HALLINTO
Kokoukset
Liittoneuvoston kokous pidettiin Helsingissä Annankadulla Miessakit ry:n tiloissa 28.10.2000. Kokouksessa Reijo Taipale ja Sirkka Vadén valittiin liiton ilmapiirin tarkkailijoiksi. Liittohallitus kokoontui viisi kertaa (8.1., 19.3., 20.5., 1.10., ja 16.12.). Liittohallituksen työvaliokunta kokoontui kerran (18.9.).
Liittoneuvosto
Jäsenet | Varajäsenet |
---|---|
Simo Löfgren, Helsinki | |
Keijo Moberg, Kotka | Pauli Hömppi, Kotka |
Hannu Raitanen, Turku | Kari Hanka, Raisio |
Aki Räisänen, Kainuu | Kauko Hokkanen, Lohja |
Pirkko Soininen, Kymi (kuollut) | Hannu Hellman, Kymi |
Reijo Taipale, Lahti | Sirkka-Liisa Pelkonen, Lahti |
Raimo Toivonen, pj., Keski-Suomi | Jorma Huha, Salo |
Anja Tuomola, Forssa | Veikko Laine, Järvenpää |
Sirkka Vadén, Tampere | Kalevi Ruuskanen, Tampere |
Timo I. Vasama, Karkkila | Jorma Snellmann, Karkkila |
Liittohallitus
Jäsenet
- Erkki Hartikainen, puheenjohtaja
- Leila Närhinen, varapuheenjohtaja
- Juha Kukkonen, pääsihteeri
- Eino Huotari
- Simo Järvinen
- Marko Koivuniemi
- Marko Lakkala
- Tauno Lehtonen
- Sirkku Sievänen
Varajäsenet
- Jouni Korpela (eronnut hallituksesta)
- Teuvo Kantola
- Timo Meltti (eronnut hallituksesta)
- Kimmo Sundström
Pohjois-Kymen Vapaa-ajattelijat ry hyväksyttiin 8.1. liiton jäsenyhdistykseksi.
Yksi yhdistys pyysi toimintavuoden aikana liiton lausuntoa sääntömuutoksistaan. Helsingin Vapaa-ajattelijat ry uudisti sääntöjään ottamalla käyttöön useita jäsenluokkia sisältävät säännöt.
Liitto perusti 20.5. Hilja Mäkelän rahaston.
Liitto järjesti jäsenyhdistysten keskuudessa kyselyn toimitilojen tarpeesta ja käytöstä.
Liitto päätti ostaa työntekijöilleen työterveyshuoltopalvelut Helsingin kaupungilta.
Liiton toimihenkilöt
Liiton toimiston- ja taloudenhoitajana toimi Kimmo Sundström. Osa-aikaisena toimistosihteerinä toimi Timo Meltti 30.9. asti. Janne Vainio toimi osa-aikaisena toimistosihteerinä 17.12. lähtien.
Liiton tilintarkastajina toimivat HTM Timo Vilén ja Kerttu Loukola sekä varatilintarkastajina Erkki Hohenthal ja Arto Tiukkanen.
Kansainvälisiä tehtäviä hoitivat Erkki Hartikainen ja Juha Kukkonen, sekä Eino Huotari ja Marko Lakkala avustivat tehtävässä. Tiedotusasioita hoitivat Erkki Hartikainen ja Juha Kukkonen. Sisäisessä tiedottamisessa avusti Vapaa Ajattelijan päätoimittaja Timo Meltti. Järjestötiedottamisessa avusti järjestösihteeri Simo Järvinen. ATK-henkilönä ja liiton internet-sivujen ylläpitäjänä toimi Marko Koivuniemi. Nuorisoasioita hoitivat Eino Huotari, Juha Kukkonen ja Jouni Korpela eroamiseensa asti. Opetus- ja koulutusasioita hoitivat Erkki Hartikainen ja Eino Huotari. Työvaliokunnan jäseninä olivat hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, pääsihteeri sekä Simo Järvinen ja Kimmo Sundström.
Vapaa Ajattelija -lehden päätoimittajana toimi Timo Meltti. Toimintavuoden aikana ilmestyi kolme lehteä. Meltti erosi tehtävästään ilmoittamalla siitä kirjallisesti liittoneuvoston kokouksessa 28.10. Toimintavuoden aikana ei valittu uutta päätoimittajaa.
