Suomen Humanistiliitto ja Vapaa-ajattelijoiden liitto ovat molemmat Humanists Internationalin jäsenjärjestöjä. On siis luonnollista tehdä yhteistyötä. Tämä lehti on esimerkki siitä. Ehkä näin tutustumme toisiimme entistä paremmin. Laajemminkin kaikkien sekulaarijärjestöjen yhteistyötä tarvittaisiin lainsäädännön muutosten aikaansaamiseksi.
Yhdessä olemme jo monta kertaa tehneet esityksiä poliittisille puolueille ja hallitusneuvottelijoille valtion ja kirkon erottamiseksi. Se toisi mukanaan myös muuhun lainsäädäntöön yhdenvertaisuutta. Toistaiseksi emme ole saaneet vastakaikua.
Norjassa, Islannissa ja Ruotsissa on humanistien näkökulmasta asiat näissä asioissa paremmin. Suomi on myös ainoa Pohjoismaa, missä jumalanpilkka on rikoslainsäädännössä. Mielestämme asian voisi hoitaa kansanryhmää vastaan kiihottamisen kiellolla, niin kuin osa oikeusoppineistakin on sanonut. Sananvapauden ja vihapuheen rajan määrittelykin on osoittautunut vaikeaksi liberaalissa demokratiassa. Tanska on tänä vuonna ottanut takapakkia näissä asioissa, kun on pyrkinyt estämään Koraanin poltot.
Molemmat järjestöt ovat myös olleet mukana YK:n uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikolla. Ajattelemme, että erilaisten katsomusten on hyvä tuntea ja yrittää ymmärtää toisiaan silti menettämättä omaa ajatteluaan.
Yhdessä olemme myös yrittäneet saada koulun elämänkatsomustieto kaikille oppilaille mahdolliseksi oppiaineeksi. Se mahdollistaisi jatkokehittelyä. Eikä ET ammatillisissakaan oppilaitoksissa olisi pahitteeksi.
Yhdessä olemme myös järjestäneet tunnustuksettomia tilaisuuksia ennen valtiopäivien avajaisia. Tässä on edistystä tapahtunut niin, että kansanedustajien kerho ja työntekijät ovat ottaneet asian hoitaakseen.
Omassa toiminnassaan Suomen Humanistiliitto ry (Facebook -sivu), pyrkii toteuttamaan omaa periaateohjelmaansa. Asian voi kiteyttää esimerkiksi seuraavasti: Uskonnoton humanisti etsii tarkoitusta elämälleen osana luontoa oppaanaan: tieto, eettisyys, avoimuus, rauha, ihmisoikeudet ja demokratia.
Näiden aiheiden ympärille kokoamme seminaarimme. 16. maaliskuuta mietimme, mikä on ihminen tässä maailmassa. Tervetuloa mukaan!
Kirjoittaja on Suomen humanistiliiton puheenjohtaja