Suomi YK:n ihmisoikeusneuvoston määräaikaistarkasteluun
YK:n ihmisoikeusneuvoston yleismaailmallisen määräaikaistarkastelun (UPR) neljäs määräaikaistarkastelu toteutetaan Suomen osalta vuonna 2022. Kansalaisjärjestöt voivat maaliskuun loppuun mennessä lähettää lausuntonsa (englanniksi) oman maansa ihmisoikeustilanteesta.
Vapaa-ajattelijain liitto ja suomen Humanistiliitto ovat aikeissa jättää yhteisen lausunnon YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimistoon, joka laatii koosteen järjestöjen lausunnoista sekä muiden ihmisoikeuselinten aiemmin antamista lausumista. Kooste lähetetään Suomelle, joka samaan aikaan laatii omaa raporttiaan Suomen ihmisoikeustilanteesta (noin 20 sivua).
Kansalaisjärjestöt voivat myöhemmin antaa myös Suomessa lausuntonsa (suomeksi) ulkoministeriön Oikeuspalvelun & Poliittisen osaston (OIK 40, POL 40) valmistelemasta raporttiluonnoksesta. Suomen varsinainen määräaikaistarkastelu tapahtuu UPR-ryhmän kokouksessa marraskuussa 2022.
Lapsiasiavaltuutetun kertomus ohittaa uskonnottomien syrjinnän
Valitettavasti lapsiasiavaltuutetun kertomus eduskunnalle 2022 ei tunnista eikä raportoi ollenkaan varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja toisella asteella ilmeneviä uskonnon ja katsomuksen vapauden ja yhdenvertaisuuden ongelmia. Näitä ongelmia on tuotu esiin muun muassa Vapaa-ajattelijain koulutyöryhmän kyselyssä sekä uskontokuntaan kuulumattomien vanhempien fb-foorumilla runsaasti, ja niitä on myös saatettu laillisuusvalvojien ja erityisvaltuutettujen tietoon. https://vapaa-ajattelijat.fi/…/koulukyselysta-aihetta…/
Tällä kertaa kertomuksessa ei vuoden 2018 kertomuksen tapaan mainita, että elämänkatsomustiedon opiskelun kielto kirkon jäseniltä perusopetuksessa ja lukiossa loukkaa yhdenvertaisuutta ja on lapsen oikeuksien sopimuksen 2. artiklan vastainen.
Ministeri Aki Lindén antoi virka- ja tuomarinvakuutuksen
Toisin kuin Ylen tv-uutisissa 4.2. kerrottiin, Aki Lindén ei antanut virka- ja tuomarinvalaa, vaan hän antoi virka- ja tuomarinvakuutuksen. Tuomarinvalaa ei enää edes ole olemassa (samoin kuin ei ole todistajanvalaakaan).
Edelleen ministerien ja korkeiden virkamiesten on pakko valita virkavalan/virkavakuutuksen – Raamatun/Suomen lain – välillä. Esimerkiksi oikeuskansleri ja Vapaa-ajattelijain liitto ovat olleet sitä mieltä, että olisi parempi olla yksi uskonnollisesti neutraali juhlallisen velvoittautumisen muoto. Niinhän onkin tasavallan presidentin ja eduskunnan puhemiehen tehtävään ryhtyessä.
Aki Lindén siis valitsi virkavakuutuksen. Hänen ei tarvinnut vaihtaa Suomen lakia Raamattuun niin kuin tapahtui taannoin joidenkin ministerien kohdalla, kun he pitivät Raamattua parempana lähtökohtana ministerin hommaan kuin Suomen lakia.
Valitettavaa, että uutistoimittajat vetävät ”vanhasta muistista” uskonnollisen valan esiin vastoin tapahtunutta tosiasiaa ja valtioneuvoston tiedotteen tekstiä.
Vain risti tarjolla kuolinilmoituksiin Turun Sanomien netissä
Turun Sanomilla on käytössä kuolinilmoitusten laittamiseen netissä hyvin alkeellinen ohjelma, joka sallii kuvioksi vain ristin. Lehdellä kyllä on tiskin alla muitakin kuvioita, mutta nettisivuilla ja muuallakaan ei niistä mainita mitään. Jonkin vaihtoehtoisen kuvan kuitenkin voi pyytää liittämään ilmoitukseen, kun käy lehden toimistossa tai jos osaa soittaa tai laittaa sähköpostia kuvatoiveesta.
