Syyskokouksessaan Helsingin yhdistys päätti muuttaa nimensä Helsingin seudun vapaa-ajattelijat ry:ksi. Nimi kuvaa paremmin sitä, että jäsenistö on koko pääkaupunkiseudun eli myös lähikuntien alueelta. Samalla kokous päivitti myös sääntöjä.
Puheenjohtajana jatkaa Jape Lovén, mutta yhdistyksen hallitukseen tuli myös muutoksia. Uusina varsinaisina jäseninä aloittivat Teemu Lanz ja Binar Mustafa, ja varajäseneksi tuli Thomas Mangs. Hallituksen jäseninä jatkavat Kerttu Loukola, Ilkka Ristimäki ja Esa Ylikoski sekä Lauri Honka varajäsenenä. Binar Mustafa valittiin yhdistyksen varapuheenjohtajaksi ja sihteerinä toimii Jaakko Moisio.
Kevään aikana HVA jatkaa VAbaareja, kaikille avoimia ja rentoja keskusteluiltoja joka kuun kolmantena maanantaina ravintola Oivassa, kolmannella linjalla. Aiheina ovat muun muassa Valtionkirkko – onko sen aika jo mennyt? sekä Naiset uskonnotta ja uskonnoissa. Tulossa on myös muita yleisötilaisuuksia.
Toukokuussa yhdistys osallistuu yhdessä liiton kanssa Maailma kylässä -festivaalille. Kevään aikana valmistellaan myös viestinnän uudistuksia ennen kaikkea Uskomaton-lehden osalta.
Yhdistys 80 vuotta
Tällä kertaa 80-vuotisjuhla on tarkoitus pitää syksyllä. Alla muutamia poimintoja polulta:
Helsingin siviilirekisteriin kuuluvien yhdistys perustettiin 2.3.1936 Helsingin työväentalolla. Toiminta käynnistyi vilkkaana, oli tilaisuuksia ja kerhotoimintaa. Yhdistyksen nimi muutettiin vapaa-ajattelijoiksi vuonna 1946. Kirkosta eroaminen vilkastui vuosina 1950-luvulla; eduskunnassa ei uskonnonvapaus edennyt.
Myös 1960-luvulla yhdistys järjesti yleisöä keränneitä paneelikeskusteluja. Täydellä 400 hengen salilla käytiin 1965 keskustelu jumalanpilkasta ja sananvapaudesta heti kun Juhannustanssit-romaanin kustantaja Otavaa ja kirjoittajaa, Hannu Salamaa vastaan oli nostettu syytteet.
Lentolehtisiä monipuolistamaan 1970 tehdyt ”Siirry sinäkin siviilirekisteriin” -tarrat herättivät huomiota. Raitiovaunuihin tuli 1971 sovitusti juliste ”Siirry siviilirekisteriin – vältyt verosta”, kunnes liikennelaitoksen päällikkö käski repiä ne irti muka hyvän tavan vastaisina. Jäsenistön keski-ikä nuorentui 70-luvun lopulla.
1980-luvun lopun jälkeen toiminta vilkastui 90-luvulla. Yhdistyksen 60- ja 70-vuotisjuhlat pidettiin samassa salissa, missä yhdistys oli perustettu.
Vuonna 1999 puhujapalvelu siirrettiin Pro-Seremoniain tehtäväksi. Yhdistys aloitti Järjen Ääni -lehden julkaisun. Taloustilanne parani testamenttivarojen avulla. Arto Tiukkasen Vapaa-ajattelu Helsingissä 1936-1996 -kirja julkaistiin 1998.
Näkyvin uudistus 2010-luvulla on ollut vuodesta 2011 Uskomaton-lehti, jota on julkaistu 60 000 kappaleen painoksena Voima-lehden liitteenä. Yhdistys on mukana kantelupukki.fi -palvelussa.
Jape Lovén ja Esa Ylikoski
Lähteet: Tiukkanen, Arto: Vapaa-ajattelu Helsingissä: Helsingin vapaa-ajattelijat ry 1936–1996. Helsinki: Helsingin vapaa-ajattelijat, 1998. ISBN 952-91-0211-9.
https://vapaa-ajattelijat.fi/helsinki/2009/01/22/yhdistyksenhistoria/