Kirkkoon liittyminen väheni, ei kasvanut

Uutisia ja artikkeleita

Kirkon tiedottaminen erkaantuu todellisuudesta.

JORI MÄNTYSALOAvaa artikkeli PDF-tiedostona

 

”Kirkkoon liittyneiden määrä kasvoi”, tiedotti Suomen evankelis-byrokraattinen kirkko, ja media toisti sanomaa uskollisesti. Todellisuudessa määrä väheni.

Kastettavan vauvan nimi ilmoitetaan väestötietoihin yleensä kastavan papin toimesta, ja tällöin kirkon tilastoon tulee merkintä sarakkeeseen ”kastetut”. Nimi on voitu ilmoittaa myös aiemmin. Tällainen ensin maallisen viranomaisen kirjaama vauva merkitään kasteen jälkeen sarakkeeseen ”liittyneet”. Viimeksimainittu on yleistynyt ja kasvoi viime vuonna merkittävästi.

Virallisesti liittyminen vuodesta 2022 vuoteen 2023 kasvoi 20 285 → 21 047 eli +762. Kun luvuista poistetaan ne ”liittyneet”, jotka ovat alle 1-vuotiaita, muutos oli 16 626 → 16 353 eli -273. Liittyminen ei kasvanut, se vähentyi.

Tieto oli piilotettu tiedotteeseen: ”Kirkkoon liittyneissä oli lisäksi viime vuonna poikkeuksellisen paljon (yli 4000) alle 1-vuotiaina kastettuja, jotka oli ehditty merkitä väestökirjanpitoon ennen kastetoimitusta.” Kirkon tiedotus joko ei ymmärtänyt tilastoa tai sitten se suorastaan valehteli.

Kääntäen alle 1-vuotiaiden kastettujen osuus ei ole niin pieni kuin toivoisimme; kastettujen osuus laski viime vuonna odotettua vauhtia, eikä niin nopeasti kuin korjaamaton tilastotieto kertoo.