Hautausmaita omistavien ja hoitavien vapaaajatelijayhdistysten toiminta poikkeaa täysin muista, sillä hautausmaat paitsi sitovat voimavaroja myös tuovat uusia ulottuvuuksia toimintaan ja ajatteluunkin.
Kun ei-hautausmaatayhdistyksessä vaikkapa jäsenen kuolintapaus jää helposti yksityisasiaksi ja jäsen vain poistuu joukosta, niin hautausmaayhdistyksessä ”kontakti” jäseneen jatkuu ja velvoittaa huolehtimaan asioista.
Kuolema ja ihmisen kertaallinen olo osana luonnon kiertokulkua konkretisoituu aivan eri tavoin hautausmaayhdistyksessä.
Samalla kun hautausmaa tekee vapaaajattelijayhdistyksen paikallisesti näkyväksi verrattuna vain muuten kokoontuvaan yhdistykseen, se toisaalta merkitsee myös käytännön talkootoimintaa, ja kun aktiivien määrä on aina hyvin rajallinen, niin se helposti muuttaa myös yhdistyksen toiminnan painopisteen aivan toiseksi.
Näin on myös tänä vuonna 62 toimintavuotta täyteen saavissa Kainuun Vapaa-ajattelijoissa, joiden toiminnan maamerkkinä on Tuonenviidan hautausmaa Paltaniemellä vajaat 10 kilometriä Kajaanin keskustasta.
Paltaniemi sinänsä ei ole mikään syrjäkylä, vaan oli aikoinaan koko Kainuun maakunnan emäpitäjän Paltamon kirkonkylä. Tuonenviidankin naapureina on seinämaalauksistaan kuulua kuvakirkkoa ympäröivä Paltamon seurakunnan vanha hautausmaa ja Kajaanin seurakunnan uusi hautausmaa.
Kainuulaisittain ollaan kulttuurimaisemassa, sillä kirjailija Eino Leinon syntymäkoti Hövelö on samalla kylällä, ja samaisessa Hövelössä Elias Lönnrot kasasi vanhaa Kalevalaa pari vuosikymmentä ennen Leinon syntymää.
Tuonenviidan hautausmaa on perustettu vähän vajaat 60 vuotta sitten, mutta perustajat olivat parhaassa iässä ja kesti 10 vuotta ennen ensimmäistä hautausta. Nyt hautauksia on tehty jo toistasataa, ja lähivuosina joudumme hankkimaan Tuonenlehtoon eli uurnalehtoalueelle lisämuistokiven laattoja varten, kun tuhkaukset koko ajan yleistyvät.
Alkavalle kesälle erityistoiveemme on tyyni sää, sillä harvempi vapaa-ajattelijayhdistys joutunee vastaavan metsätuhon kouriin kuin me viime kesänä. Kolmeen eri otteeseen myrskytuulet kaatoivat yhteensä nelisenkymmentä täysikasvuista puuta Tuonenviidasta ja vain hyvällä onnella esimerkiksi hautakiviä ei särkynyt.
Kun kaatuneet, katkenneet ja konkeloihin jääneet puut olivat todellinen vaaratilanne, niin raivauksen järjestäminen oli oma ongelmansa koko lähialueella, kun kaatui jopa tuhansia puita. Saimme järjestettyä apuun paikallisen urheiluseuran talkoolaiset, jotka puupalkalla ja pienellä toiminta-avustuksella 20 miehen joukolla viiden moottorisahan soidessa hoitivat suurimman metsätyön.
Kun tästä urakasta jäi käteen mahtavat määrät oksia, kantoja ja muuta jätepuuta, jotka piti omin kustannuksin toimittaa kajaanilaisten kaukolämmön lähteeksi, niin myrskytuho pyöräytti yhdistyksen taloudenkin viime vuodelta miinusmerkkiseksi.
Silti emme ole kajonneet harvinaiseen jäsenetuumme. Kainuun Vapaa-ajattelijoiden jäsenille hautapaikat Tuonenviidassa ovat edelleen maksuttomia.
Aki Räisänen
Kirjoitus on julkaistu Vapaa Ajattelijassa 2/2021.