Takaisin luontoon! Hautausmaata ei välttämättä tarvita

Hautausmaata ei välttämättä tarvita. Kuva: Maija Koskinen

Suomalaisessa hautauskulttuurissa on tapahtunut merkittävä muutos, jossa tuhkan sirottelu luontoon on yleistynyt perinteisten hautapaikkojen sijaan.

RISTO PUUMALAINENAvaa artikkeli PDF-tiedostona

 

Muutaman viime vuoden aikana suomalaisessa hautauskulttuurissa on tapahtunut merkittävä muutos. Samalla, kun tuhkausten osuus on lisääntynyt noin 64 prosenttiin, yhä useampi suomalainen toivoo tuhkansa palaavan takaisin luontoon heti kuolemansa jälkeen.

Muualle kuin hautausmaille haudattujen määrä on kaksikymmenkertaistunut vajaassa kymmenessä vuodessa. Vuonna 2023 määrä oli jo yli 5300 vainajaa. Se on noin 9 prosenttia kaikista vainajista.

Muutoksen on mahdollistanut hautaustoimilaki. Vainajan ruumiin hautaamisessa ja tuhkaamisessa sekä tuhkan käsittelyssä tulee kunnioittaa vainajan katsomusta ja toivomuksia. Tuhkan hautaamiseen tai muuhun pysyvään sijoittamiseen on aikaa yksi vuosi, mikä helpottaa hautajaisten järjestämistä. Hautauksen järjestäjien pitää ilmoittaa krematorioon, minne tuhka on tarkoitus sijoittaa. Lain mukaan tuhkan sijoittamiseen on oltava alueen omistajan tai haltijan suostumus.

Monet suomalaiset kaupungit ovat reagoineet hautauskulttuurin muutokseen antamalla pysyvän luvan vainajien tuhkan sirotteluun omille vesialueilleen. Näille alueille vainajan tuhkan voi sirotella tai laskea vesiuurnassa ilman erillistä lupaa. Se helpottaa surun keskellä hautajaisia ja tuhkan sijoitusta järjestäviä.

Eniten vaihtoehtoja tarjoaa Turku, jossa on kolme aluetta Aurajoen rannalla ja kaksi meren rannalla. Lisäksi yksi alue sijaitsee merellä. Helsingissä on varattu kaksi merialuetta ja Espoossa yksi. Tampereella on tuhkansirottelualue järven rannassa ja järvellä, Oulussa merenrannassa ja merellä, samoin Kotkassa. Porissa on yksi merialue ja Jyväskylässä kaksi vesialuetta, joista toinen rajoittuu rantaan.

Oman kaupungin tai kunnan tilanne selviää parhaiten palvelevien ja asiantuntevien hautaustoimistojen avulla. Heidän kauttaan löytynee tarvittaessa myös venekuljetus.

Metsähallitus on antanut pysyvän luvan vainajien tuhkan sirottelemiseen mereen. Alueet ovat yleisillä vesialueilla Perä- ja Selkämerellä sekä Suomenlahdella. Karttakuva löytyy seuraavan nettisivun alareunasta: metsa.fi/maat-ja-vedet/luvat/suostumus-vainajan-tuhkan-sirotteluun/.

Metsähallitus suhtautuu myönteisesti vainajan tuhkan sirotteluun myös sen maa-alueille. Suostumus annetaan pääsääntöisesti vain tuhkan sirotteluun, ei ruumiin hautaamiseen. Lupa haetaan osoitteesta kirjaamo@metsa.fi tai kirjeellä osoitteeseen Metsähallitus / kirjaamo, PL 94, 01301 Vantaa. Metsähallitus antaa suostumukset kirjallisina.

Myös Luonnonperintösäätiö suhtautuu myönteisesti vainajien tuhkan sirotteluun suojelualueilleen. Toistaiseksi heillä ei ole pysyvää lupaa millekään alueelleen, vaan vapaamuotoinen lupahakemus lähetetään sähköpostina osoitteeseen info@luonnonperintosaatio.fi.

Muutoksessa voi olla mukana myös jokainen maa- tai vesialueen yksityinenkin omistaja antamalla kertaluontoisen tai pysyvän luvan vainajien tuhkan sirotteluun omille alueilleen.

Omien hautajaisten suunnittelu tai ainakin selkeä hautaamistoive helpottaa aikanaan omaisten toimintaa suruaikana. Oman toiveensa voi ilmaista suullisestikin, mutta kirjallinen hautaustahto on pysyvämpi ja selkeämpi. Sen voi kirjoittaa täysin vapaasti tai käyttää valmiita kaavakkeita. Tässä on yksi netistä löytyvä mallipohja, josta löytyy myös palveluntarjoajan yhteystiedot: siviilihautajaiset.fi/hautaustahto.pdf.