Tavoitteet
kimmo / 10.6.2015

Helsingin seudun vapaa-ajattelijat ry on poliittisesti sitoutumaton uskonnottomien ja uskontokuntiin kuulumattomien etuja, oikeuksia sekä oikeusturvaa ajava yhdistys. Sen tavoitteet ja toiminta nojaavat tiedepohjaiseen naturalistiseen maailmankuvaan sekä humanistiseen etiikkaan. Yhdistys on Vapaa-ajattelijain liiton https://vapaa-ajattelijat.fi/ jäsen.

Kirkko irti valtiosta

Yhdistyksen tärkeimpänä yhteiskunnallisena tavoitteena on molempien valtionkirkkojen erityisaseman purkaminen. Valtion tulee olla uskontoihin nähden puolueeton. Kaksi valtionkirkkoa tulee muuttaa tavallisiksi yhdistyksiksi, eikä niillä tule olla julkisoikeudellista asemaa tai muita erioikeuksia. Tavoitteena on myös uskonnonopetuksen ja kirkollisten tilaisuuksien poistaminen kouluista ja päivähoidosta.

Järjen puolesta

Yhdistys suhtautuu kriittisesti kaikkiin mytologisiin kertomuksiin, joita esitetään historiallisina totuuksina. Toiminnan tarkoitus on edistää tieteellistä ja rationaalista ajattelua dogmaattisen sekä kritiikittömän uskomisen vastapainona.

Vapaa-ajattelijoiden aatteellisena tavoitteena on lisätä yksilön ajatuksen, uskonnon ja katsomuksen vapautta, ihmisten yhdenvertaisuutta uskonnosta tai vakaumuksesta riippumatta, suvaitsevaisuutta sekä vastuuta lähimmäisistä ja ympäristöstä.

Maallisen tapakulttuurin puolesta

Yhdistys edistää maallista, sekulaaria tapakulttuuria kehdosta hautaan, nimiäisistä hautajaisiin. Tilaisuuksien puhujapalvelua toteutetaan siviilijärjestöjen kanssa yhteistyössä järjestöjen yhteisen palvelukeskuksen Pro-Seremonioiden https://pro-seremoniat.fi/ kanssa.