Sotilasvakuutus ja sotilasvala ovat yhtä perinteisiä

Puolustusvoimilta saamamme selvityksen mukaan juhlallinen vakuutus on syntynyt jo ennen uskonnonvapauslain voimaantuloa. Asiasta on säädetty osana 8.2.1919 annettua väliaikaista asevelvollisuuslakia

Sotilasvalan ja juhlallisen vakuutuksen synty liittyvät historiallisesti itsenäistymisen alkuun ja ovat kehittyneet samaan aikaan ja rinnakkain. Voidaan siis todeta, että nyt käytössä oleva uskonnollisesti neutraali sotilasvakuutus on yhtä perinteikäs kuin uskonnollinen sotilasvala.

Sotilasvalassa viitataan ”kaikkivaltiaaseen ja kaikkitietävään Jumalaan”, kun taas sotilasvakuutus annetaan ”kunnian ja omantunnon kautta” ilman uskonnollista julistusta.

Puolustusvoimilta saamamme selvityksen mukaan juhlallinen vakuutus on syntynyt jo ennen uskonnonvapauslain voimaantuloa vuonna 1923. Asiasta on säädetty osana 8.2.1919 annettua väliaikaista asevelvollisuuslakia, jonka yhteydessä juhlallinen vakuutus mainitaan vahvistetun 11.3.1919. Yksittäisistä vala- tai vakuutustilaisuuksista ei ole tietoja käytössä.

Kun sotilasvalaa on markkinoitu julkisuudessa ja alokkaille perinteisenä, on paikalla tiedottaa, että tosiasiassa sotilasvala ja juhlallinen vakuutus syntyivät historiallisesti samaan aikaan ja rinnakkain jo Suomen itsenäistymisen alussa.

Vapaa-ajattelijain liitto on esittänyt siirtymistä kaikille yhteiseen neutraaliin juhlalliseen velvoittautumiseen, jonka nimi voisi olla sotilasvala, sotilasvakuutus tai juhlallinen vakuutus.  Perusteluna on mainittu, että seremonioiden tulisi yhdistää joukkoa eikä jakaa sitä uskonnon vuoksi. Puolustusvoiman ylipäällikkö tasavallan presidentti antaa juhlallisen vakuutuksen virkaan astuessaan.

Uskonnollisesti julistuksellinen vala on poistettu oikeuslaitoksessa, jossa on jossa on nyt käytössä kaikille yhteinen todistajan vakuutus ja tuomarin vakuutus. Tuomarin vakuutuksen antavat myös uudet ministerit.

 

Esa Ylikoski