Vapaa-ajattelijoille tuli Turusta viestiä tästä epäkohdasta. Lehden asiakaspalvelusta luvattiin puhelinsoiton jälkeen laittaa kehittämisehdotusta asiasta vastaaville tahoille. Saimme myös lehden kuolinilmoituksissa käytettävät kuvat, joiden joukossa oli myös Vapaa-ajattelijain liekkimalja sekä ”Siviilirekisterin” tähkä. On myös kahden tähkän kuva, linnut, kalla, auringonlasku, purjevene ja vieläpä soutuvenekin.
Vielä on tekemistä maallistumiskehityksen edistämisessä ja uskonnottomien normaalien palvelujen aikaansaamisessa hautaustoimeen liittyen. Juuri kuolemantapauksen jälkeen lähiomaiset eivät kaipaa mitään ylimääräistä kiusaa hautajaisjärjestelyihin ja vainajan muistamiseen.
”Uskonnon opetus kouluissa johtaa harhapoluille”
Porissa virisi keskustelua
Luonnontieteiden opettaja Janne Lampolahden räväkkä kirjoitus Satakunnan Kansassa (5.2.) herätti Porissa keskustelun uskonnonopetuksen asemasta koulussa. Painetussa lehdessä keskustelu tosin lopetettiin kesken kaiken. Tässä keskustelua virittänyt avaus:
”Tunnustuksellinen uskonnonopetus on lopetettava Suomen kouluissa. Yhden uskontokunnan yhden suuntauksen uskonnollisten käsitysten opettaminen nuorisolle ei voi edes historiallisista syistä olla julkisen koululaitoksen tehtävä monikulttuurisessa yhteiskunnassa.
Uskonnolliset yhteisöt hoitakoot itse uskonnon opetuksen.
MINUA huolestuttaa tunnustuksellisen uskonnonopetuksen turmiolliset vaikutukset nuorten maailmankuvaan. Koulun fysiikan tunnilla kerrotaan, kuinka atomi halkeaa ja tuottaa lamppuun valkeaa, ja biologian tunnilla perehdytään kasvinjalostuksen ja solutason geenimanipulaation mahdollisuuksiin. Tieteen saavutukset perustuvat tieteelliseen maailmankuvaan, jossa faktoja esitetään vasta sitten, kun niille on löydetty todisteita. Vain faktojen pohjalta luodaan ennustavia teorioita, jotka taas mahdollistavat uudet oivallukset.
Mutta sitten välitunnin jälkeen uskonnon tunnilla kerrotaan, että on myös käsityksiä ja harhaumia, joille ei voida esittää minkäänlaisia todisteita, vaan ne perustuvat pelkkiin luulemuksiin ja otaksumiin. Todella ristiriitaista: ensiksi opetetaan, että koko oppiaine perustuu faktoihin, tieteeseen. Sitten esitetään, Herra paratkoon, vaihtoehtoinen, pelkkään luuloon perustuva näkemys, joka toisinaan sulkee täysin pois tieteellisen selityksen.”
Kirjoitus löytyy: www.satakunnankansa.fi/lukijalta/ -palstalta tai hakusanoilla ”Uskonnon opetus kouluissa johtaa harhapoluille”.
Myös Vapaa-ajattelijain liiton perustavoitteena on uskonnon opetuksen lopettaminen kouluissa. Tällä hetkellä tavoitetta voidaan käytännössä parhaiten edistää oppilas oppilaalta, vahvistamalla elämänkatsomustiedon asemaa ja oppilasmäärää.
Uskonnon oppituntien lisäksi lasten ja nuorten maailmankuvan kannalta ristiriitaista on myös evankelis-luterilaisten jumalanpalvelusten ja hartauksien ymppääminen koulupäivien ja päiväkotipäivien ohjelmaan, vaikka opetussuunnitelman mukaan toiminnan pitäisi olla uskonnollisesti ja katsomuksellisesti sitouttamatonta.
Esa Ylikoski
Uutiset on julkaistu Vapaa Ajattelijassa 1/2022.