”Rationalismi voi poistaa maailmasta vihan ja jakautumisen”

George Leslie

Rationalist Internationalin laivakonferenssiin osallistunut George Leslie kertoo Vapaa Ajattelijan haastattelussa, että sai tapahtumassa uuden näkökulman siihen, kuinka rationalististen ajatusten soveltaminen jokapäiväiseen elämäämme voi olla erittäin hyödyllistä kaikkien henkiselle hyvinvoinnille ja menestykselle.

RISTO K. JÄRVINENAvaa artikkeli PDF-tiedostona

 

Hei, kuka olet?

Hei, olen George. Synnyin Keralassa Intian eteläosassa, joka tunnetaan rikkaasta historiastaan ja perinteistään. Lapsuuteni oli täynnä rakkautta ja vapautta, kiitos vanhempieni, jotka aina rohkaisivat minua lukemaan, matkustamaan ja valitsemaan omat ystäväni. He halusivat, että olen erinomainen siinä, mitä päätän harjoittaa.

Isäni oli ateisti. Minulla on hyviä muistoja iltakeskusteluista hänen kanssaan. Hän suositteli minulle klassista kirjallisuutta luettavaksi, mukaan lukien intialaisia eepoksia sekä Tolstoin, Dostojevskin, Tšehovin, Thomas Mannin, Samuel Beckettin ja Oscar Wilden kaltaisten kirjailijoiden teoksia.

Nautin joka hetkestä lapsena. Isäni oli oppaani, kun tutkin maailmaa, ja muistutti minua usein, että olemme kaikki samanlaisia tällä planeetalla. Hän korosti yhteistä ihmisyyttämme siitä huolimatta, että olemme syntyneet tänne sattumalta.

Olin tuolloin aktiivisesti mukana seurakuntani toiminnassa, ja isäni korosti aina toisten uskomusten ja perinteiden kunnioittamisen ja hyväksymisen tärkeyttä. Muistan edelleen, kuinka hän joskus kommentoi sarkastisesti kirkkoon liittyvää toimintaa. Tästä huolimatta hän ei koskaan estänyt minua osallistumasta. Sen sijaan hän rohkaisi pitämään avoimen mielen ja laajan näkökulman.

Äitini työskenteli terveydenhuoltoalalla. Lapsena näin usein, kuinka hän suhtautui myötätuntoisesti kaikkiin potilaisiin. Pidin häntä roolimallinani, ja hän inspiroi minut lääketieteen uralle aina lääkäriksi asti.

Uskoitko koskaan yliluonnolliseen?

En. Olen aina vastustanut taikauskoa ja erilaisia uskomuksia, ja ne ovat edelleen melko yleisiä joillain alueilla Intiassa. Nämä uskomukset johtuvat usein pelosta, väärästä tiedosta tai perinteestä. Olen koko elämäni kyseenalaistanut taikauskon ja puolustanut sen sijaan rationaalista ajattelua ja näyttöön perustuvaa ymmärrystä.

”Olen kohdannut uhkauksia”

Jouduitko vaarallisiin tilanteisiin?

Aiemmin kohtasin usein uhkauksia ja vastustusta, jopa perhepiirissä. Olen kuitenkin ajan myötä tullut rohkeammaksi ja sitkeämmäksi vastustamaan taikauskoa ja kohtaamaan haasteita. Nyt, kun seison kantani takana lujasti ja ilmaisen näkemykseni luottavaisin mielin, muiden vastustus on alkanut laantua. Tämä on osoitus vakaumuksen voimasta ja voimasta, joka tulee, kun pysyy uskollisena periaatteilleen.

”Vakaumus on tuonut voimaa”

Miksi sinusta tuli rationalisti?

Rationalismi on ollut minua ohjaava voima aina yliopistopäivistäni lähtien. Minulla on ollut jatkuva tarve esittää kysymyksiä ja etsiä vastauksia, jotka perustuvat järkeen ja todisteisiin. Opiskeluaikana päätin olla liittymättä mihinkään poliittisiin puolueisiin tai uskonnollisiin ryhmiin. Muotoilin mieluummin omia mielipiteitäni logiikan ja faktojen pohjalta. Minulla oli monien opettajien ja ystävien tuki tällä matkalla, mikä auttoi suuresti kehittymistäni rationalistina.