Toimisto
Neljäs linja 1:n toimiston osakkeet on hankittu vuonna 1997 liitolle. Toimistosta ei siten aiheutunut vuokrakustannuksia. Liiton kanssa samoja varastotiloja käyttää kaksi yhdistystä, Suomen Humanistiliitto ja Esperantoliitto.
Toimiston tietokoneisiin hankittiin lisälaitteita ja ohjelmia sekä muistin laajennusta. HTV:ltä hankittiin kiinteä internet-yhteys.
LIITON JÄRJESTÄMÄT TAPAHTUMAT
Vapaan ajatuksen -päivät järjestettiin Raisiossa 29.-30.7. Raision Vapaa-ajattelijain järjestämässä tilaisuudessa oli noin 70 vierasta, myös ulkomailta. Päivillä keskusteltiin vapaa-ajattelusta ja tiedotusvälineistä (alustajana Aki Räisänen) sekä vapaa-ajattelusta ja nuorisosta (Jori Mäntysalo). Sen lisäksi ohjelmassa oli myös leikkejä ja seurustelua.
Syksyn kirkostaeroamis- ja julkisuuskampanja
Liiton kirkostaeroamisen lehti-ilmoituksia julkaistiin Hämeenlinnassa (Hämeenlinnan Kaupunkisanomat), Lappeenrannassa (Kaakkoissanomat) ja Vaasassa (Vaasan Ikkuna) ilmestyvissä ilmaisjakelulehdissä. Kampanjan esitelmätilaisuudet keskitettiin näihin kaupunkeihin marraskuussa. Yleisötilaisuuksissa oli osanottajia 14, seitsemän ja yksi. Lehtimainokset eivät tuottaneet yhteydenottoja edellisvuosien laajuudessa. Hämeenlinnaan voisi olla mahdollista perustaa paikallisyhdistys. Liitto sai vapaa-ajattelijayhdistyksiltä ja niiden jäseniltä edellisvuosia vähemmän lahjoituksia kampanjan ilmoituskuluihin. Pääsihteeri on laatinut kampanjasta raportin (16.12.).
Lehtien yleisönosastoissa julkaistiin liiton edellisvuosina laatimien mallikirjoitusten pohjalta laadittuja kirjoituksia ja jäsenistön omia kirjoituksia. Lehdistö on vähentänyt juttujen julkaisemista luultavasti siksi, että juttujen uutuusarvo on vähentynyt. Yhdistysten ja liiton johtoa haastateltiin useissa lehdissä ja radio-ohjelmissa.
EU-elintarvikejakelu
[ EU:n ruoka-apua jaettiin monessa va-yhdistyksessä. Tieto tarkemmista määristä on kadonnut jonnekin. ]
Muuta
Liitto jatkoi 1997 käyttöönotettua siviilipuhujien tukijärjestelmää, johon käytetään Taisto, Voitto ja Väinö Koiviston rahaston varojen tuottoa. Puhuja voi saada tukea vuoden aikana enintään kymmenen puheen pitämisestä. Tuki on enintään 200 markkaa/puhe.
Liitto jakoi useita aktivistipalkkioita erityistä aktiivisuutta osoittaneille vapaa-ajattelijoille. Liiton budjetissa on pienten jäsenyhdistysten tukirahasto, josta hakemuksesta myönnetään avustusta yhdistysten toiminnan tukemiseen. Ensi sijassa rahastolla tuetaan normaalista poikkeavia toimintaideoita. Määräraha otettiin ensimmäisen kerran vuoden 1998 budjettiin. Liitto jakoi useita apurahoja muun muassa yhdistysten hautausmaatoimintaan.
Valtioneuvoston 1.10.1998 nimittämän uskonnonvapauskomitean työskentelyyn on osallistunut asiantuntijana pääsihteeri Juha Kukkonen. Hän osallistui komitean järjestämiin yhteisseminaareihin, jossa olivat mukana sekä komitean jäsenet että asiantuntijat.
Liitto päätti osallistua Kustannus Oy Vapaa Ajattelija Ab:n osakepääoman korotukseen. Osakepääoman korotus peruuntui liitosta riippumattomista syistä, mutta liitto päätti uudelleen osallistua osakepääoman korotukseen sen tullessa ajankohtaiseksi.
Liitto ja Keravan Uurnahautausmaa Oy solmivat 19.3. sopimuksen konsultointipalveluista. Sopimus on voimassa toistaiseksi, mutta enintään 10.6.2002 asti.
Liitto hyväksyi Järvenpään Vapaa-ajattelijain aloitteesta hautaustestamenttilomakkeen.
Liitto osallistui Turun uskonto- ja elämänkatsomusmessuille 13.-15.10.
