Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Isis on julmuuksien seurausta, eikä vain syy
kimmo / 16.12.2015
Viimeistään Isisin iskettyä Pariisiin järjestöstä on tullut Suomen mediassa pahuuden virallinen ruumiillistuma. Mutta osa Isisiä vastaan taistelevista joukoista ei juurikaan häviä sille julmuuksissa. Isisin hyökkäys Mosuliin ja Tikritin provinssiin kesällä 2014 murskasi Irakin heikon armeijan. Sen jälkeen suurin osa sitä Irakissa vastaan sotineista joukoista on ollut hallituksesta riippumattomien aseellisten ryhmien joukkoja. Foreign Policy -lehden mukaan […]

Viimeistään Isisin iskettyä Pariisiin järjestöstä on tullut Suomen mediassa pahuuden virallinen ruumiillistuma. Mutta osa Isisiä vastaan taistelevista joukoista ei juurikaan häviä sille julmuuksissa.

Isisin hyökkäys Mosuliin ja Tikritin provinssiin kesällä 2014 murskasi Irakin heikon armeijan. Sen jälkeen suurin osa sitä Irakissa vastaan sotineista joukoista on ollut hallituksesta riippumattomien aseellisten ryhmien joukkoja. Foreign Policy -lehden mukaan Irakin armeijassa oli tämän vuoden keväällä 48 000 sotilasta, mutta šiiamuslimien puolisotilaallisissa Hashd al-Shaabi-joukoissa oli 120 000 taistelijaa.

Lahkolaiset puolisotilaalliset joukot pitävät kaikkia sunnimuslimeja vihollisinaan. YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston mukaan Yhdysvaltojen ilmaiskujen tukemassa hyökkäyksessä Amerlin kaupunkiin vuonna 2014 šiiajoukot polttivat 47 sunnikylää. Jokaista sunnimuslimia kohdellaan Isisin jäsenenä, eikä pelkästään sunneja: Human Rights Watchin mukaan arabeista koostuvat šiiamilitiat ovat kiduttaneet myös šiiauskoisen turkmeenivähemmistön edustajia.

Wikileaksin vuodettujen diplomaattisähkeiden mukaan Hadi al-Amiri, yksi puolisotilaallisten joukkojen johtajista, on kuuluisa siitä että hän tappaa vangitsemiaan vastustajia porakoneella. Maineestaan huolimatta al-Amiri vieraili vuonna 2011 Valkoisessa talossa, toimiessaan Irakin liikenneministerinä. Isis ja šiiajoukot kilpailevat julmuudessa sosiaalisessa mediassa. Kateb Hezbollah, yksi šiiaryhmistä, on julkaissut Youtubessa videon jossa irtileikattuja vastustajien päitä käytetään rumpuina.

Uskontokuntien ja etnisten ryhmien välinen vihanpito on jatkunut Irakissa jo 10 vuoden ajan. Sunnimuslimit ovat olleet altavastaajina Yhdysvaltojen johtaman koalition annettua vallan šiiamuslimeille. Sunnien enemmistö ei ole kuitenkaan tukenut lahkolaista väkivaltaa, väkivallaton vastarinta on ollut koko ajan keskeisessä osassa Irakin sunnien toiminnassa lahkolaisuutta vastaan.

Arabikevät nostatti Irakissa väkivallattoman joukkoliikkeen lahkolaisuutta vastaan, joulukuusta 2012 joulukuuhun 2013 kymmenet tuhannet osoittivat mieltään ihmisoikeusloukkauksia vastaan. Lähinnä sunnien asuttamassa Ramadin kaupungissa protestileiri sulki Irakin ja Jordanian välisen valtatien. Joulukuussa 2013 hallitus hajoitti protestileirin väkivalloin ja tappoi 10 mielenosoittajaa. Tämän

jälkeen yhä useampi sunniarabi näki Isisin ainoana vaihtoehtona. Järjestön marssiessa Irakin toisiksi suurempaan kaupunkiin Mosuliin seuraavana kesänä moni piti sitä vapauttajana.

Pariisin iskujen jälkeen Isis todennäköisesti murskataan, mutta tämä ei ratkaise etnisen ja uskonnollisen väkivallan ongelmaa Irakissa. Iranin ja Yhdysvaltojen tukemien lahkolaisten joukkojen väkivalta kylvää siemenet seuraavalle Isisin paikan ottavalle sunniarabien ääriliikkeelle.

Antti Rautiainen

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry