Voimassa olevan lain mukaan kirkkoon kuuluva lapsi pääsee opiskelemaan ET:tä vain, jos vanhemmat erottavat hänet kirkosta. Uskontokuntiin kuulumaton lapsi saa valita opiskeleeko uskontoa vai ET:tä. Nyt avattu kansalaisaloite: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/8860 vaatii sen sallimista kaikille.
Muutoksen jälkeenkin huoltajat valitsisivat peruskoulun oppilaan katsomusaineen, ja lukiossa valinnan tekisi nuori itse. Uskonnollisen yhdyskunnan jäsenyys ei enää rajoittaisi valintaa. Lapsiasiavaltuutettu totesi tästä rajoituksesta eduskunnalle 2018 näin: ”Sääntely on yhdenvertaisuutta loukkaavaa ja lasten oikeuksien sopimuksen 2. artiklan vastainen”. Nykymallia ovat kritisoineet myös Kuntaliitto, Lukiolaisten liitto ja yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto.
Taloustutkimuksen elokuussa 2020 toteuttamassa mielipidekyselyssä ET:n sallimista kaikkien valittavaksi kannatti 79 % kaikista vastaajista ja nuorista 86 %. KD:tä lukuun ottamatta sitä kannatti myös kaikkien puolueiden kannattajien enemmistö.
Aloitteen tukijoiksi on ilmoittautunut joukko filosofian, kasvatustieteen, luonnontieteiden ja yhteiskuntatieteen arvostettuja tiedemiehiä ja -naisia, kuten akateemikko Ilkka Niiniluoto, teoreettinen filosofia, sekä professorit (emer.) Sirkka Ahonen, kasvatustiede, Timo Airaksinen, käytännöllinen filosofia, Kari Enqvist, teoreettinen fysiikka, Kaarina Määttä, kasvatustiede, Juhani Lehto, sosiaali- ja terveyspolitiikka ja Esko Valtaoja, tähtitiede.
Tukijoina on myös nuorempia tutkijoita, kuten Ph.D Frank Martela, kasvatustieteen professori Päivi Naskali, teoreettisen fysiikan tutkija Syksy Räsänen ja kasvatustieteen tutkija Tuukka Tomperi. Opettajista tukensa ovat ilmaisseet muun muassa Arno Kotro, joka on Opettajien ammattijärjestön eettisen neuvottelukunnan puheenjohtaja, sekä Sini Taneli, Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajien varapuheenjohtaja. Kansalaisaloitetta ovat ilmaisseet tukevansa myös Suomen Unicefin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki sekä Maria Pettersson ja monet muut yksityishenkilönä, kansalaisena.
Tarvittavat korjaukset lakeihin ovat pieniä ja lakiteknisesti helppoja. Opetus- ja kulttuuriministeriö on jo käynnistänyt selvityksen uskonnon ja ET:n uudistamistarpeista (Tiedote 19.8.2021). Selvityshenkilöiden tulee luovuttaa esitys ministeriölle viimeistään 28.2.2022.
Lain korjaamista ei kuitenkaan ole kirjattu hallitusohjelmaan, joten asian voi saada eduskunnan käsittelyyn vain, jos aloite saa yli 50 000 kannatusilmoitusta. Sitä varten kansalaiset on saatava tietoisiksi aloitteen olemassaolosta. Tarvitaanko siihen vuoden 2009 tapaista bussikampanjaa?
Aloitteen nimekkäiden tukijoiden näkyvyys mediassa on tärkeää, mutta lisäksi tarvitaan vielä kansalaistoiminnan joukkoistamista; kannatusilmoitusten keräystä ja tiedon levitystä kaikilla keinoilla.
Ajatuksen vapautta arvostava kansalainen, kannata aloitetta, kerää kannatusilmoituksia ja jaa tietoa asiasta kaikissa tilaisuuksissa, kaikilla kanavilla ja kaikissa muodoissa; tehdään asian tiedotteesta mediassa viraalisesti leviävä meemipleksi !