Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Yhteistyötä ja kohtaamisia
kimmo / 16.12.2015
Mitäkö kuuluu, Suomen Humanistiliitto? Kiitos kysymästä, Suomen Humanistiliitolle kuuluu hyvää! Mitä nyt välillä asia jos toinenkin puhuttaa. On oikein hauskaa, että Vapaa Ajattelija kyselee kuulumisia. Me teemme mielellämme yhteistyötä muiden sekulaaria valtiota ajavien yhdistysten kanssa. Niinpä viime keväänä tuimme Vapaa-ajattelijoiden kantaa niistä asioista, jotka uskonnonvapauden näkökulmasta pitäisi Suomen maassa korjata. Lähetimme oman kannanottomme poliittisille puolueille […]

Mitäkö kuuluu, Suomen Humanistiliitto? Kiitos kysymästä, Suomen Humanistiliitolle kuuluu hyvää! Mitä nyt välillä asia jos toinenkin puhuttaa.

On oikein hauskaa, että Vapaa Ajattelija kyselee kuulumisia. Me teemme mielellämme yhteistyötä muiden sekulaaria valtiota ajavien yhdistysten kanssa. Niinpä viime keväänä tuimme Vapaa-ajattelijoiden kantaa niistä asioista, jotka uskonnonvapauden näkökulmasta pitäisi Suomen maassa korjata. Lähetimme oman kannanottomme poliittisille puolueille ja hallitusneuvottelijoille sillä toivomuksella, että uusi hallitus asettaisi työryhmän pohtimaan valtion suhdetta eri katsomuksiin.

Nyt syksyllä on sitten yhdessä mietitty ja kirjelmöity eduskuntaan katsomusten tasavertaisuudesta ja opetusministeriöön ET-opetuksen puolesta.

Humanismin päivien lisäksi aloitimme tänä vuonna kevätseminaarin, jota on tarkoitus jatkaa. Näissä pidemmissä kokoontumisissa on aikaa pohtia humanismiin liittyviä asioita. Keväällä meillä olivat esillä kehityskysymykset, nyt syksyllä paneudumme katsomusten tasavertaisuuteen, tai sen puutteeseen, sekä katsomusopetukseen. Toisena päivänä mietimme, minkälainen Eurooppa nyt on ja minkälaista maailmaa me haluaisimme.

On tärkeää kohdata ja keskustella myös nykyisenä digiaikana, siksi seminaarit ovat hyödyllisiä. Helsingin yhdistys järjestää talviaikana joka kuukausi kokoontumisen, jossa opintokerhon omaisesti käsitellään asiantuntija-alustusten pohjalta mielenkiintoisia kysymyksiä. Tänä syksynä olemme päässeet asioiden ytimeen miettimään sitä, minkälaiseen naturalismiin maailmankuvamme perustuu. Toinen alustus laittoi meidät pohtimaan kulttuurin merkitystä ihmiselle ja yhteiskunnalle. Näin tulimme etiikan kysymyksiin ja olimme melko yksimielisiä ainakin siitä, ettei moraali voi olla mikään koodilista. Tällaiset kysymykset erottavat meidät uskonnoista. Espoossa taas on suurempia yleisötilaisuuksia.

Demokraattisessa yhteiskunnassa on erilaisten ihmisten ja näkemysten pystyttävä elämään rinnakkain. Siksi Humanistiliitto on valmis tekemään yhteistyötä myös sellaisten perimmältään uskontoon pohjaavien järjestöjen kanssa, jotka toiminnassaan kunnioittavat humanistisia arvoja. Viime kesänä otimme osaa Loviisan Rauhanfoorumiin. Seminaarissamme mietimme, mitä saada vihapuheen tilalle. Elämme niin väkivaltaisessa maailmassa, että rauhan kysymyksiä pitää korostaa.

Jokainen toimii puolueissa, yhteiskunnallisissa järjestöissä oman valintansa ja harkintansa mukaan. Humanistiliittona olemme pitäneet yhteyttä ihmisoikeuksia puolustavien, kehitysyhteistyötä tekevien ja kansainvälistä rauhaa ajavien järjestöjen kanssa kutsumalla tällaisista järjestöistä puhujia.

Innostuneina siis toimimme. Tiedottaminen on paljolti kotisivujemme humanistiliitto.fi ja Helsingin yhdistyksen Facebook-ryhmän varassa. Humanisti-lehti on muuttunut taloudellisista syistä digilehdeksi, mutta on vapaasti netissä luettavissa.

Irma Peiponen

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry