Liittokokous XXIV – Äänestysten ja keskustelujen viikonloppu

Vapaa-ajattelijain liiton 26. liittokokous pidettiin 14.-15.6. Hotelli Rosendahlissa aurinkoisella Tampereella. Paikalla oli yhteensä n. 40 edustajaa liiton eri jäsenyhdistyksistä ja peräpenkitkin täyttyivät kokousta kuuntelemaan saapuneista seuraajista.

Heidi Friman

 

Kokousviikonloppu alkoi mukavasti ilmoittautumisella ja maittavalla lounaalla, jonka kuluessa ehdittiin vaihtaa kuulumisia ja tutustua uusiin kasvoihin ennen varsinaisen kokouksen alkamista. Vanhojen liittokokouskonkarien lisäksi paikalla oli useita ensikertalaisia, jotka pääsivät nyt konkreettisesti tutustumaan liiton toimintaan ja muihin vapaa-ajattelijoihin.

 

Kokouksen aluksi Tampereen kaupungin apulaispormestari toivotti vapaa-ajattelijat juhlallisesti tervetulleeksi kaupunkiin. Puheessaan hän kiitti vapaa-ajattelijoita tärkeiden teemojen nostamisesta julkisuuteen ja valitteli sitä, että politiikka laahaa näissä kysymyksissä usein valitettavan jäljessä. Hän kertoi kuitenkin itse olevansa monien vapaa-ajattelijoiden tärkeinä pitämien teemojen takana ja tekevänsä oman osansa yhteiskunnan viemiseksi parempaan suuntaan.

 

Äänestyksiä ja päätöksiä

Varsinaisessa kokouksessa käsiteltiin rutiiniasioiden lisäksi mm. työryhmän työstämää uutta sääntöehdotusta, liiton tavoitteita ja strategiaa seuraavalle liittokokouskaudelle sekä jäsenyhdistysten jättämiä aloitteita. Liiton pääsihteeri Esa Ylikoski esitteli myös luonnoksen kannanotoksi, jonka kokous pienin viilauksin hyväksyi.

 

Kokouksen kulku takkuili paikoin ja kokousväki äänesti useaan otteeseen suljetuin äänestyslipuin. Helsingin yliopiston vapaa-ajattelijayhdistys Prometheus ry:n edustaja Kim Sjöström esitti eriävän mielipiteen kokouksen laillisuudesta ja päätösvaltaisuudesta, valtakirjantarkastajien lausunnosta, menettelytapaohjesäännön hyväksymisestä, tilinpäätöksen vahvistamisesta sekä vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle. Kaikki nämä päätökset menivät kuitenkin läpi kokousväen ylivoimaisella enemmistöllä.

 

Kokouksessa esiteltyjä uusia sääntöjä ei päädytty hyväksymään tällä kertaa. Sääntöehdotusta kritisoitiin mm. siitä, että se olisi siirtänyt liittovaltuustolta jonkin verran valtaa liittohallitukselle. Kaikki edustajat eivät olleet myöskään tyytyväisiä kaikkien liiton tavoitteiden muotoiluun. Paikalla olleet liittohallituksen jäsenet päättivät siis vetää esityksen pois. Uusien sääntöjen muotoilutyötä jatketaan tulevaisuudessa siten, että jäsenyhdistykset pääsevät vahvemmin suunnittelutyöhön mukaan.

 

Toinen kokouspäivä oli omistettu pitkälti henkilövalintojen tekemiselle. Molemmat puheenjohtajaehdokkaat saivat pitää oman linjapuheensa, jonka jälkeen puheenjohtajasta äänestettiin. Istuva puheenjohtaja Petri Karisma valittiin jatkamaan liiton johdossa selkeällä äänienemmistöllä. Karisma sai puheenjohtajavaalissa 34 ääntä ja haastaja Kim Sjöström kaksi ääntä.

 

Liittohallituksen jäsenistä äänestettiin, sillä yhden kokonaisen listan lisäksi ehdolle asetettiin myös muita yksittäisiä henkilöitä. Kokonainen lista sai kuitenkin selkeän äänienemmistön. Liittovaltuustopaikoista ei äänestys ollut tarpeellinen, sillä ehdolla oli vain yksi kokonainen lista, joka hyväksyttiin yhdellä muutoksella.

 

Leipää ja sirkushuveja

Ensimmäisen kokouspäivän iltana koko vapaa-ajattelijoiden joukko kokoontui hotellin juhlasaliin nauttimaan herkullista illallista, keskustelemaan päivänpolttavista aiheista ja tietenkin viettämään mukavaa ja rentouttavaa iltaa hyvässä seurassa. Illan aikana jaettiin myös liiton hallituksen myöntämiä arvomerkkejä jäsenistölle.

 

Kokousväkeä viihdytti Arvid Saarisen Kivimiehet-yhtye, jonka kappaleet saivat hymyn nousemaan yksille jos toisillekin huulille. Musiikillisen annin lomassa käytiin lukuisia mielenkiintoisia keskusteluja niin yhteiskunnallisista asioista kuin liiton tulevaisuudestakin.

 

Keskustelua strategiasta

Varsinaisen liittokokouksen jälkeen jäi kokousväelle vielä aikaa käsitellä myös muita tärkeitä ajankohtaisia asioita. Keskustelua käytiin puheenjohtaja Petri Karisman johdolla mm. mahdollisesta Tunnustuksettomuus-ohjelmasta. Karisma tiedusteli jäsenistön tarvetta ohjelmalle ylipäätään sekä sen sisällöllisiä tavoitteita.

 

Yleisö osallistui hanakasti strategiakeskusteluun ja pinnalle nousi ajatuksia mm. uskonnottomasta tapakulttuurista, uskonnon asemasta kouluissa ja armeijassa sekä uskonnottomasta kulttuurista ylipäätään. Keskustelua käytiin myös poliittisen vaikuttamisen tärkeydestä ja suunniteltiin puoluekierrosta. Kampanjointia ja aktiivista tiedottamista pidettiin yksimielisesti tärkeänä ja Karisma lupailikin tulevaisuudessa tehtävän myös entistä räväkämpiä kampanjoita.

 

Keskustelua käytiin myös jäsenhankinnan haasteista ja mahdollisuuksista ja kuultiin eri jäsenyhdistysten toimenpiteistä. Monet olivat olleet erilaisilla messuilla ja markkinoilla kertomassa vapaa-ajattelusta. Jäsenhankinnan todettiin olevan yksi asia, johon tulevaisuudessa tulee panostaa.

 

Yleisön joukosta löytyi mielipiteitä liiton toiminnan ja viestinnän toivotusta linjasta molempiin suuntiin. Toiset pitivät tärkeänä aktiivista hyökkäävää otetta, kun taas toiset toivoivat liiton toimivan maltillisesti ja positiivisen linjan säilyttäen. Keskustelu sujui kuitenkin hyvässä hengessä ja kaikkien osapuolten mielipiteitä kunnioittaen.

 

 

Ensikertalaisena liittokokouksessa

Seinäjokelaisen Marjo Kulmalan mielestä liittokokousviikonloppu oli ensisijaisesti hauska. Ensimmäistä kertaa liittokokouksessa ollut Kulmala pääsi tutustumaan lähietäisyydeltä liiton käytänteisiin ja toimintaan sekä tietenkin muihin vapaa-ajattelijoihin.

 

– On ollut tosi mukavaa päästä tutustumaan uusiin ihmisiin, Kulmala toteaa.

Kulmala edusti kokouksessa Seinäjoen paikallisyhdistystä. Ensikertalainen ei saanut yhdistyksensä vanhemmilta konkareilta juurikaan toimintaohjeita matkaan, vaan hänellä oli lupa toimia kokouksessa oman mielensä mukaan.

 

– On kiva huomata, että minuun luotetaan, Kulmala hymyilee.

 

Seinäjoen Vapaa-ajattelijat ry toimii aktiivisesti verkossa. Yhdistys on ylläpitänyt omaa Facebook-sivuaan jo reilut neljä vuotta. Sivu toimii hyvänä informaation keräämis- ja levittämiskanavana.

 

– Sivun kautta jaamme linkkejä meitä koskettaviin mielenkiintoisiin uutisiin. Meidän tykkääjämme löytävät siten helpommin uutiset ja jakavat niitä taas omilla tahoillaan eteenpäin, Kulmala selventää.

 

Facebook on hyvä väline pienen yhdistyksen tiedotus- ja markkinointitarpeisiin. Seinäjoen yhdistyksen Facebook-sivu onkin kerännyt yhdistyksen jäsenmäärään nähden vaikuttavan jo n. 120 tykkääjän määrän.

