Vuonna 2003 perustettu eroakirkosta-palvelu muuttui olennaisesti jo pari vuotta avaamisestaan: paperikirjeistä siirryttiin sähköiseen eroamiseen. Nyt on tapahtunut toinen muutos: eroajat ohjataan pääosin Digi- ja väestötietoviraston sivulle, jossa voi erota uskontokunnasta.
Liki 20 vuotta käytössä ollut systeemi oli käytännössä sähköpostin lähetysautomaatti: eroajan kertoman kotikunnan perusteella viesti ohjattiin oikeaan paikkaan, esimerkiksi Iisalmessa asuvan ero Kuopion maistraattiin. Maistraateille tuli oma sähköinen erolomake pari vuotta meidän lomakkeemme jälkeen. Se oli monimutkainen ja hankala käyttää.
Sittemmin maistraattien tilalle tuli Digi- ja väestötietovirasto (DVV), ja se teki helppokäyttöisen lomakkeen kirkosta eroamiseen. Sen käyttö edellyttää tunnistautumista esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla, mutta tämä on lähes kaikille nykyään arkipäiväistä veroilmoituksen, vakuutusasioiden hoitamisen ym. vuoksi. Omaan palveluumme lisättiin linkki, joka ohjasi DVV:n sivulle. Linkkiin tehtiin laskuri, josta näkee kuinka moni sitä käyttää.
Myöhemmin tämä linkki on nostettu näkyvämmälle paikalle palvelussamme. Ainakin 95 % aikuisista eroaa suoraan DVV:n lomakkeella, eikä käytä eroakirkosta-lomaketta. Menetimme tilastot, koska linkin klikkaajista emme tiedä ikää tai sukupuolta. Toisaalta työmäärä väheni. Ajatuksena on jatkossa poistaa kokonaan oma erolomake.
Alaikäiset ovat eri asia. Vielä heidän eronsa hoituu paperikirjeellä, ja palvelumme luo valmiin kaavakkeen tietojen perusteella. Käytännössä ongelmana on, ettei monellakaan enää ole tulostinta. DVV suunnittelee sähköistä lomaketta tätä varten, mutta sen aikataulusta ei ole vielä tietoa.
Tulevaisuudessa palvelumme jää olemaan sivuna, joka tarjoaa perustietoa eroamisesta, kirkollisverolaskurin ja linkin DVV:n sivuun. DVV-linkin klikkausmääristä näemme, jos tapahtuu jotain, mikä saa poikkeuksellisen monen eroamaan: esimerkiksi helmikuussa MOT-ohjelman kertoessa kirkon rahoista syntyi pieni eropiikki, ja maaliskuussa piispojen ehdottaessa samaa sukupuolta olevien vihkimisen sallimista erovyöry oli melkoinen.
Menetimme siis tilastot ja mahdollisuuden tiedottaa siitä, eroavatko miehet ja naiset saman verran tai vaikuttaako Päivi Räsäsen esiintyminen enemmän Turussa vai Tampereella. Toisaalta jo vuosia sitten tiedotteiden tulos heikkeni selvästi: media julkaisi niitä vähemmän, ja jos julkaisikin, ei eropiikkejä syntynyt. Ristiriitaisesti kuitenkin tasainen erovirta samaan aikaan kasvoi.
Lopuksi muistutan kasteiden rajusta vähentymisestä viime vuosina. Vaikka erolaskuria on ollut hauska seurata, ei kirkon alasajo lopulta tapahdu eroamisten vuoksi, vaan koska vauvoja ei alkuaankaan liitetä jäseniksi.