Tämä on Vapaa-ajattelijain liiton hallituksen laatima väliaikainen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma, joka on voimassa kunnes liittovaltuusto käsittelee asian kevätkokouksessaan 2025.
Vähemmän uskontoa on enemmän tasa-arvoa
Vapaa-ajattelijain liiton yhteiskunnallinen tavoite on poistaa valtion antamat uskontojen etuoikeudet. Ketään ei saa syrjiä uskonnon tai vakaumuksen perusteella. Liiton toiminta kokonaisuudessaan edistää tätä yhdenvertaisuuden aluetta.
Vapaa-ajattelijoiden aatteellinen tavoite on levittää uskonnoista vapaata maailmankuvaa. Uskontojen vaikutus naisten sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kohtaamaan syrjintään on ilmeinen. Vaikka liiton erityisenä tavoitteena ei olekaan sukupuolten tasa-arvo, toimintamme rationaalisuuden ja humanismin puolesta edistää sitä ainakin epäsuorasti. Liitto kannatti tasa-arvoista avioliittolakia jo silloin, kun parisuhdelakia säädettiin 1990-luvun lopulla.
Valtionkirkkojen erityisten etuoikeuksien purku vähentää paitsi uskonnottomien, myös pienuskontojen jäsenten syrjintää. Esimerkiksi hautaustoimessa kunnan ylläpitämät neutraalit saattotilat sopisivat kaikille yhtä hyvin.
Suuntaviivoja sisäiseen toimintaan
Liitto ylläpitää www-sivuja ja julkaisee Vapaa Ajattelija -lehteä, tapahtumia järjestävät pääosin jäsenyhdistykset. Seuraavat periaatteet tulee nähdä sekä ohjeina liiton omaan toimintaan että suosituksina yhdistyksille.
Muodollisen yhdenvertaisuuden päätöksenteossa takaa jokaisen jäsenen yhtäläinen äänioikeus. Käytännössä merkittävää on kuulla jäseniä myös virallisten kokousten ulkopuolella. Tällöin kantansa päätöksiin pääsevät esittämään myös ne, jotka eivät pääse kokoukseen: esimerkiksi ruuhkavuosien kiirettä elävät, vuorotyöläiset, kaukana asuvat ja terveytensä vuoksi vaikeasti paikalle pääsevät. Kokouksiin kannattaa järjestää etäosallistuminen, joko virallisesti äänioikeutettuna tai muuten keskusteluun osallisina. Joihinkin tilaisuuksiin voidaan järjestää myös lastenhoitoa.
On selvää, että jäseniä tulee aidosti kuulla riippumatta esimerkiksi ihonväristä, iästä, sukupuolesta, poliittisesta kannasta ja muista vastaavista eroista. Hallitukseen kannattaa pyytää monipuolisesti erilaisia ihmisiä, ja positiivinen erityiskohtelu on tässä hyväksi: johdossa on hyvä olla moninaisuutta tasaisemmin kuin jäsenissä ehkä on.
Toimintaamme ydintavoitteiden puolesta yhdistetään muihin yhdenvertaisuustavoitteisiin kun se on luontevaa. Esimerkiksi uskonnottomia juhlia esitellessä on hyvä tuoda mukaan myös samaa sukupuolta olevan parin vihkiseremonia.
Esitelmä- ja keskustelutilaisuuksien ja kokousten paikoista kannattaa selvittää esteetön pääsy ainakin pyörätuolin käyttäjältä ja sokealta. Mahdollisissa tarjoiluissa pitää ottaa huomioon allergiat ja erityisruokavaliot.
Monipuolisesti erilaisia tapahtumia järjestämällä saadaan useammalle mahdollisuus osallistua. Metsäretkelle ei pyörätuolilla pääse, mutta puistoon piknikille pääsee.
Säännöllistä toimintaa järjestäessä on hyvä seurata tilaisuuksiin alustajaksi ja panelisteiksi kutsuttujen moninaisuutta, ainakin sukupuolijakaumaa.
Www-sivujen saavutettavuutta, esimerkiksi toimivuutta ruudunlukuohjelmalla, ei valitettavasti tähän saakka ole selvitetty. Tämä on selkeä kehityskohde.
Suomen lisäksi materiaalia on toistaiseksi vain hiukan ruotsiksi. Muita kieliä ja selkokielisiä tekstejä tarvittaisiin, mutta ainakin toistaiseksi resurssien puute rajoittaa tätä.
Sukupuolten välinen tasa-arvo otetaan huomioon myös Vapaa Ajattelija -lehden kirjoittajakunnan kokoonpanossa. Lehdessä käsitellään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen uskonnolla perusteltua syrjintää sekä toisaalta myös positiivisia kokemuksia.