Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

In Memoriam: Timo Johannes Kyrö
kimmo / 16.12.2015
Timo Johannes Kyrö 11.7.1937 – 10.9.2015 Vapaa-ajattelija Timo Johannes Kyrö on menehtynyt. Pitkän linjan toimija sai paljon aikaiseksi uskonnottomien oikeuksien edistämiseksi. Kirkon erityisoikeuksiin kyllästynyt Timo erosi alunperin ev.lut.-seurakunnan jäsenyydestä. Hän päätti ystäviensä kanssa perustaa uskonnottoman vapaa-ajattelijayhdistyksen kotikuntaansa. Ja näin tapahtui. Yhdistys sai jäsenikseen seurakunnasta eronneita, jotka sittemmin päättivät perustaa uskonnottoman hautausmaan. Kun hanke koki vastustusta, […]

Timo Johannes Kyrö
11.7.1937 – 10.9.2015

Vapaa-ajattelija Timo Johannes Kyrö on menehtynyt. Pitkän linjan toimija sai paljon aikaiseksi uskonnottomien oikeuksien edistämiseksi.

Kirkon erityisoikeuksiin kyllästynyt Timo erosi alunperin ev.lut.-seurakunnan jäsenyydestä. Hän päätti ystäviensä kanssa perustaa uskonnottoman vapaa-ajattelijayhdistyksen kotikuntaansa. Ja näin tapahtui. Yhdistys sai jäsenikseen seurakunnasta eronneita, jotka sittemmin päättivät perustaa uskonnottoman hautausmaan.

Kun hanke koki vastustusta, päättivät jäsenet ostaa maa-alueen ja perustaa siihen hautausmaan. Alue löytyi Vaattojärven Kotivaarasta, mutta hinta oli sitä luokkaa, etteivät sen hetkiset tulot riittäneet hankintaan. Apuun tuli Timo, joka antoi lainaa hautausmaan perustamiseksi. Talkootoiminnasta saaduilla tuloilla sittemmin maksettiin Timolle laina takaisin.

Ajan rientäessä ja iän lisääntyessä Timoon iski paha sairaus, jota oli vaikea hyväksyä todeksi. Voimat uupuivat ja useita ambulanssilähtöjä Kolarin terveyskeskukseen ja Lapin keskussairaalaan jouduttiin tekemään. Tänä keväänä Timolle kävi selväksi, ettei hänellä ollut enää paljoa elämän päiviä jäljellä.

Kun kävin tapaamassa häntä päivää ennen hänen poisnukkumistaan, kertoi hän huumorilla höystäen, että hän oli tilannut audienssin kuoleman kanssa seuraavaksi yöksi. Yksi vuorokausi kuitenkin vierähti vielä iltaan, ennen kuin hän nukkui ikiuneen läheisen ystävänsä Thomaksen läsnäollessa.

Nyt meillä ei ole läheistä ihmistä vierellämme. Saatettaessa myöhemmin syksyllä Timon tuhkan materian ikiaikaiseen kiertokulkuun Kotivaaran hautausmaalle, voimme lohduttautua vain sillä, että hän on ollut olemassa ja että hän elää muistoissamme.

Martti Vaattovaara

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry