Mitä kuuluu kesän Protu-leireille?

Prometheus-leirin tuki ry logo. Tyyliteltyjä vihreitä ihmishahmoja käsi ylöspäin ojennettuna.

Prometheus-leirin tuki ry:n puheenjohtaja Alma Koivisto kertoo Vapaa Ajattelijan tentissä, kuinka tärkeää on rakentaa kulttuuria, jossa jokainen otetaan mukaan toimintaan, jokaisesta pidetään huolta ja jokaiselle on mielekästä tekemistä ja sopivasti vastuuta.

Nuorisoa ohjaajan kera istuu patjoilla keskustelemassa puulla verhoillussa huoneessa.

ESA YLIKOSKI jaAvaa artikkeli PDF-tiedostona
MARKKU JÄRVENPÄÄ
KUVAT: PROTUN MEDIAPANKKI

Mitä uutta ensi kesän leiritarjonnassa?

Järjestämme 64 leiriä, joista yksi on aikuisleiri yli 20-vuotiaille ja yksi jatkoleiri protuleirin jo käyneille. Leiritarjonta vastaa erikoisleireineen kutakuinkin aiempaa. Käyttämämme leiripaikat vaihtelevat vähän joka vuosi, ja tänäkin vuonna meillä on joitain paikkoja ensimmäistä kertaa käytössämme. Leirejä olemme lisänneet seitsemän kappaletta viime vuodesta.

Miten uusi leireille ilmoittautumisen menettely on toiminut? Paljonko tuli hakemuksia?

Tänä keväänä pilotoitu leiriarvonta on toiminut teknisesti mallikkaasti. Kuulemme kuitenkin mielellämme, miten onnistuimme arvonnassa ja otamme palautetta vastaan osoitteeseen protu@protu.fi. Arvontaan nuortenleirien paikoista osallistui 1148 ja paikan sai 1061 leiriläistä.

Näkivätkö hakijat, kuinka paljon eri leireille oli hakijoita? Oliko mahdollista valita ensisijainen leiri ”taktikoiden” siten, että ei hakenut kaikkein mieluisampaan paikkaan, joka oli myös monen muun suosikki?

Hakijat saivat valita, mihin leiripaikkojen arvontaan haluavat osallistua aina leiriviikosta, leirin maantieteellisestä sijainnista, kielestä ja teemasta alkaen. Arvontalomakkeella ei ollut mahdollista nähdä, mitä muut olivat valinneet.

Oliko leirikohtaisen arvonnan suorittaminen työlästä vai sujuuko sen ”napin painalluksella”?

Arvonnan tekninen suorittaminen ja arvottujen leiriläisten siirto leireilleen vaati jonkin verran käsityötä, mutta sitä avusti merkittävästi erillinen asiaa varten laadittu arvontaohjelma.

Leiritoiminnan laajentumista on hidastanut uusien aikuisohjaajien saamisen haasteet. Viime syksynä ohjaajien rekrymarkkinointia oli tehostettu. Miten tässä onnistuttiin?

Uusille ja vanhoillekin aikuisille ohjaajille on aina kysyntää. Ensi kesän tilanne näyttää nyt kuitenkin vakaalta. Päivitämme joka vuosi koulutussisältöjämme suurten linjojen pysyen laajalti samoina. Olemme pyrkineet houkuttelemaan koulutuksiin lisää erityisesti aikuisia järjestämällä pitkän tauon jälkeen erityisesti heille kohdennettuja koulutuksia sekä keventämällä takaisin toimintaan palaavien vanhojen ohjaajien koulutusvaatimuksia.

Ohjaajaksi hakevien valmennuksiin osallistumisesta sekä ohjaajien toiminnasta leiritiimissä ja leirin aikana kertyy kustannuksia. Onko niiden korvaamiseen saatu kohennusta?

Perehdytämme kaikki kesän tiimiläishakijat tehtäviinsä 1-3 viikonlopun mittaisessa koulutuksessa. Olemme kuitenkin keväästä 2021 saakka järjestäneet koulutuksia merkittävissä määrin myös etäyhteyksin, mikä paitsi on tehnyt koulutuksista yleisesti saavutettavampia myös säästänyt niiden järjestämiseen liittyviä kuluja. Katamme leirien laadun takaavan koulutustoimintamme kuluja leirimaksuilla sekä Demokraattiselta Sivistysliitto DSL:ltä saamallamme rahallisella tuella. Opetus- ja kulttuuriministeriön sisällä mahdollisesti vuosina 2025 ja 2026 tehtävät leikkaukset voivat vaikuttaa toimintaamme, mutta erityisen huolestuttavilta näyttävät opintokeskuksiin lähivuosina kohdistuvat suuret leikkaukset. Olemmekin pyrkineet satsaamaan yhdistyksemme rahoituspohjan laajentamiseen ja varainhankintaan.