Liitto päätti 19.3. sidotuttaa liiton pöytäkirjat.
Etelä-Suomen lääninhallitukselta haettiin rahankeräsylupa kirkostaeroamiskampanjan rahoittamiseksi.
Liitto lisäsi internet-sivuilleen linkin Uskonnottomat juhlapuhujat ry:n sivuille.
TÄRKEIMMÄT PÄÄTÖKSET, ALOITTEET, ESITYKSET JA TOIMENPITEET
Liitto jatkoi Vapaa-ajattelijain liiton, Helsingin Vapaa-ajattelijain, Prometheus-leirin tuen ja Suomen Humanistiliiton kanssa 20.3.1999 solmitun sopimuksen mukaista yhteistyötä uskonnottoman tapakulttuurin palvelukeskuksen, Prometheus-seremoniat Oy:n (Pro-seremoniat) toiminnassa. Palvelukeskuksen pyrkimyksenä on sopimuksen mukaan edistää suomalaisen yhteiskunnan kehittymistä kohti moniarvoisuutta, tasa-arvoa ja suvaitsevaisuutta. Sopimuksen mukaan yhteisöjen tavoitteena on saada uskontoihin sitoutumattomasta elämäntavasta tasavertainen, myönteinen ja yleisesti hyväksytty vaihtoehto.
Liitto antoi 31.1. täydennetyn lausunnon uskonnonvapauskomitean välimietinnöstä.
Liitto antoi 22.5. lausunnon valtion kirkolle vastikkeetta ohjaamasta omaisuudesta.
Liitto teki 20.5. kannanoton syrjintäasiamiehen viran perustamisesta.
Hallitus antoi 29.9. opetushallitukselle lausunnon esiopetuskokeilussa 2000-2001 noudatettavista opetussuunnitelman perusteista.
Muuta toimintaa
Hallitus päätti 19.3. allekirjoittaa valtion ja kirkon eroa ajavan adressin.
Puheenjohtaja Erkki Hartikainen oli yhteydessä Suomen Islamabadin suurlähetystöön jumalanpilkasta syytetyn tohtori Younus Shaikhin vapauttamiseksi.
Pääsihteeri Juha Kukkonen osallistui 31.10. kutsusta Maahanmuuttajaseminaariin.
Liitto tuki taloudellisesti Prometheus-leirin tuki ry:n toimintaa. Protu järjesti noin 40 leiriä kesällä 2000, ja leireille osallistui noin 550 nuorta.
Puheenjohtaja ja pääsihteeri vierailivat jäsenyhdistysten tilaisuuksissa ja osallistuivat lukuisiin keskusteluihin ja seminaareihin.
Lehtiin on kirjoitettu liittoon ja liiton toimintaan liittyviä puheenvuoroja ja vastineita. Liiton toimisto on ottanut vastaan erilaisia vierailijaryhmiä, samoin toimistonhoitaja on vastannut soittajien tiedusteluihin ja antanut tietoja liitosta. Kymmeniä info-paketteja on lähetetty kiinnostuneille. Liittohallituksen jäsenet ovat antaneet haastatteluja lehdistölle, radioille ja televisiolle sekä kirjoittaneet eri lehtiin muussakin kuin syksyn kampanjan yhteydessä.
Liiton jäsenyhdistysten puhujat puhuivat kymmenissä muistotilaisuuksissa ja nimenantotilaisuuksissa. Jäsenyhdistykset ylläpitävät edelleen seitsemää (7) hautausmaata.
Liitto päätti 16.12. liiton koulutustoiminnasta. Marko Koivuniemi koordinoi tietotekniikkakoulutusta. Juha Kukkonen ja Leila Närhinen koordinoivat yhdessä puhujakoulutusta. Erkki Hartikainen suunnittelee aatteellisen koulutuksen järjestämistä ja kartoittaa sen tarvetta.
KANSAINVÄLINEN TOIMINTA
Eino Huotari osallistui 7.-9.4. British Humanist Associationin järjestämään siviilijuhlaseminaariin Englannissa.
Erkki Hartikainen ja Marko Koivuniemi osallistuivat 14.-18.6. Venäjän humanistien järjestämään kokoukseen Pietarissa.
Belgialainen vapaa-ajattelija Yvan Biefnot esitteli 13.8. puheenjohtaja Erkki Hartikaiselle Belgian vapaa-ajattelijatoimintaa, ja puheenjohtaja puolestaan esitteli suomalaisten toimintaa Biefnotille.