Liiton kunniapuheenjohtaja Timo I. Vasama 1936 – 2023

Vapaa-ajattelijoiden logo. Pyöreä oranssinen tausta jossa kolme valkoista liekkiä päällekkäin.

Vapaa-ajattelijain liiton kunniapuheenjohtaja Timo I. Vasama, merkittävä vaikuttaja ja lääkäri, kuoli 14.12.2023. Vasama tunnettiin rohkeista kannanotoistaan abortin ja eutanasian puolesta sekä aktiivisesta toiminnastaan sekularismin edistämisessä Suomessa.

Avaa artikkeli PDF-tiedostonaVapaa-ajattelijain liiton kunniapuheenjohtaja Timo I. Vasama kuoli 14.12.2023.

Vasama syntyi 15.5.1936 Helsingissä. Hän teki työuransa kunnan- ja terveyskeskuslääkärinä Karkkilassa. Vapaa-ajattelijain jäseneksi hän liittyi vuonna 1960 ja liiton puheenjohtajana hän toimi vuosina 1969 – 1990. Vasama oli vuonna 1968 mukana perustamassa Suomen Humanistiliittoa, joka silloin oli nimeltään Suomen humanistiyhdistys. Vapaa Ajattelija -lehden päätoimittajana hän toimi 15 vuotta.

Vasama herätti huomiota 60-luvulla puhumalla abortin ja eutanasian puolesta, mikä oli varsin uutta ja ajan normeista poikkeavaa. Vuonna 1965 hän oli mukana perustamassa Lokakuun 16. päivän liikettä, joka sai aikaan rukouslauantaiden huvikiellon päättymisen vuonna 1968. Suomi oli 1960-luvulla ainoa pohjoismaa, jossa julkiset huvit oli kielletty rukouspäivien aattoina.

Kirje Jeesukselle

Vuonna 1981 Timo Vasama kirjoitti pitkän kirjeen Jeesukselle toimittaja Hannu Taanilan pyynnöstä. Vasama luki tämän Taanilan suositussa Kirjeen sulle kirjoitan -radio-ohjelmassa helluntaina. Se julkaistiin myös Vapaa Ajattelija -lehdessä. Radio-ohjelma poiki kantelun oikeuskanslerille jumalanpilkasta. Tuolloinen oikeuskansleri Kai Korte totesi, ettei sen määreet täyttyneet, ”mutta läheltä pyyhki”. Palautetta tuli runsaasti, puolesta ja vastaan. Varsinkin vastaan. Pari esimerkkiä:

”Kuuntelin yhä enenevän hämmästyksen vallassa. Tällaistako on sanoma helluntaina.”

”En voi muuta sanoa kuin: Hävetkää ja vieläkin: Hävetkää!”

”Monet, jotka ovat yrittäneet valaista, on vedetty lyhtypylvääseen” – Stanislaw Jerzy Lec

Ohessa ote Vasaman kirjeestä:

”- – Napoleon-vainaa totesi aikanaan, paljon sinua myöhemmin, mutta lähes pari sataa vuotta ennen minua, että ”Kansaa, jolla ei ole uskontoa, ei voida hallita. Siksi uskonto on sille vietävä.” Et tietenkään voi tietää, että Napoleon oli suuri sotapäällikkö, joka sai ranskalaiset innostumaan toisten ihmisten tappamisesta. Ilmeisesti kirkonmiehet ovat aina käsittäneet sotimisen ja tappamisen olevan jalointa urheilua, kuten asia natsi-Saksassa kauniisti ilmaistiin. Siksi he varmistivat sen, että sinun suuhusi jäi lausumia, jotka takasivat jumalan siunauksen vääräuskoisten, pakanoiden ja muiden ihmisraunioitten listimisessä. Kristinusko tarvittiin hallitsemista varten. Ja näytelmä tarvitsi päähenkilön, sinut Jeesus Nasaretilaisen.”