Humanisti yhteisymmärrysviikon avajaisissa

Uutisia ja artikkeleita

Raportti YK:n uskomusten ja katsomusten yhteisymmärrysviikon avajaisista 31.1.2024

JARI PAPUNENAvaa artikkeli PDF-tiedostona

 

Kun satuin olemaan Helsingissä, kävin YK:n uskomusten ja katsomusten yhteisymmärrysviikon avajaisissa 31.1.2024. Viikkoa on vietetty vuosittain helmikuun ensimmäisellä viikolla Suomessa jo 2011 lähtien. Kyseessä on maailmanlaajuisen uskontojen ja katsomusten välisen yhteisymmärryksen viikko kaikkien uskontojen ja vakaumusten kesken.

Avajaisjuhla Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) tunnelmallisessa ja perinteikkäässä talossa oli miellyttävä ja mielenkiintoinen kokemus: kuultiin hyviä puheita ja ateistisen spirituellinkin mieltä kohottavaa laulua. Uskonnot olivat kattavasti läsnä, mutta maallisten katsomusten edustajia jäin humanistina kaipaamaan – oli nimittäin välillä vähän orpo olo näin (korkea)hengellisessä seurassa.

Suomessa viikkoa koordinoi Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry, valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää kulttuurien ja uskontojen välistä vuorovaikutusta tieteen, taiteen ja kasvatuksen keinoin. Sen tavoitteena on rakentaa sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävää tulevaisuutta sekä edistää sosiaalista hyvinvointia ja yhteiskuntarauhaa.

Humanistiliitto ja Vapaa-ajattelijain liitto ovat jo yli 10 vuotta osallistuneet uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikon järjestämisen neuvottelukuntaan.

FOKUKSEN kulttuuri- ja katsomustietoiset mediakasvatusmateriaalit tarjoavat monipuolisia harjoituksia uskontoihin, katsomuksiin, kulttuureihin ja arvoihin kohdistuvan disinformaation ja vihapuheen käsittelyyn yläkoulussa ja toisella asteella. FOKUS on mm. julkaissut teoksen Huolena radikalisoituminen – opas nuorten kanssa työskenteleville ja edistänyt katsomusdialogikasvatusta. Hienoa työtä!

Dosentti Kati Mikkola, SKS:n viestintäjohtaja, piti mainion esitelmän Katsomukselliset vähemmistöt osana suomalaista muistitietoa ja siitä, miten ne näkyvät (tai eivät näy) SKS:n kolmen hyllykilometrin arkistoissa. Vanhoille SKS:n kokoelmille on tyypillistä se, että etnisiä, kielellisiä ja uskonnollisia vähemmistöjä – ja siten myös uskonnottomia (alati kasvava määrä!) – koskevat aineistot ovat syntyneet usein muiden kuin ryhmään kuuluvien toimesta ja pääväestön tiedonintressien ohjaamana.

Kannatettava keräys alkanut

SKS, FOKUS ja Helsingin yliopisto ovat juuri käynnistyneen Juhlat elämässäni -muistitietokeruun, jolla kerätään tietoa siitä, millaisia vuosittain toistuvia juhlia Suomessa vietetään ja millaista kulttuurista, katsomuksellista ja uskonnollista moninaisuutta niihin liittyy. Nyt tulisi humanistien, vapaa-ajattelijoiden, skeptikoiden ja rationalistien olla aktiivisia, jotta tämäkin puoli yhteiskunnastamme tulisi kattavasti kuvatuksi ja kartoitetuksi.

Kirjoittaja on
Oulussa asuva humanisti