Kunnallinen kriisipäivystys – henkistä ensiapua ja tukea kriisitilanteissa
Sosiaalipäivystyksen kriisiyksikkö
Kriisipäivystys toimii psykososiaalisen tuen ensihälytysyksikkönä ja päivystää vuorokauden jokaisena tuntina. Kriisityöntekijät antavat henkistä ensiapua puhelimitse, tekevät tarvittaessa kotikäyntejä, tulevat onnettomuuspaikoille, selvittävät jatkopalveluiden ja tuen tarpeen sekä auttavat sen järjestämisessä. Palvelu on luottamuksellista ja maksutonta. Yhteyttä voi ottaa myös nimettömänä.
Järjestöjen tuottamia palveluja:
- Mielenterveysseura
- Rikosuhripäivystys
- Tukinainen raiskauskriisikeskus
- Punaisen ristin tukipalveluja
- Nuorten turvatalot
- Ystäväpalvelut
- Henkinen tuki
Sosiaali- ja terveysalan järjestöjä, potilas- ja vertaistukijärjestöjä:
Suomessa on tarjolla varsin monipuolisesti uskonnollisesti neutraalia kriisipalvelua – niin yksilöllistä kriisiapua kuin suuronnettomuuksien yhteydessä loukkaantuneille ja uhrien omaisille annettavaa kriisiapua. Kriisiapu on kuntien lakisääteinen tehtävä (kriisikeskukset). Siihen voi liittyä SPR:n kriisiapupalveluja, ja monilla eri järjestöillä on erikoistuneita palveluja, joita rahoitetaan RAY:n toimesta.
Kriisiapuan antavien järjestöjen toimintaan samoin kuin apua tarvitsevien yksinäisten ihmisten hoivan ja hoidon avuksi tarvitaan ja käytetään myös vapaaehtoisia, joille monet järjestöt ja kunnat järjestävät koulutusta. Tällaista uskonnollisesti neutraalia vapaaehtoistyötä tekevien joukossa on luonnollisesti paljon myös ei-uskonnollisia ihmisiä. Vapaaehtoistyölle onkin täysi syy antaa suuri arvostus teemavuoden 2011 jälkeenkin.