Bahar Munzir on yksi tunnetuimmista tasa-arvoa ajavista naisaktivisteista Irakin Kurdistanissa. Hänellä on kolmenkymmenen vuoden yhtäjaksoinen ura, jonka aikana hänen on pitänyt tottua monenlaisiin ikäviin tilanteisiin sylkemisestä tappouhkauksiin. Kuitenkin tämänhetkistä tilannetta hän luonnehtii ennennäkemättömäksi.
”Lähes jokainen tuttu neuvoo olemaan hyvin varovainen ja vähemmän esillä, mikä kertoo vakavan tilanteen olevan laajassa tiedossa.” Toteaa Munzir.
Solvauksia ja uhkauksia
Tasa-arvoaktivistit ovat aina joutuneet haastaviin, mutta muuttuneen ilmapiirin ensi askeleet alkoivat viime syksynä, kun yhdysvaltalainen yliopisto Sulaimaniassa käynnisti projektin gender-teemasta. Siihen kuului seminaarisarja ympäri Kurdistania. Alku meni suunnitelman mukaan, mutta Raparin alueella kaksipäiväinen seminaarin toinen päivä ei toteutunut, kun joukko ihmisiä tuli vastustamaan tapahtumaa ja koko hanketta. Vastustamisen syynä oli hankkeeseen kuulunut LGBTQ+ -sisältö.
Lähes samaan aikaan imaamit ja islamistit ottivat kantaa tapaukseen ja sanoivat sen ”vaarantavan yhteiskuntaa”. Hankkeen työntekijät joutuivat monenlaisen solvausten ja uhkauksien kohteeksi. Heitä ja tasa-arvoaktivisteja syytettiin homoseksuaalisuuden levittämisestä, perheiden hajottamisesta ja ”Kurdistanin yhteiskuntaan sopimattomien” ilmiöiden tuomisesta. Naisaktivistit ja -järjestöt olivat hetkessä hyvin ahtaalla.
”Ilmiselvästi hyökkäys oli tarkoin suunniteltu ja siihen oli saatu Sulaimanian maakunnan valtaapitävän Kurdistanin isänmaallisen liiton (PUK) hyväksyntä ja tuki.” Munzir muistelee viime syksyn tapahtumia.
Jälleen voitto islamisteille
Samoihin aikoihin Kurdistanin aluehallinnon eduskunta hylkäsi esityksen perhelakiuudistuksesta, pääosin islamistien ja Gorran-liikkeen painostuksesta. Se mm. olisi tunnistanut raiskauksen myös avioliitossa, kieltänyt naisiin kohdistuvaa taloudellista väkivaltaa ja helpottanut lapsen mahdollisuutta ilmoittaa vanhempiensa väkivallasta.
”Tämän läpimeneminen olisi ollut tärkeä askel naisille ja tasa-arvolle. Sen hylkääminen oli vastaavasti takaisku koko yhteiskunnalle. Onneksi olemme sentään pystyneet pysäyttämään olemassa olevan lain löysentämistä vielä enemmän naisten tappioksi.”
Pian tämän jälkeen eräs tuomari Kurdistanista teki Irakin keskushallinnon korkeimmalle oikeudelle kantelun valittaen, että Kurdistanin aluehallinnon lainsäädännössä on enemmän ehtoja monivaimoisuudelle kuin Irakin laissa. Oikeus hyväksyi kantelun, ja monivaimoisuutta helpotettiin Kurdistanissa. Tämä oli jälleen voitto islamisteille.
”Aihe herätti paljon keskustelua, ja kun eräs naisaktivisti TV-haastattelussa samaisti monivaimoisuuden seksikauppaan, seurasi järjestelmällinen hyökkäys naisia ja heidän järjestöjään vastaan. Kyseisestä naisesta tehtiin lukuisia rikosilmoituksia, ja uhkaukset olivat niin laajoja ja vakavia, joutui hän lopulta poistumaan Kurdistanista.”
Bahar Munzir on tuttu hahmo esimerkiksi mielenosoitusten eturivissä.
Agenda kohti taantumuksellisempaa yhteiskuntaa
Vallanpitäjät, etenkin PUK oli vaitonainen sen hallintoalueen tapahtumista, ja vähäisetkin puheet kallistuivat islamistien tueksi.
”Tässä vaiheessa ei ollut mitään epäselvyyttä, että paikallinen vallanpitäjä (PUK) on systemaattisesti asettunut islamistien puolelle ja toteuttaa näiden agendaa kohti taantumuksellisempaa yhteiskuntaa. Vallanpitäjien kohtaamaa syvää poliittista ja taloudellista kriisiä yritetään pelastaa tarttumalla islamismiin.” Näin Munzir tiivistää valtaapitävien linjan koventumisen.
”Lisäksi Iranin tapahtumilla on suuria vaikutuksia Kurdistaniin. Iranin islamilainen tasavalta on elintärkeä tuki PUK:lle. Siksi se yrittää islamisoimalla yhteiskuntaa ja tukemalla islamistiryhmittymiä madaltaa asukkaiden tukea Iranin kansannousulle.”
