Nuoria houkuteltiin rahalupauksilla rippikoululeireille ja kirkon jäseniksi

KESKUSTELUA

Ev.-lut. kirkko houkuttelee kirkkoon kuulumattomia 14- ja 15-vuotiaita rippikoululeireilleen ja siellä liittymään kirkon jäseniksi.

Rippileirien tehomarkkinoinnissa alaikäisille on eettisesti arveluttavia piirteitä.

NUORIA HOUKUTELTIIN RAHALUPAUKSILLA
RIPPIKOULULEIREILLE JA KIRKON JÄSENIKSI

Ev.-lut. kirkko houkuttelee kirkkoon kuulumattomia 14- ja 15-vuotiaita rippikoululeireilleen ja siellä liittymään kirkon jäseniksi. Rippileireille osallistuu 74 % ikäluokasta, mikä on enemmän kuin kirkon jäsenosuus, 65 %, koko väestössä. Viime vuonna kirkko ylpeänä tiedotti, että peräti 1360 nuorta oli rippikoululeireillä ottanut kasteen ja liittynyt kirkkoon.

Rippileirien tehomarkkinoinnissa alaikäisille on eettisesti arveluttavia piirteitä.

Peruskouluissa leirejä markkinoidaan uskonnonopettajien ja rehtorien avustuksella. Koulut on sitten valjastettu rippikoululeirien markkinointialustaksi, millä luodaan osallistumispainetta kaverisidonnaisissa nuorissa. Maksullisten palvelujen markkinoinnin ohjeet unohtuvat.

Viikon leireille houkutteluun osallistuvat ikätoverien lisäksi myös vuotta vanhemmat ns. isoset. Nuorten leireille osallistumisen mielikuviin saatetaan liittää myös seksuaalisesti virittyneitä odotuksia.

”Liity niin saat rahaa”

Leireillä houkuttelu kirkon jäseneksi liittymiseen on saanut myös koomisia piirteitä. Liittyminen kuulemma kannattaa, koska sitten saa rutkasti rahaa! Tämän ”lupaaminen” on toki nuorten leiriläisten ajattelemattomuutta, eikä kirkon omaa markkinointia.

Kirkkoon kuuluva nuori ei voi tietää, miten toisen perheen uskonnottomat sukulaiset ja ystävät suhtautuvat nuoren jäseneksi liittymiseen ja konfirmaatioon. Entä jos rahaa ei tulekaan lahjaksi, vaan vaikka ”vain” tietokirja?

Kirkolla on ns. lähetyskäsky: ”Menkää ja tehkää kaikki minun opetuslapsikseni.” Kun jäsenmäärä on muuten laskussa, nuorten haaliminen jäseniksi leirien ryhmäpaineen avulla on ymmärrettävää, vaikka sen jotkut piirteet voivat olla kyseenalaisia.

Pitäisikö viikon pituisen leirityksen lähetystyön ja ryhmähengellisyyden jälkeen olla joku harkinta-aika? Koti- ja puhelinmyynnissäkin on. Jäitä hattuun kesäkuumien yli? Kirkkoon liittymiseen ja siitä eroamiseen tarvitaan molempien huoltajien suostumus.

Koulujen on syytä alkaa pitää välimatkaa kirkon rippikoulumarkkinointiin, jota suunnataan muille kuin kirkon jäsenille.

Kirkon jäseneksi liittyminen vie nuorelta elämänkatsomustiedon opiskeluoikeuden peruskoulussa ja lukiossa. Toki liittyjä voi myös erota kirkosta, jos pakollinen uskonnonopetus ei miellytäkään.

Esa Ylikoski