Uskonnon ja politiikan epäpyhä liitto

Markus Tiittulan Jumalakortti-kirjan kansi. Valkoisen paperin alta paljastuu risti.

Markus Tiittulalta julkaistiin viime vuonna kirja ”Jumalakortti”. Vapaa Ajattelijan haastattelussa Tiittula mm. toteaa, että Raamatussa tapetaan kaikkineen pitkälle toista miljoonaa ihmistä.

RIKU BÄHRAvaa artikkeli PDF-tiedostona

 

Kauanko Jumalakortti-kirjan synnytysprosessi kesti? Millainen on tapasi työskennellä?

Kyseisen kirjan tekeminen kesti noin kaksi vuotta, mutta taustalla on pitempi prosessi. Muutimme perheen kanssa USA:han 2016, kun vaalit olivat siellä loppusuoralla. Paikallisessa lehdistössä oli paljon puhetta siitä, kuinka Donald Trump sai paljon tukea evankelikaalisten taholta.

Aloin miettiä, että hetkinen. Eikös Trumpissa yhdisty kaikki ne asiat, joita evankelikaaliset väittävät vastustavansa? Miksi he ovat niin innostuneita Trumpista? Tutkin asiaa ja päädyin lopputulokseen, että he ovat aika lailla erilaisia uskovaisia kuin mihin olemme tottuneet Suomessa. Näistä kokemuksistani kirjoitin MAGA-Jeesus -kirjan, jonka alaotsikko on ”Sokea usko, falskit profeetat ja kristillisen nationalismin nousu Yhdysvalloissa”.

Jumalakortti-kirjaa varten kävin lisäksi mm. Unkarissa, Israelissa, Italiassa ja Kreikassa. Päädyin lopputulokseen, että kyse ei ole niinkään ”kirkosta” vaan aivan muista toimijoista joilla on pyrkimys vaikuttaa, välillä nerokkaastikin, ihan muihin juttuihin kuin ns. hengelliseen elämään.

Minulla on yli 20 vuoden toimittajatausta, joten menen kirjaa kirjoittaessani ”pää edellä” asioihin ja kirjoitan myös itseni mukaan, eli kirjoissani on myös henkilökohtaista seikkailua ja tutkimustyötä.

Markus Tiittula istuu sinisellä tuolilla kasvot selkänojaa kohti. Taustalla keltaiseksi maalattu tiiliseinä.Kävit tutustumassa Unkariin. Kuinka kaukana tulevaisuudessa Unkarin sekularisoituminen näkemyksesi mukaan vielä on?

Unkarissa on lakiin kirjattu, että ”lapset on kasvatettava kristillisten arvojen mukaan”. Tätä ei kuitenkaan ole määritetty mitenkään, ja se antaa hyvin vapaat kädet määritellä, millainen on ”oikea unkarilainen”. Pääministeri Viktor Orbán on vielä melko nuori valtionpäämies eli hänellä on vielä vuosia jäljellä, eikä ole kovin varmaa, haluavatko unkarilaiset hänestä eroon. Unkari on jännä Euroopan koelaboratorio, jonka kautta näemme, kuinka uskontoa ja politiikkaa voi sotkea keskenään ja mitä siitä syntyy.

Unkarissa Orbán päättää, mitä uskontoa tuetaan, ja jos olet häntä vastaan, valtion rahahanat sulkeutuvat. Orbánia myös tuetaan USA:n konservatiivien CPAC-järjestön puolesta. Yritin vierailla Unkarissa järjestetyssä suurkokouksessa, mutta toimittajia sinne ei päästetty.

Luuletko, että voisimme nähdä USA:ssa Handmaid’s Talen (Orjattaresi-kirjan ja -sarjan) kaltaisen teokratian?

Yritys on kova. Siellä on paljon jengiä, joka todella haluaa tuollaista. Viisi-kymmenen vuotta sitten tuollainen olisi ollut naurettava ajatuskin. Nyt saatiin jo juntattua aborttikielto läpi ja esimerkiksi puhemies Mike Johnson mainostaa, että käyttää 17-vuotiaan poikansa kanssa Covenant Eyes -sovellusta, joka raportoi ”luottohenkilölle”, jos hänen laitteellaan katsotaan pornoa tai muuta ”ei-toivottua materiaalia”. Hän ja hänen poikansa ovat siis toistensa luottohenkilöt. Myös hänen avioliittokäsityksensä on ”till death do us apart”, eli eroa ei hyväksytä.

Saan vieläkin Trumpilta päivittäin sähköpostia, koska menin kerran rekisteröitymään hänen kampanjatilaisuuteensa. Niissä mm. kerrotaan, kuinka ”Bidenin FBI vaanii kirkkoja ja tekee listoja ihmisistä, jotka ostavat Raamattuja”. Ryhmä on todella iso ja vaikutusvaltainen ja se pyrkii saamaan politiikan, yliopistot ja median haltuunsa, tavoitteenaan ”tuhatvuotinen valtakunta”.