Paljonko tulee leirihinnoista alentamispyyntöjä? Esitetäänkö niitä jo hakuvaiheessa vai vasta leiripaikan saamisen jälkeen?

Leirimaksun alennuspyynnön voi esittää arvonnassa saadun leiripaikan vastaanottamisen yhteydessä. Alennuspyyntöjä tulee, ja suhtaudumme niihin myönteisesti. Niitä ei kuitenkaan tule merkittävästi.

Olette julkaisseet autismiystävälliset ohjeet. Mitä muita eettisiä näkökulmia leirien käytännön toiminnassa on ollut esillä?

Haluamme kehittää toimintaamme erityisesti kestävän kehityksen saralla, esimerkiksi lisäämällä yhteistyötä ympäristöjärjestöjen kanssa. Prometheus-leirin Tuki ry:n hallinnossa on tapahtunut muutoksia, vaikka puheenjohtaja onkin yleiskokousten ja ylimääräisten kokousten myötä pysynyt samana. On myös valittu päätoiminen toiminnanjohtaja.

Nuoriso harrastaa aktiviteetteja puisen leirirakennuksen pihalla.Kuluneen vuoden aikana olemme pyrkineet kehittämään yhdistyksen toimintakulttuuria leireihin kohdistuvan suuren kysynnän paineessa. Olemme pyrkineet selkiyttämään operatiivista ja strategista työnjakoa yhdistyksen hallinnossa sekä päättäneet linjata vastuun ensiksi mainitusta palkalliselle henkilökunnalle, toiminnanjohtajalle. Yhdistyksen on pidettävä huolta vapaaehtoisistaan, jotta se voi olla toimintakykyinen ja kyetä kasvamaan kestävällä tavalla. Toiminnanjohtajalla tuleekin olemaan suuri rooli asioiden viemisessä eteenpäin. Olemme myös päättäneet tänä vuonna pilotoida päivärahan maksamista aikuisille ohjaajille.

Kesän ja syksynkin leiritoiminnan valmistelemisessa ja sitten hyvin hoitamisessa on tietysti paljon työtä. Vapaaehtoistoimintaan perustuvilla jaostoilla ja leiritiimeillä on tässä ratkaiseva rooli. Toiminta itsessään on varmaankin palkitsevaa, mutta itse kullakin voi myös tulla jaksamisongelmia.

Miten jaksamisen kanssa on selvitty?

Jaksamisongelmat ovat yleisiä ja toki kaikille osapuolille viheliäisiä, koska kyseessä on paljolti nuorten toisilleen tuottama vapaaehtoistoiminta. Vapaaehtoisten vaihtuvuus on tuonut haasteita erityisesti tiedonkululle ja toiminnan sekä prosessien dokumentaatiolle. Siksi onkin tärkeää rakentaa kulttuuria, jossa jokainen otetaan mukaan toimintaan, jokaisesta pidetään huolta ja jokaiselle on mielekästä tekemistä ja sopivasti vastuuta, johon saa asianmukaisen perehdytyksen.

Prosessien kehittämisen ja leiritoiminnan kasvunkaan keskellä ei tule unohtaa sitä, mikä niin monet Protuun on tuonut ja saanut heidät siinä pysymään. Vapaaehtoisuus, utelias pohdinta, matalat hierarkiat, luovuus ja itse tekeminen ovat meille edelleen tärkeitä. Protu on monen elämässä merkityksellinen ja olennainen yhteisö, jossa voi kokeilla ja ajatella uutta sekä kokea olevansa arvokas ja voivansa omalla osaamisellaan mahdollistaa saman toisille.

Mitä suunnitelmia Protulla on vuodelle 2025?

Ensi vuonna pyrimme jatkamaan leirimäärän maltillista kasvattamista sekä yhdistyksen prosessien kehittämistä yhteistyössä vapaaehtoisten ja toiminnanjohtajan kanssa, strategiamme mukaisesti. Tavoitteena on, että toimenpiteet tukisivat Protun sisäistä hyvinvointia, leirien laatua unohtamatta. Tahdomme kasvattaa yhteiskunnallista tietoisuutta uskonnollisesti sitoutumattomalle aikuistumiskoulutukselle, tuoda esiin leirien saatavuuteen liittyvää yhdenvertaisuusongelmaa sekä vaikuttaa saamaamme julkiseen rahoitukseen. Tällä hetkellä suurin rahoittajamme on Opetus- ja kulttuuriministeriö – 160 000 €.