Siviilivihkimisten osuus avioliiton solmimisessa on tilastojen mukaan noussut lähelle 60 prosenttia. Kirkollisten vihkimisten osuus on hieman alle 40 prosenttia. Ulkomailla solmituista avioliitoista vihkimistavan uskonnollisuutta/neutraalisuutta koskeva tilastotieto puuttuu.
Aikuisten elämässä maallistuminen etenee Suomessa. Avioparien lisäksi monet parit elävät avoliitossa yhteisessä kodissa.
Kun enemmistö avioliittoon vihkimisistä on siviilivihkimisiä ja palvelu pelaa, kaikki juridiset avioliiton solmimistoimet voisi jo siirtää viranomaiselle. Se ei estäisi järjestämästä hääjuhlia ja haluttaessa uskonnollisia seremonioita.
Virastovihkimisten lisäksi Digi- ja väestötietoviraston (DVV) tai käräjäoikeuden juristit voisivat jatkossakin tulla suorittamaan vihkiseremonian hääpaikalle. Ruuhkahuippujen tasaamiseen Vapaa-ajattelijat ovat esittäneet myös virkasuhteesta vapaiden vihkijöiden nimeämistä. Se olisi mahdollista ilman lakimuutostakin.
Kun lain nojalla kirkon lisäksi on yli 30 muulle uskonnolliselle yhdyskunnalle myönnetty vihkimisoikeus, tilanne ei ole uskonnottomien kannalta yhdenvertainen. Syrjivän lain mukaan sekulaareille, uskonnollisesti sitoutumattomille järjestöille ei voida myöntää vihkimisoikeutta, vaikka kiinnostuksen ilmaisuja toimintaan lakia säädettäessä tuotiin esille.
Jos yhteisöjen vihkimisoikeudesta ei luovuta, toinen mahdollisuus korjata yhdenvertaisuuden rikkomus olisi ottaa mallia Pohjoismaista. Norjan ja Islannin humanistiliitoilla on vihkimisoikeus, ja nyt ilmeisesti sellainen on tulossa myös Ruotsin humanistiliitolle.
Vihkimisoikeuteen kiinnostuksensa ilmaisseista suomalaisista järjestöistä Vapaa-ajattelijain liitto ja Suomen humanistiliitto ovat kansainvälisen humanistiliiton jäseniä (Humanists International) ja kiinteissä yhteistyösuhteissa Pohjoismaiden järjestöjen kanssa. Ne järjestävät nyt hääjuhliin ja muihin siviiliseremonioihin puhujia Pro-Seremoniat -palvelukeskuksen kautta, ja samaan tapaan voitaisiin hoitaa myös avioliittoon vihkimisiä.