Päiväkoteja ja kouluja alistetaan evankelis-luterilaisen kirkon markkinoinnin ja lähetystyön alustaksi, vaikka tunnustuksellinen uskonnonharjoitus, kuten jumalanpalvelukset ja aamuhartaudet, eivät kuulu varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen lakisääteisiin tehtäviin. Opetussuunnitelman ja varhaiskasvatuksen perusteiden mukaan opetuksen ja kasvatuksen tulee olla ”uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta”.
Miten on mahdollista, että oikeusvaltiossa tästä huolimatta peruskoulujen ja päiväkotien vuosisuunnitelmiin ja päiväohjelmiin liitetään noita uskonnollisia tilaisuuksia?
Tiettävästi kirkollisen työn porsaanreikänä lakien ja opetussuunnitelmien linjausten kiertämiseen on käytetty peruskouluasetuksen 3. pykälän lopussa olevaan momenttia: ”Osa työajasta saadaan käyttää työelämään tutustuttamiseen sekä lukuvuoden päättäjäisiin ja muihin yhteisiin tapahtumiin.”
Nuo ”muut yhteiset tapahtumat” ovat koulujen työsuunnitelmissa voineet olla käytännössä aika lailla mitä vaan, juhlia, konsertteja, leirikouluja, retkiä, taksvärkkiä, urheilukilpailuja, lasketteluretkiä, ulkomaanmatkoja ynnä muita sellaisia. Tuohon on sitten katsottu mahtuneen jumalanpalveluksetkin. Tulkinta on väärä, lain kiertämistä.
Myös ”muiden yhteisten tapahtumien” pitäisi olla opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisia ja kaikille sopivia. Nehän ovat yhteisiä, liittyvät opetukseen. Vaikka tapahtumissa voi olla vaihtoehtoista ohjelmaa, esimerkiksi onkiretki tai metsäkävely, kaikki vaihtoehdot ovat periaatteessa kaikille sopivia, jos esteettömyys on otettu huomioon. Uskonnonharjoitus ei sen sijaan perustuslain 11 §:n perusteella voi olla kaikille yhteistä.
Opetussuunnitelman linjauksen opetuksen uskonnollisesta ja katsomuksellisesta sitouttamattomuudesta tulee koskea myös ”muita yhteisiä tapahtumia”. Harmaata aluetta uskonnollisen työn porsaanreiäksi ei koulutyöhön saa hyväksyä. Samalla väärällä logiikalla myös puoluepoliittinen sitouttamattomuus voitaisiin ohittaa ja liittää myös puoluepoliittisia tilaisuuksia ”muihin yhteisiin tapahtumiin”, vaikkapa toistuvasti vain kylän suurimman puolueen tilaisuuksia.
Mainittu koulun seinien ulkopuolinen toiminta ei saa olla ristiriidassa opetussuunnitelman kanssa. Anarkia tapahtumissa – tavoitteellisen yhteiskuntaan tutustumisen sijaan – avaisi oven mielivaltaan, myös lapsiin kohdistuvaan sopimattomaan markkinointiin.
Varhaiskasvatusasetuksessa tällaista ”muita yhteisiä tapahtumia” -kohtaa, porsaanreikää sitouttavaan uskonnolliseen ohjelmaan ei ole. Varhaiskasvatuksen tulee koko ajan olla kaikille sopivaa perusteitten mukaista varhaiskasvatusta. Tämä ei silti ole estänyt kuntia ja päiväkoteja liittämästä päiväkotien ohjelmaan uskonnollisia tilaisuuksia. Koska ennenkin. Koska me voimme. Koska valta, mielivalta.
Vapaa-ajattelijain mielestä Opetushallituksen on syytä uusia ohjeitaan ja ilmaista selvästi, että uskonnolliset tilaisuudet tulee siirtää koulujen ja päiväkotien toiminnan ulkopuolelle. Lasten uskontokasvatus ja uskonnonharjoitustilaisuuksiin osallistuminen jäisi siten perheiden ja uskonnollisten yhdyskuntien asiaksi.
Muutosta tukee arkaluontoisen tiedon yksityisyyden suoja. Julkisen vallan ei pitäisi pakottaa huoltajia tuomaan uskontoaan tai uskonnotonta katsomustaan julki lastensa kautta koulujen ja päiväkotien uskonnollisiin tilaisuuksiin liittyen. Tämän Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen linjauksen noudattaminen on Suomessa kesken.
Käytännössä rehtorin, opettajien, varhaiskasvattajien, vanhempien ja lasten stressi vähenisi, kun aikaa ei tarvitse käyttää uskonnollisten tilaisuuksien valvontaan eikä vaihtoehtoisten ei-kirkollisten ohjelmien järjestämiseen, tiedottamiseen ja valintarumbaan.
Vaihtoehtoisen tilaisuuksien puutteista, ja huonosta tiedottamisesta on tehty kymmeniä kanteluita. Uskontokuntaan kuulumattomat vanhemmat ovat listanneet kymmeniä uusia ongelmia. Samaa kertoi Vapaa-ajattelijain koulutyöryhmän avoin kysely viime vuonna.
Paras ratkaisu uskonnollisten tilaisuuksien aiheuttamaan kahden rinnakkaisen tilaisuuden ongelmien ”loputtomaan suohon” on yksinkertainen: todeta uskonnollisten tilaisuuksien kuuluvan koulu- ja tarhapäivien ulkopuolelle. Opetushallitukselta on täysi syy odottaa nyt tällaista ohjetta.
Kunnissa voidaan jo nyt päättää, että uskonnollisia tilaisuuksia ja toimituksia ei liitetä koulujen lukuvuoden ja päiväkotien toimikauden ohjelmaan. Koulu- ja päiväkotikohtaiset päätöksetkin ovat säädösten valossa jo nyt mahdollisia.
Esa Ylikoski