Skepsis ry myönsi vuoden 2022 Huuhaa-palkinnon Aavedata-ryhmälle ansiokkaasta pseudotieteellisen tutkimuksen harjoittamisesta ja edistämisestä. Onnittelumme palkinnon saajalle. Skepsis ry:n nettisivulla on pieni juttu palkitsemisen perusteista.
Aavedata-ryhmä, jonka nimi on aivan erinomaisesti valittu, on esittänyt omalla YouTube-kanavallaan ”Yhä löytämättä” -sarjaa, joka on kerännyt oikein kiitettävän paljon katsojia, satoja tuhansia. Lisähuomiota tämä jännittävä sarja sai, kun sitä kesällä 2022 ryhdyttiin esittämään Inez-kanavalla televisiossa.
Ja siis nythän on niin, että huuhaa, vaikka yleensä onkin huvittavaa, ei kuitenkaan ole harmitonta. Kuten ovat uskonnot tuottaneet maailmaan runsaasti ongelmia ja tuhoa, on huuhaa aiheuttanut lukemattomille ihmisille suuria ongelmia, murhetta, toteutumattomia toivekuvitelmia, vararikkoja ja ihmissuhteiden rikkoja. Aavedata ei tässä ole poikkeus. Lainaus palkitsemisen perusteista:
”Skepsiksen mielestä on kyseenalaista häpäistä kadonneiden muistoa julkisesti sekä antaa omaisille turhaa toivoa läheistensä löytymisestä yliluonnollisia keinoja käyttämällä.” -Risto K. Järvinen, Skeptikko 4/2022
Huuhaan levittäminen näinä dis- ja misinformaation aikoina on erityisen vastuutonta, koska tiedonvälitys on nopeaa ja informaatiotulva runsasta, ja siitä on vaikea tunnistaa, mikä on tietoa ja mikä hörhöilyä tai tyyten humpuukia.
Samankaltaiset eetokset
Skepsis ry julkaisee Skeptikko -lehteä, jossa paneudutaan asiallisen kriittisellä otteella salaliittoihin, ihmeisiin ja henkimaailmaan, jotka edelleenkin vuonna 2023 niin monia kiehtovat. Skepsis ry on nimensä mukaisesti henkimaailmauskomuksia, vaihtoehtolääkintää, uskomushoitoja, pseudotiedettä ja kaikenkarvaisia jalokivi-, enkeli- ym. terapioita ruotiva ja kritisoiva yhdistys. Sen tavoitteena on paljastaa näiden takana olevat tyystin perusteettomat uskomukset tai silkka huijaus ja levittää valistusta näistä.
Vapaa-ajattelijoiden eetos on samankaltainen, mutta painottuen enemmän uskonnottomuuteen liittyviin teemoihin, katsomusten tasa-arvoon ja ateistiseen maailmankatsomukseen kohdistuvien ennakkoluulojen oikaisemiseen.
Jos Vapaa Ajattelija -lehti tuntuu kelpoiselta, niin mikäpä ettei siinä samalla menisi Skeptikkokin. On pieni rahan menetys ja sitäkin pienempi vaiva liittyä Skepsiksen jäseneksi ja saada mainio neljästi vuodessa ilmestyvä aina mielenkiintoinen lehti, jolle mikään inhimillinen ei ole vierasta ja jolla on tarkka hömpän vainu.
Yki Räikkälä