Kansainvälisen humanistiliiton pohjoismaiset jäsenjärjestöt Islannista, Norjasta, Ruotsista, Tanskasta ja Suomesta järjestävät 4.-6. elokuuta Kansainvälisen humanistikongressin, World Humanist Congress, Kööpenhaminassa. Suomalaisena järjestäjänä on Vapaa-ajattelijain liitto.
Tapahtumaan on tulossa osallistujia eri puolilta maailmaa, samoin esiintyjiä – humanisteja, rationalisteja, sekularisteja, vapaa-ajattelijoita. Monissa maissa uskonnottomien ihmisoikeuksien tilanne on heikko ja vaarallinen.
Viimeiset tiedot ohjelmasta ja osallistujista löytyvät tapatuman nettisivuilta whc2023.com. Tapahtumaan oli kesäkuun alussa vapaita paikkoja jäljellä, ja osanottajia toivotaan lisää myös Suomesta. Myös ilmoittautuminen hoidetaan netissä.
Pohjoismainen yhteistyö jatkuu kongressin jälkeen. Vuotuinen tapahtuma on tulossa Suomeen vuonna 2025, jolloin ohjelmassa voisi olla laajemmalle yleisölle suunnattu seminaari katsomusvapauden tilanteista sekä humanististen seremoniapalvelujen tarjonnasta eri pohjoismaissa.
Eri maiden tilanteesta
Maallistumiskehitys on edennyt kaikissa pohjoismaissa. Sen kääntöpuolena on evankelis-luterilaisten kirkkojen jäsenosuuksien lasku. Vuoden 2022 lukemat ovat seuraavat:
Ruotsi 53 %, Islanti 58 %, Norja 64 %, Suomi 65 %, Tanska 71 %.
Seuraavassa muutamia muita maakohtaisia kuulumisia.
Ruotsi
Jäsenyyden lisäksi kirkon markkinaosuus on laskenut seuraavasti: lasten kastaminen, alle 40 %, nuorten konfirmaatiot, alle 20 %, avioliittoon vihkimiset, noin 30 % ja hautaaminen 65 %. Humanistiliitossa on 3900 jäsentä. Päätoimista henkilöstöä ei ole, mutta seremoniapalveluissa on osa-aikaista palkallista toimintaa. Puhujia on noin 40. Osa puhujista markkinoi palveluitaan itsenäisesti.
Humanistiliitolla on 9 alueellista järjestöä, joista pohjoisin on 200 jäsenen maantieteellisesti hyvin laaja toimintaryhmä. Seremonioita on toimitettu parhaimmillaan lähes 500, koronavuosina vähemmän. Nuorten kesäleirejä oli viime vuonna kolme. Myöskään kirkolla ei ole leirejä konfirmaatiokoulukseen.
Vuosittaisina tapahtumina on parlamentin avajaisseremonian humanistinen seremonia, joka on yhdenvertaisesti kirkollisen ohjelman kanssa sekä joku vuosittainen kesätapahtuma. Liitto on pyrkinyt saamaan muutoinkin virallisen katsomuksellisen järjestön aseman, mutta se ei ole onnistunut. Liitto ei ole saanut mitään valtion tukea.
Ruotsin humanistit on aloittanut noin kolme vuotta sitten puhelinpalvelun, joka on auki arki-iltaisin: humanisterna.se/humanistisk-medmanniska-2/. Palvelua toteuttaa yli kaksikymmentä vapaaehtoista, jotka ovat asianmukaisesti kouluttautuneet tehtävään. Se on yksi vaihtoehto muille puhelinpalveluille (kuten SPR, Mielenterveysseura tai kirkko tai kirkot). Sitä markkinoidaan myös sairaalan henkilöstölle potilaille välitettäväksi.
Norja
Kirkon markkinaosuudet ovat jäsenmäärän lisäksi laskeneet: lasten kasteet, alle 53 %, nuorten konfirmaatiot, alle 49 % ja hautaaminen, 83 %.
Humanistiliitolla on virallinen asema katsomuksellisena järjestönä; valtion avustus määräytyy jäsenmäärän mukaan samaan tapaan kuin kirkolla; jäsenmäärän nettolisäys vuonna 2022 oli 23663 henkilöä. Liitossa on 133 000 jäsentä, 17 aluejärjestöä ja 85 paikallisyhdistystä tai -ryhmää, osa pieniäkin.
Palkattuja toimihenkilöitä on 108, joista Oslossa 45 ja alueilla 63. Aluetoimistoja on 12. Lisäksi on 116 palkattua toimihenkilöä muissa lähijärjestöissä.
Nimiäisseremonioita oli viime vuonna 2288, humanistisia konfirmaatioita 13792 (21 % 15-vuotiaista), 905 avioon vihkimistä ja 689 hautajaisseremoniaa. Mainittakoon, että Norjassa myös hautaustoimistot tarjoavat sekulaareja seremoniapuhujia.
Palkattuja humanistisia henkisiä tukihenkilöitä (”kappalainen”, chaplain) on nyt sairaaloissa 2, armeijassa 2, oppilaitoskampuksilla 3 ja vankiloissa 1. Tämä toimintamuoto on käynnistynyt aivan viime vuosina.
Tanska
Tanskan valtiokirkollisuus on eräin osin Suomea tiukempaa. Kouluissa on pakollisena oppiaineena kristillispainotteinen uskontokasvatus (kristendomskunskap). Tämän päälle kristilliseen konfirmaatioon valmistava opetus on liitetty koululaitoksen toiminnan osaksi.
Evankelis-luterilaisen kirkon jäsenosuus on 71,5 % ja laskee jatkuvasti, mutta ilman suuria piikkejä vuoden 2017 piikin, erosivujen avautumisen jälkeen.
Humanistijärjestön jäsenmäärä on 2100 ja fb-sivuilla on 5000 tykkääjää. Järjestö on pyrkinyt virallistamaan asemansa katsomuksellisena yhteisönä.
Tuotetut seremoniapalvelut ovat lisääntynet vuodesta 2018 vuoteen 2022 noin 50 prosentin vauhtia, mutta humanististen konfirmaatioiden määrä on kasvanut liki kolminkertaiseksi, kun niitä oli viime vuonna 540.
Katsomuksellista ja muuta dialogia varten on Tanskassa järjestetty humanistinen kahvila -tilaisuuksia.
Islanti
Evankelis-luterilaisen kirkon jäsenosuus on alle 58 %, ja sen lisäksi muutkin markkinaosuudet ovat laskeneet jatkuvasti.
Sen sijaan Islannin humanistijärjestö Siðmennt on kasvattanut jäsenmääräänsä, joka on nyt 5530 jäsentä. Järjestö on virallistettu katsomuksellinen järjestö. Liiton rahoitus on järjestetty Norjan mallia vastaavalla tavalla, samaan tapaan kuin Norjassa.
Huomattavan valtion avustuksen turvin henkilöstöä on tällä hetkellä 30. Seremoniapalveluja antaa 50 henkilöä. Järjestöllä on laillinen vihkimisoikeus kuten Norjassa. Juuri nyt ei mainosteta seremonioita, koska kysynnän kasvun johdosta ei ole vielä tarpeeksi koulutettuja puhujia. Mainittakoon, että ainakin yksi puhujista on myös laulanut tilaisuuksissa.
Nuorten konfirmaatioita oli viime vuonna 650, mikä on 15 % kaikista 14-vuotiaista. Koulutusta ja tilaisuuksia oli 10 paikkakunnalla. Nimenantoseremonioita oli 125, vihkimisiä 386 ja hautajaisia 25.
ESA YLIKOSKI