Tietopankki kuolemantapauksen varalle
kimmo / 2.10.2011
Hautaamiseen liittyvää asiaa ja terminologiaa Tahdon siviilihautajaiset Jokainen voi tehdä kuoleman varalle ruumiinsa hautaamista koskevan kirjallisen tahdonilmaisun. Sen voi tehdä iästä riippumatta niin kuin vakavaa sairastumista koskevan kirjallisen hoitotahdonkin. Ruumiinsa […]

Hautaamiseen liittyvää asiaa ja terminologiaa

Tahdon siviilihautajaiset

Jokainen voi tehdä kuoleman varalle ruumiinsa hautaamista koskevan kirjallisen tahdonilmaisun. Sen voi tehdä iästä riippumatta niin kuin vakavaa sairastumista koskevan kirjallisen hoitotahdonkin. Ruumiinsa voi halutessaan myös testamentata lääketieteellisiin tarkoituksiin. Siviilihautaustoiveen voi ilmaista paitsi suullisesti myös kirjallisesti lyhyesti allekirjoittamalla Tahdon siviilihautajaiset -kortin ja tallentamalla sen keskeisten henkilökohtaisten asiapapereitten joukkoon. Tahdonilmaisu on paikallaan, mikäli on mahdollista, että omaiset kutsuisivat papin hautaustilaisuuteen, tai jo siksi, ettei omaisten kesken syntyisi ristiriitoja hautausjärjestelyistä. (www.siviilihautajaiset.fi)

Tuhkaus vai arkkuhautaus

Hautajaisista puhuttaessa ei aina tarkoiteta perinteistä arkkuhautausta hautausmaalle, sillä tuhkaaminen eli polttohautaus on yhä yleisempää ainakin kaupungeissa ja varsinkin pääkaupunkiseudulla. Helsingin krematorioyhdistyksen ja sen tunnustuksettoman kappelin palveluja käytetään nykyään paljon. Suomen luterilainen kirkko on aiemmin vastustanut tuhkausta, sillä arkkuhautauksen suosimiseen on ollut jonkinlaisia teologisia perusteita.

Uurna vai sirottelu

Vainajan tuhka voidaan haudata uurnassa uurnahautausmaalle tai vaihtoehtoisesti myös hautausmaan ulkopuolelle, tosin vain maanomistajan luvalla ja sopivaan paikkaan, johon ei ole tulossa muuta käyttöä. Käytännössä omistaja on useinvainajan perikunta ja paikka asunnon tai kesämökin oma tontti. Uurnahautauksen vaihtoehtona on tuhkan sirottelu, joka voidaan tehdä erillisille sirottelualueille tai vaihtoehtoisesti muuallekin alueen omistajan luvalla. Maa- tai metsäalueen lisäksi tuhka voidaan sirotella myös esimerkiksi mereen. Helsingin kaupunki on osoittanut mereltä sirottelutarkoituksiin erityisen alueen, ja joskus muistotilaisuuteen merellä osallistuu useita venekuntia.

Saattotilaisuus ja muistotilaisuus

Saattotilaisuus tuhkausvaihtoehdossa pidetään krematorion kappelissa, ja myös muistotilaisuus pidetään yleensä pian saattotilaisuuden jälkeen. Näin ollen konkreettinen tuhkan sirottelu maalle tai merelle tapahtuu myöhemmin lähiomaisten toimesta. Muistotilaisuuteen on vuokrattavissa monia eri paikkoja, myös krematorion ja hautausmaiden läheltä. Jotkut paikat tarjoavat samalla kahvila- ja ravintolapalveluja, toisissa paikoissa voi halutessaan käyttää myös erillisiä catering-palveluja, mikäli ei ole saatavissa helposti riittäviä apujoukkoja tarjoilun toteuttamiseen.

Haudalla vai kappelissa

Arkkuhautauksen saattotilaisuus voidaan pitää hautausmaan kappelissa taikka haudalla. Seurakuntien hautausmailla on vaihtelevia käytäntöjäkappelin myöntämisessä siviilihautausten saattotilaisuuteen. Helsingin ja Vantaan seurakunnat sallivat ilman pappia pidetyn saattotilaisuuden pidon, mutta Espoon seurakunnat eivät anna käyttää hautausmaansa kappelia ilman luterilaista pappia. Mikäli saattotilaisuus pidetään haudalla eikä kappelissa, vainajan saattoväki kokoontuu hautausmaalla ensin arkun säilytyspaikalla, josta arkku viedään hautasaatossa valmiiksi kaivetulle haudalle. Kappelissa pidetyn saattotilaisuuden jälkeen arkku voidaan viedä hautasaatossa haudalle, mutta arkun hautaan vienti voi tapahtua myös myöhemmin.

Kirkkomaalle vai uskonnottomalle hautausmaalle

Hautaustoimilaki antaa ev.lut. kirkolle erityisaseman hautaustoimessa, mutta sallii myös yhteisöjen ylläpitämät hautausmaat. Uskonnottomien etu-, oikeusturva- ja kulttuurijärjestönä toimivan Vapaa- ajattelijain liiton jäsenyhdistykset ovat perustaneet ja ylläpitävät yhdeksää hautausmaata eri puolilla Suomea. Ne eivät tosin saa tukea valtiolta, vaikka kirkko saa yhteisöverotuotosta toista sataa miljoonaa. Julkinen valta syrjii uskonnottomia myös pääkaupunkiseudulla, sillä Helsingin kaupunki ei ole myöntänyt uskonnottoman uurnahautausmaan perustamista varten sopivaa tonttia, vaikka sellainen on kaavoitettu Helsingin Viikkiin.

Tunnustukseton vai uskonnoton

Hautaustoimilaissa velvoitettiin erottamaan kirkolliselta hautausmaalta tunnustukseton hauta-alue. Näiden käyttö arkkuhautaukseen on jäänyt varsin vähäiseksi. Siviilihautaus ilman pappia käy myös kirkkomaan puolella. Seurakunnat eivät juuri markkinoi tunnustuksetonta osaa, mutta sen sijaan tarjoavat ilmaiseksi papin siunaamaan uskonnottomia. Syynä ilmaispalveluun lienee, että näin pappi pääsee puhumaan uskonnottoman vainajan saattoväelle herkkänä hetkenä.

Hautaansiunaus vai siviilihautaus

Niin kuin haastattelusta käy ilmi, kuolemantapauksen jälkeen hautaukseen, tuhkaukseen, saattotilaisuuteen tai muistotilaisuuteen ei tarvita pappia. Siviilihautajaisiin eli uskonnottomaan saatto- ja muistotilaisuuteen voi saada uskonnottoman juhlapuhujan. Näitä palveluja tarjoaa uskonnottomien järjestöjen sitä varten perustama Pro-Seremoniat. Siviilihautauksen voi järjestää myös perheen ja ystävien omin voimin. Käytännön järjestelyihin saa apua myös hautaustoimistoilta.

Esa Ylikoski

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *