vaatinut parempaa asemaa kotona.

Islamilaisen valtion Isisin propagandassa houkutellaan alueelle lääkäreitä ja muita korkeasti koulutettuja. Aivovuoto pelottaa Isisiä enemmän kun länsimaiden odotettu interventio, koska koulutettu väestö ei halua elää antiikkisten periaatteiden mukaan toimivassa järjestelmässä. Mutta voi olla, että uskonnollisen fundamentalismin vastustajien häipymisen vuoksi aatetta tuetaan alueella jatkossakin, vaikka Isis luhistuisi.

Yhdysvalloissa muuttoliikkeen vaikutusta äänestyskäyttäytymiseen on todennäköisesti tutkittu enemmän kuin missään muualla. Yhdysvallat on valtava ja sen alueet eroavat toisistaan enemmän kuin yö ja päivä, eikä siellä ole mitään lakisääteisiä sisäisen muuttoliikkeen rajoituksia. Siksi Yhdysvallat on hyvä paikka tutkia minkälaisia yhteiskunnallisia seurauksia on vapaalla liikkuvuudella.

Viimeisten 20 vuoden aikana Yhdysvaltain politiikkaa on leimannut polarisaatio. Konservatiiviset alueet ovat tulleet entistä konservatiivisemmiksi, liberaalit entistä liberaalimmiksi. Republikaanien ja demokraattien näkemykset ovat yhä kauempana toisistaan. Yksi selitys tälle on ”Big sort”, eli ”Suuri järjestäminen” -hypoteesi. Sen mukaan yksi syy polarisaatiolle on se, että liberaalit muuttavat liberaaleille alueille tai pysyvät niillä,  ja konservatiivit muuttavat konservatiivisille alueille tai pysyvät niillä. Esimerkki ensimmäisistä on Kalifornia, koilliset osavaltiot ja kaikki suurkaupungit, jälkimmäisistä Texas, keskilänsi ja eläkeläisten suosima Florida.

Vapaan liikkuvuuden ja globalisaation vastustajat väittävät että siirtolaisuus tuhoaa kansallisten kulttuurien erot ja tekee koko maailmasta tylsän ja homogeenisen. Oikeasti näyttää käyvän päinvastoin. Siirtolaisuus ei vähennä maiden ja alueiden välisiä uskonnollisia, kulttuurisia ja poliittisia eroja vaan lisää niitä.

Antti Rautiainen

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry