Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Protuleirien suosio kasvaa vauhdilla
kimmo / 16.12.2015
Vuosi 2015 on ollut Prometheus-leirin tuki ry:lle todella innostava. Leiriläismäärämme lähti tänä vuonna rajuun, yli kymmenen prosentin kasvuun edellisvuoteen verrattuna. Tänä kesänä meillä oli lähes 880 leiriläistä kaikkiaan 62 leirillä ympäri Suomea. Luku ei ole Protun historiassa ennätys, mutta se on erittäin lohdullinen. Vuosina 2008–2014 nuortenleiriemme leiriläismäärä laski vuodesta toiseen: kun vuonna 2007 meillä oli […]

Vuosi 2015 on ollut Prometheus-leirin tuki ry:lle todella innostava. Leiriläismäärämme lähti tänä vuonna rajuun, yli kymmenen prosentin kasvuun edellisvuoteen verrattuna. Tänä kesänä meillä oli lähes 880 leiriläistä kaikkiaan 62 leirillä ympäri Suomea.

Luku ei ole Protun historiassa ennätys, mutta se on erittäin lohdullinen. Vuosina 2008–2014 nuortenleiriemme leiriläismäärä laski vuodesta toiseen: kun vuonna 2007 meillä oli peräti 961 leiriläistä, kesällä 2014 niitä oli enää alle 800. Emme tiedä miksi, mutta arvelemme sen johtuneen ikäluokan koon kutistumisesta sekä viime vuosikymmenen lopun lamasta ja sen jälkeensä jättämästä perheiden taloudellisesta epävarmuudesta.

Käytimme laskuvuodet kuitenkin fiksusti. Talouttamme suunniteltiin vastuullisesti niin, että se ei kärsinyt vaan jopa parani osallistujamäärän laskusta huolimatta. Olemme kehittäneet leiritiimien koulutuksia entistä laadukkaammiksi esimerkiksi asiantuntijoiden avulla teemoitettujen erikoiskoulutusten kautta. Erityisesti olemme onnistuneet parantamaan ja lisäämään viestintäämme.

Nyt tunnelma on katossa. Marraskuun alussa avattiin ilmoittautuminen kesän 2016 protuleireille, ja jo ensimmäisenä päivänä saimme yli sata ilmoittautumista. Näin nopeaa tahtia meillä ei ole koskaan aiemmin ollut.

Leiriläisiltämme on kuulunut valtavan hyvää palautetta: kyselyissämme he ovat vuolaasti kiitelleet leirinsä tunnelmaa, tiimiä ja yleistä vapautta saada kerrankin olla oma itsensä ja löytää uusia ajatuksia. Yli 98 % vastaajista ilmoitti voivansa myös suositella protuleiriä kaverilleen. Myös protuleirin asema uskontokuntiin kuulumattomien nuorten keskuudessa on säilynyt vahvana perinteenä: heistä protuleirin käy nykyään lähes joka seitsemäs.

Yhtenä hurjimmista projekteistamme olemme aloittaneet yhteistyön Suomen Partiolaisten kanssa ja ideoineet partioprotuleiriä, jossa yhdistyisivät molempien leirien parhaimmat puolet: protuleirien keskustelukulttuuri ja kriittisyys sekä partion yhdessä tekemisen meininki. Tämä ei olisi ollut mahdollista vielä vuosikymmen sitten, mutta nykyisin partio on huomattavasti aiempaa sekulaarimpi. Käynnissä on myös suunnitelma Prometheus-leirin järjestämisestä Espanjan Baskimaassa, ja Ruotsissahan sisarjärjestömme Protus Sverige on omia protusleirejään järjestänytkin jo vuodesta 2009.

Haasteitakin on. Etenkin nuorten kasvaneet mielenterveysongelmat ja muu pahoinvointi näkyvät vahvasti omillakin leireillämme, ja oireet tuntuvat vain pahenevan vuosi vuodelta. Yritämme kouluttaa leiritiimejämme sosiaalialan ammattilaisten avulla osaamaan paremmin kohdata näitä tilanteita. Tärkeää on kuitenkin pitää mielessä, että leiriemme vetäjät ovat vain tavallisia ihmisiä. Vaikka eräs tuntemani sosiaalityöntekijä kommentoikin minulle, että ”protu on parasta mitä teinille voi antaa”, kaikkea ei sekään voi korjata.

Prometheus-leirin tuki ry täytti tänä vuonna 25 vuotta, ja näihin vuosiin on mahtunut yhteensä lähes 16 000 leiriläistä.

Aatu Komsi
Prometheus-leirin tuki ry:n puheenjohtaja

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry