Vapaa-ajattelijain Liitto ry

Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestö

Pääkirjoitus: Eduskuntavaalit – Suomen tärkeimmät vaalit
Petri Karisma / 9.9.2014
Vapaa-ajattelijoiden on tarkoitus ottaa tämänkertaiset eduskuntavaalit tosissaan. Ehdokkaiden välistä yhteistyötä vapaa-ajattelun nimissä kannattaa tehdä. Toivottavaa olisi, että onnistuisimme saamaan kirkko ja valtio -kysymyksestä eduskuntavaaliteeman.

Suomessa pidetään eduskuntavaalit vuoden 2015 keväällä. Tulokset ovat selvillä illalla huhtikuun 19. päivä. Toivottavasti silloin on mahdollisimman moni vapaa-ajattelija ja uskonnoton päässyt eduskuntaan. Tätä kirjoittaessani tiedän, että minun lisäkseni eduskuntaan on ehdolla Vapaa-ajattelijain liiton hallituksen jäsen Timo Mykrä Imatralta. Toivottavasti myös muita ehdokkaita ilmaantuu. Ehdokkaiden välistä yhteistyötä vapaa-ajattelun nimissä kannattaa tehdä. Näin saatetaan saada huomiota mediassa.

 

Vapaa-ajattelijoiden on tarkoitus ottaa tämänkertaiset eduskuntavaalit tosissaan. Olemme tekemässä vapaa-ajattelijoille hallitusohjelmatavoitteita, joista selviää, mihin kaikkeen  vapaa-ajattelijat toivovat Suomen hallituksen tarttuvan tulevalla hallituskaudella. Hallitusohjelmatavoitteet ovat samalla vapaa-ajattelijoiden vaaliohjelma. Tulemme kiertämään kaikki puoluetoimistot hallitusohjelmatavoitteiden kanssa.Toivottavaa olisi, että puolueet ottaisivat meidän tavoitteitamme omiin ohjelmiinsa. Vaaliohjelman kohtia tullaan aktiivisesti tiedottamaan julkisuuteen syksyn, talven ja kevään aikana.

 

Keskeinen tavoite tulee varmastikin olemaan yhdenvertainen vihkimisoikeus kaikille uskonnoille ja vakaumuksille. Vihkimisoikeuden yhdenvertaistaminen voidaan tehdä joko niin, että virallinen vihkimisen voidaan hoitaa vain maistraatissa tai niin, että kaikille halukkaille annetaan oikeus vihkimiseen. Samoin tulemme ottamaan tarkastelun alle kysymyksen, miksi ev.lut. kirkko saa rekisteröidä lapsen jäsenekseen nimen antamisen yhteydessä ja miksi tämä rekisteröinti velvoittaa lasta aikuisena mm. kirkollisveron muodossa. Tietenkin otamme käsittelyyn monia muitakin kysymyksiä unohtamatta kokonaisuutta, eli kirkon ja valtion erottamista toisistaan.

 

On erittäin tärkeää, että uskonnonvapaus nähdään myös osana laajempaa ihmisoikeusproblematiikkaa. Uskonnonvapaus ei voi olla rajoittamaton oikeus, kuten ei ole sananvapauskaan. Suomen laki rajaa sananvapautta mm. kieltämällä laittoman uhkauksen tai perättömän vaarailmoituksen tekemisen. Uskonnonvapauteen tulee rajoituksia mm. henkilökohtaisen vapauden ja koskemattomuuden kautta. Uskonnonvapaus ei voi ajaa näiden perustavaa laatua olevien ihmisoikeuksien yli. Jokaisen yksilön tulee saada päättää omasta elämästään ja kehostaan niin, että kukaan ei aseta hänelle mitään rajoitteita tai vahingoita häntä uskonnon nimissä, ellei yksilö sitä itse halua. Tämän takia tulemme vaatimaan, että Suomeen säädetään laki, joka kieltää poikien ja tyttöjen ympärileikkauksen, eli sukupuolielinten silpomisen. Suomessa tulisi myös tehdä kattava selvitys pakkoavioliittojen yleisyydestä Suomessa.

 

Hallitusohjelmatavoitteet on tarkoitus tehdä mahdollisimman laajan porukan kanssa. Hallitusohjelmatavoitteiden runko tullaan tekemään liiton hallituksen, valtuuston ja projektiryhmien kanssa. Tulemme kysymään myös paikallisyhdistyksiltä kantoja tavoitteisiin. Toivomme myös, että paikallisyhdistysten väki kertoisi tavoitteistamme oman vaalipiirinsä kansanedustajaehdokkaille.

Toivottavaa olisi, että onnistuisimme saamaan kirkko ja valtio -kysymyksestä eduskuntavaaliteeman. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi pitää luonnollisesti tehdä kovasti töitä.

 eroakirkosta.fi | et-opetus.fi | pakkouskonto.fi
Vapaa-ajattelijain Liitto ry