 

– Suosittelen Facebook-sivun perustamista ihan kaikille Vapaa-ajattelijain liiton jäsenyhdistyksille, Kulmala päättää.

 

Seinäjoen Vapaa-ajattelijat ry Facebookissa: facebook.com/pages/Seinäjoen-Vapaa-Ajattelijat-ry/403058411390

 

 

Kulttuurinmuutosta havaittavissa

Oulun seudun Vapaa-ajattelijoiden Timo Karjalainen osallistui liittokokoukseen seuraajan ominaisuudessa jo toistamiseen. Seuraajalla on oikeus seurata kokousta ja osallistua keskusteluun, äänioikeus on vain yhdistysten valtuuttamilla virallisilla edustajilla.

 

– Kolme vuotta sitten lähdin mielenkiinnosta Lahdessa pidettyyn liittokokoukseen, sillä halusin nähdä henkilövalintojen tekemisen omin silmin. Olin silloin itse ehdolla valtuustoon. Nyt halusin mukaan jo siitäkin syystä, että olen ollut valtuuston jäsen nämä kuluneet kolme vuotta, Karjalainen selventää.

 

Liittokokous sujui tällä kertaa Karjalaisen mukaan jo paljon jouhevammin ja rauhallisemmin kuin kolmen vuoden takainen Lahden kokous. Jonkinlaista kulttuurinmuutosta on siis ollut havaittavissa sopuisamman hallinnon myötä.

 

Karjalainen toivoisi liiton jatkavan tulevaisuudessa samalla linjalla, jolla on menty jo Petri Karisman ensimmäisellä puheenjohtajakaudella. Suunta on hyvä, mutta tehtävää on vielä jäljellä. Myös ylimääräistä byrokratiaa tulisi pyrkiä karsimaan pois, jotta voitaisiin keskittyä varsinaiseen työhön.

 

– Viime aikoina olemme saaneet myös tosi hyvin medianäkyvyyttä ajamillemme asioille. Sen toivoisin tulevaisuudessakin jatkuvan hyvänä, Karjalainen toteaa.

 

Paikallisyhdistys järjestää jonkin verran toimintaa Oulun seudulla. Vuosittain yhdistyksellä on tapana organisoida keskustelutilaisuus jonkin vapaa-ajattelijoita puhuttavan aiheen tiimoilta. Edellisenä keväänä Rational Internationalin puheenjohtaja Sanal Edamaruku puhui aiheesta rationalismi ja taikausko.

 

– Muita aiheita ovat olleet mm. saattohoito ja tieteenfilosofia. Vuonna 2010 pidetty arkeoastronomiaa käsittelevä luento oli myös suosittu, Karjalainen muistelee.

 

Kiitosta medianäkyvyydestä

Jo kolmatta kertaa liittokokouksessa olleen Raision Vapaa-ajattelijoiden edustaja Niko Saarisen mukaan kokous sujui tällä kertaa suhteellisen sujuvasti. Erityisen mukavaa oli se, että kokouksen päätteeksi ehdittiin myös keskustelemaan liiton tulevaisuudesta.

 

Edellinen kolmivuotinen liittokokouskausi on sujunut Saarisen mielestä hyvin. Puheenjohtaja Petri Karisma on ryhmänsä kanssa hoitanut hommansa sen verran hyvin, että Karisman puheenjohtajuuden jatko on Saarisen mielestä aivan oikeutettua.

 

Kiitosta Saariselta saa etenkin medianäkyvyys, joka on kasvanut merkittävästi viimeisten vuosien aikana. Nykyisin median edustajat nimittäin jopa itse kysyvät vapaa-ajattelijoilta kommentteja.

 

Tekemistä riittää silti vielä tulevaisuudessakin.

– Paljon on vielä tekemättä, esimerkiksi kirkko ja valtio erottamatta, Saarinen heittää.

 

Raision paikallisyhdistys järjestää jäsenistölleen mm. retkiä ja vierailee esittelemässä vapaa-ajattelijoita messuilla ja markkinoilla. Keskeisimpänä toimintona Saarinen pitää kuitenkin oikeusvalvontaa, jota harjoitetaan usein varsinkin ET-opetuksen suhteen.

– Olemme esimerkiksi pyrkineet muuttamaan kouluunilmoittautumislomakkeita parempaan suuntaan, Saarinen kertoo.