Huolimatta sitoutumisestani rationaaliseen ajatteluun vältin turhia väittelyjä tai keskusteluja. Aloin lukea kansainvälisiä rationalismia käsitteleviä julkaisuja, ja muistan elävästi Joseph Edamarukun, tunnetun rationalistin ja Sanal Edamarukun isän. Hänen kirjoituksillaan oli merkittävä vaikutus aikoina, jolloin tutkin rationaalista ajattelua.

”Olen ylpeä, että olen rationalisti”

Uskon vakaasti, että rationalismi voi muuttaa maailmamme harmonisemmaksi ja rauhallisemmaksi paikaksi, vapaaksi vihasta ja jakautumisesta. Rationalistina puolustan osallisuutta, yhtenäisyyttä ja ystävällisyyttä ilman ennakkoluuloja. Olen ylpeä voidessani kutsua itseäni rationalistiksi, koska tiedän, että tällä filosofialla on potentiaalia luoda parempi maailma kaikille.

Asut Irlannissa nykyään?

Kyllä. Tulin Irlantiin vuonna 1998 jatko-opintoja ja tutkintoja varten. Sitä ennen minulla oli oma vastaanotto Omanissa, josta matkustin usein Irlantiin sijaistöihin. Vaikutuin Irlannin lääketieteellisen järjestelmän laadusta, joka on maailmanluokkaa. Tämä sai minut syventymään perusterveydenhuollon tutkimukseen, alueeseen josta olin ollut erityisen kiinnostunut jo aiemmin.

Irlantiin minua veti myös sen rikas perintö, eloisa kulttuuri, intohimo vapauteen ja eritaustaisten ihmisten lämmin hyväksyntä. Jotkut suosikkikirjailijoistani ovat irlantilaisia, kuten Oscar Wilde, W.B. Yeats, Samuel Beckett ja Bernard Shaw. He kaikki olivat syvästi yhteydessä rationalistiseen ajatteluun ja inspiroivat edelleen sukupolvia työllään.

Ehditkö harrastaa mitään?

Minulla on monenlaisia kiinnostuksen kohteita, mm. runojen ja matkakertomusten kirjoittaminen sekä historiasta ja perinteistä kertovien dokumenttien ja elokuvien tekeminen. Minua kiehtovat tarinat menneestä, kansanperinteet ja legendat. Tällä hetkellä ohjaan lyhytelokuvaa nimeltä Kathleen, jonka tuotan yhteistyössä irlantilaisten ystävieni kanssa.

Miksi päätit osallistua laivakonferenssiin?

Odotan aina innolla rationalistikonferensseja. Ne ovat arvokkaista kokemuksia, joissa voi olla yhteydessä samanhenkisiin ihmisiin, osallistua keskusteluihin ja syventää ymmärrystään rationalistisista ideoista. Ne tarjoavat loistavan tilaisuuden tavata rationalistiyhteisössä vaikuttavia kansainvälisiä hahmoja. Tämän vuoden konferenssi houkutteli erityisesti, koska myös järjestön johtaja Sanal Edamaruku oli mukana. Kun sain tietää muista osallistujista ja käsiteltävistä aiheista, innostuin vieläkin enemmän.

Miten kommentoit konferenssia?

Annan täydet pisteet – se oli uskomattoman hyvin järjestetty ja aikatauluja noudatettiin tiukasti. Erityisen siitä teki tasapaino luentojaksojen ja henkilökohtaisten keskustelujen välillä. Oli hienoa olla vuorovaikutuksessa maailmankuulujen henkilöiden kanssa rennossa ja ystävällisessä ympäristössä. Konferenssissa ei ollut kyse vain puhujien kuuntelemisesta – kyse oli myös verkostoitumisesta. Eniten arvostin tunnetta kaikkien mukana olleiden ainutlaatuisuudesta ja tasa-arvosta. Se oli kokemus, joka vahvisti ajatusta, että eroistamme huolimatta olemme kaikki tasa-arvoisia.