Yksi tärkein teema on valkoisen kristillisen heteromiehen asemaa uhkaavat tekijät: LGBTQ, maahanmuutto, islam yms. Se saa porukkaa liikkeelle. Toisaalta myös pientä toivonpilkahdusta on näkyvissä, koska hiljainen enemmistö on alkanut herätä ja kokea tämän uskonnolla ratsastavan liikkeen uhkaksi, eikä se välttämättä aio enää pysyä hiljaa. Muun muassa lähes kaikissa osavaltioissa aborttioikeuden kumoaminen on äänestetty nurin.

Haastattelit myös Päivi Räsästä. Myös häntä on tuettu USA:sta käsin. Onko hänessä havaittavissa USA:sta tuttua uskonnolla pelaamista ja taktikointia?

Räsänen on kannoissaan poikkeuksellisen aito, enkä näe hänessä itsessään mitään sellaista taktikointia. Samaa ei tietenkään voi sanoa ADF:stä, joka häntä on tukenut. Heidän tavoitteensa eivät välttämättä ole ihan niin puhtaan hengelliset. Suomessahan ei sen enempää uskonto kuin sen vastustaminenkaan ole hyvä poliittinen veto – ainakaan vielä.

Jos Jumala on vain metafora ja uskonto on pelkkää symboliikkaa, mihin sitä tarvitaan? Kysyit tätä arkkipiispa Tapio Luomalta. Mitä hän vastasi?

Keskustelumme oli hyvä ja mielenkiintoinen. Arkkipiispa on erinomainen keskustelija. Hän vastasi, että sittenhän meillä olisi vain versio Kultaisesta säännöstä. Minä kysyin, että olisiko se ongelma? Hänen mielestään se olisi ongelma siksi, että tarvitaan yliluonnollinen elementti, eli Jumala, jotta meillä olisi motivaatiota toimia säännön mukaisesti. Itselleni tämä toi mieleen ajatuksen, että onko riviuskovainen vain tiukassa hihnassa oleva villi koira, joka heti irti päästessään syöksyisi raatelemaan lapsia. Julma ajatus!

Monet uskonoppineet väittävät, että ateistilla pitäisi olla filosofiset perusteet uskomattomuudellensa. Mitä mieltä olet siitä?

Esimerkiksi Jyri Komulainen sanoi haastattelussani, että hänellä on aina Raamattu, johon pohjata, mutta ateistilla ei ole mitään. Hänestä se on ongelmallista. Minä kommentoin, että jos kaikkien päätelmien on aina keriydyttävä takaisin yhteen kirjaan, mitä hyötyä keskustelusta on? Eikö lopputulos ole jo silloin päätetty ennen aloitusta. Tähän samaan törmäsin monen älykkään, fiksun keskustelijan kanssa, joiden ajattelu tuntui olevan muuten selkeää, mutta oman uskontonsa kohdalla heillä näytti olevan tyhjä kohta.

Kirjaa varten haastattelit lukuisia ihmisiä, jotka väittävät omaavansa yliluonnollisia kykyjä. Uskoivatko he tosissaan omia juttujaan?

Ehkä yhtenä sääntönä voi pitää sitä, että ne, jotka päästävät minut haastattelemaan heitä, uskovat itsekin omaa tarinaansa. Esimerkiksi moni niistä, joita olisin halunnut haastatella Taistelu Totuudesta -kirjaa varten, kieltäytyi ”maailmanpoliittisen tilanteen vuoksi”.

Käyt kirjassa seikkaperäisesti läpi Raamatun kymmenen käskyä ja tulet lopputulokseen, ettei niistä mikään ole kovin hyvä?

Raamatussahan tapetaan kaikkineen pitkälle toista miljoonaa ihmistä, joku tutkija on tämän jopa laskenut. Heti alussa, kun Mooses tulee käskytaulujen kanssa vuorelta ja näkee, että väki on pystyttänyt kultaisen vasikan ja palvoo sitä, alkaa julmettu verilöyly, jossa kolme tuhatta miestä, naista ja lasta tapetaan. Koko ajan Mooseksella on kainalossa taulu, jossa sanotaan ”Älä tapa”.

Tappamistahan se kirja on täynnä. Silti me vielä 2000-luvullakin jostain syystä elätämme ajatusta, että nimenomaan kristityt ovat korkean moraalin omistavia, juuri näiden käskyjen ja sen pyhän kirjan vuoksi. Se on omituista, jos tuntee nämä käskyt ja kertomukset.

Olet tekemässä uutta kirjaa, mikä on seuraavan työsi otsikko?

Ehkä hieman korkealentoisesti sanottuna aion täydentää trilogian. Ensin kirjoitin salaliittoteorioista ja sen jälkeen uskonnoista. Nämä molemmat kertovat ihmisistä, jotka uskovat asioita, jotka eivät ole totta. Kolmannessa osassa tulen käsittelemään kaikenlaisia villejä oppeja laajemmalla pensselillä, lähtien skientologiasta, astrologiasta, homepatiasta jne. Ihminenhän kykenee uskomaan lähes mitä tahansa, aivomme ovat kovin elastiset.

Toimittaja, tietokirjailija Markus Tiittulan haastattelu toteutettiin osana Vapaaklubi Live -lähetystä Tampereella 20.2.2024