”En minä voi ryhtyä ateistiksi, eihän ne usko mihinkään!” – Tämä ajatus on itsellenikin tuttu niiltä ajoilta, kun aloin hahmottaa, ettei jumalaa tai jumalia ole olemassa. Ateismi on tyhjää. Se on jumaluskon puutetta ja uskovaiselle, joka on täyttänyt koko maailmankuvansa mielikuvitusolennolla, se varmasti tuntuu tyhjältä. Mutta niitä tavallisia ihmisiä, joita yhdistää se, etteivät he usko yliluonnolliseen, usein yhdistää myös tieteellinen maailmankuva. Ja se taas on kaikkea muuta kuin tyhjä.
Tiede on saanut paljon selville meitä ympäröivästä maailmasta, vaikka kaikkia luonnonlakeja ei vielä tunnetakaan, eikä kaikkea todellakaan vielä tiedetä. Esimerkiksi biologia on selvittänyt, että käytöstä, jota me ihmiset kutsumme homoseksuaaliseksi, esiintyy luonnossa yleisesti. Ja että sukupuolien moninaisuus on tieteellinen tosiasia. Kun nämä yhdistää humanistisiin arvoihin, kuten siihen että kaikki ihmiset ovat arvokkaita ja ansaitsevat ihmisarvoista kohtelua, on loogista, jos tieteellisen maailmankuvan omaava ihminen kannattaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisoikeuksia.
Psykologit puolestaan ovat tutkineet, mikä tekee ihmisen onnelliseksi. On todettu, ettei raha lisää onnellisuutta merkittävästi enää tietyn rajan jälkeen. Kun ihmisen perustarpeet (suoja, ruoka, juomavesi, terveydenhuolto jne.) on saavutettu, onnellisuutta lisää enemmän muiden auttaminen kuin rahan kerryttäminen pankkitilille. Isompi televisio, parempi auto tai kalliimpi talo tuottaa vain lyhytaikaista iloa. Aivokemiamme on rakennettu niin. Siksi on mielestäni loogista, jos tieteellisen maailmankuvan omaava ihminen valitsee ryhtyä minimalistiksi tai käyttää aikaansa vapaaehtoistyössä.
Tiede on selvittänyt, että jopa mehiläiset uneksivat. Mutta sitä emme vielä tiedä, mistä ne näkevät unta. On myös selvinnyt, etteivät eläimet ole vain vaistojen ajamia koneita, jotka eivät kykene tuntemaan tuskaa tai kärsimään. Siksi mielestäni on loogista, jos tieteellisen maailmankuvan omaava ihminen valitsee ryhtyä kasvissyöjäksi tai vegaaniksi.
Tämä ei tietenkään tarkoita, että kaikki tavalliset ihmiset, jotka eivät usko yliluonnollisiin ilmiöihin, olisivat heti osallistumassa Priden puistojuhlaan tai tekisivät vapaaehtoistyötä tai olisivat vegaaneja. Meihin vaikuttavat myös ympäristön asenteet, meillä on jokaisella oma historiamme, erilaiset mahdollisuudet ja haasteet, ja jokainen lopulta valitsee itse ne palikat, joista oman maailmankuvansa rakentaa ja mihin aikansa käyttää.
Siksi vapaa-ajattelijoihinkin mahtuu jäseniä poliittisen kentän koko kirjosta. Meissä on ihmisiä, jotka ovat suuntautuneet enemmän teknologiaan, toisia kiinnostavat enemmän ihmiset tai elävä luonto. Meissä on korkeasti koulutettuja ja sitten niitä, joilta puuttuu peruskoulun päättötodistus, ja kaikkea siltä väliltä. Meissä on kissaihmisiä, koiraihmisiä, ja ihmisiä joiden ”lemmikki” on kaksipyöräinen ja sanoo ”brumm”.
Kaikkia meitä kuitenkin yhdistää se, ettei maailmankuvamme suinkaan ole tyhjä. Miltä sinun kuvasi näyttää?