Konferenssipäivät olivat melko lyhyitä. Olisi ollut vielä tehokkaampaa, jos meillä olisi ollut hieman enemmän aikaa sekä istunnoille että verkostoitumiseen. Pidempi konferenssi olisi mahdollistanut kattavamman kokemuksen.

Mikä oli parasta antia?

Konferenssin arvokkain asia oli sanoma yleismaailmallisesta rakkaudesta ja yhteenkuuluvuudesta sukupuolesta, rodusta tai maantieteellisistä eroista riippumatta. Se oli voimakas muistutus siitä, että meillä on yhteinen moraalinen vastuu tarjota positiivisia oivalluksia maailmalle ja korostaa yhtenäisyyden kestävää perintöä. Tämä on jotain, joka inspiroi meitä työskentelemään kohti yhtenäisempää ja myötätuntoisempaa tulevaisuutta.

Lisäksi sain uuden näkökulman siihen, kuinka rationalististen ajatusten soveltaminen jokapäiväiseen elämäämme voi olla erittäin hyödyllistä henkiselle hyvinvoinnillemme ja menestyksellemme. Varsinkin silloin, kun on kyse päätöksenteosta, on helppo antaa tunteiden hämärtää harkintakykyämme. Rationaalinen ajattelu auttaa meitä pysymään jalat maassa ja tekemään tietoisia valintoja, mikä johtaa lopulta parempiin tuloksiin sekä henkilökohtaisessa että ammatillisessa ympäristössä. Konferenssi vahvisti rationalismin merkitystä selkeän ajattelun ja harkitun toiminnan kannustamisessa.

”Rationalismilla on ratkaiseva rooli”

Mikä on rationalistien tärkein tehtävä?

Rationalistisen liikkeen tärkein tehtävä nykymaailmassa on edistää kriittistä ajattelua, näyttöön perustuvaa päätöksentekoa ja skeptisyyttä väärän tiedon, näennäistieteen ja ideologisten ääriliikkeiden edessä. Maailmassa, johon valeuutiset, salaliittoteoriat ja polarisoituneet näkemykset vaikuttavat yhä enemmän, rationalismilla on ratkaiseva rooli sellaisen yhteiskunnan edistämisessä, joka arvostaa logiikkaa ja tiedettä taikauskon ja ennakkoluulojen sijaan. Keskeisiä tehtäviä ovat:

Koulutus – sellaisen opetussuunnitelman edistäminen, joka korostaa kriittistä ajattelua ja tieteellistä lukutaitoa varhaisesta iästä lähtien.

Väärän tiedon paljastaminen – väärien väitteiden aktiivinen tunnistaminen ja kyseenalaistaminen, myyttien kumoaminen ja luotettavan tiedon tarjoaminen yleisölle.

Suvaitsevaisuuden ja osallisuuden edistäminen – monimuotoisuutta kunnioittavan ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta edistävän maailmankuvan edistäminen järjen ja empatian pohjalta.

Todisteisiin perustuvien käytäntöjen puoltaminen – sellaisten julkisten päätösten puolustaminen, jotka perustuvat dataan ja tutkimukseen ideologioiden tai dogmien sijaan.

Maailmanlaajuisen yhteisön luominen – sellaisen rationalistien verkoston rakentaminen, jossa voidaan jakaa ideoita, tehdä yhteistyötä eri projekteissa ja tukea toisia pyrkimyksissämme.

Keskittymällä näihin tehtäviin rationalistinen liike voi edistää merkittävästi tietoisemman, suvaitsevaisemman ja rationaalisemman yhteiskunnan luomista.

Terveisiä Vapaa Ajattelijan lukijoille?

Lämpimät terveiset kaikille lehden lukijoille! Kiitos, että olette osa rationalistiyhteisöä. Odotan innolla, että voin jakaa kanssanne lisää asioita tulevaisuudessa.