Seuraavana askeleena Sulaimanian maakunnassa suljettiin yökerhot ja baarit vedoten niiden sopimattomaksi yhteiskuntaan. Päätöksen teki PUK:n johtaja, ja hän itse oli mukana seuraamassa määräyksensä toteuttamista auton etupenkillä samaisena iltana.
”Osassa näissä paikoissa käytiin ihmiskauppaa ja paljon muuta epäinhimillistä toimintaa. Tähän toimintaan olisi pitänyt puuttua, mutta tässäkin tapauksessa haluttiin kokonaan sulkemisella tyydyttää islamisteja ja viedä yhteiskuntaa heidän toivomansa suuntaan. Lisäksi päätös tehtiin puolueen, ei esimerkiksi hallituksen tai kaupungin taholta.”
Takana poliittinen voima
Muutama päivä ennen uutta vuotta sosiaalisessa mediassa levisi video, missä joukko nuoria poikia kävi nuoren naisen kimppuun moottoripyörätapahtumassa Sulaimanian lähellä Huanassa. Videon yhteydessä levisi myös monenlaisia väitteitä tytöstä. Kaksi tunnettua toimittajaa KNN- ja Xendan-kanavilta kyseenalaisti nuoren naisen läsnäolon ”miehekkäässä” paikassa.
”Kyse ei ollut satunnaisesta tapahtumasta, jossa joukko nuoria poikia yht’äkkiä hyökkää nuoren naisen kimppuun, vaan suunniteltu juttu. Oli ilmiselvää, että poikia oli kannustettu, ja takana oli poliittinen voima. Aiemminkin tytöt ovat käyneet siellä ilman suurempia ongelmia.”
Ikävät tapahtumat naisia kohtaan eivät suinkaan jääneet viime vuoteen. Tammikuussa 2023 PUK:n johtaja Talabani kutsui Suleimaniaan imaamin, joka tunnetaan hyvin herjaavista ja alentavista ilmaisuista naisia ja naisjärjestöjä kohtaan. Näiden halventavien puheenvuorojen vuoksi kyseiseltä imaamilta oli evätty saarnat Erbilissä. Nyt sai valita itse moskeijan ja pitää perjantaisin saarnojaan Suleimaniyassa.
”Tämä oli taas selkeä linjaus naisia ja tasa-arvon aktivisteja vastaan. Kutsusta tehtiin merkittävä tilaisuus ja 110 suurta tiedotusvälineitä ympäri Irakia oli tuotu paikalle.”
Lyhyessä ajassa yhteiskunnan linjan muuttaminen taantumuksellisempaan ja uskonnollisempaan suuntaan on antanut islamisteille tilaisuuden tuoda voimakkaammin katsomustaan ja vaatimuksiaan esiin. Se on herättänyt huolta.
”Olen kuullut, että PUK:n oma naisjärjestökin on ollut tyytymätön puolueensa linjauksiin ja tekemistä muutoksista, mutta luonnollisesti he pysyvät vaitonaisina.”
”Olen edelleen toiveikas”
Helmikuussa osa Sulaimanian kaupunginhallituksen jäsenistä oli tutustumismatkalla Ghanassa. Kaupunkiin jääneet jäsenet varapuheenjohtajan allekirjoituksella julistavat päätöksen, missä kielletään kaikenlaiset tilaisuudet, missä käsitellään gender-teemaa. Myöhemmin päätöstä pidettiin lainvastaisena.
”Ei sinänsä yllättänyt, että PUK:lla oli kiire toteuttaa islamistien vaatimuksia.”
Suuret muutokset, uhkaukset ja lähes mahdottomaksi mennyt toimintaympäristö eivät lannista Munziria. Hän toivoo, että naisjärjestöt voisivat näissä tilanteissa ja olosuhteissa tehdä yhteistyötä pienellä kynnyksellä.
”Vastapuolella levitetään paljon väärää tietoa, tehtävämme on oikaista. Nyt jopa naisjärjestöjen perustoiminta on haasteellista, ja ne kohtaavat monenlaisia vaikeuksia. Viime kuukausina järjestöjen monien tilaisuuksien pitäminen on kohdannut vastustusta.”
Muutokset ovat olleet nopeita, ne ovat tapahtuneet vajaan puolen vuoden aikana. Tasa-arvoaktivistit ovat uudessa tilanteessa, mikä on haasteellisempi ja toimintaympäristöltään vaikeampi. ”Jotkin vanhat tv-haastatteluni saisivat tänä päivänä ihan toisenlaisia reaktioita”, toteaa Munzir.
Optimistisena persoonana toivoa paremmasta huomisesta löytyy edelleen. ”Olen edelleen toiveikas, varsinkin Iranin tapahtumien johdosta. Kansannousun tavoitteissa vapaus ja tasa-arvo ovat hyvin keskeisiä. Onnistunut muutos tulee vaikuttamaan myös tänne.”
Binar Mustafa