Motivointi historian kautta

Keski-Uudenmaan Vapaa-ajattelijat yhdistys on perustettu jo vuonna 1945.  Yhdistys kuuluu valtakunnalliseen  Vapaa-ajattelijain liittoon.  Toiminta-alueemme on Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen,  Sipoo ja Tuusula.

Yhdistys joutuu puolustamaan maallistuneiden ja uskonnottomien oikeuksia Suomessa, koska historiallisista syistä yhteiskunta on nojautunut uskonnolliseen retoriikkaan ja etuoikeuksiin, eikä tahdo päästä niistä eroon vaikka Eurooppalaisesta valistuksestakin on paljon aikaa.  Osittain uskontojen asema on vahva, koska kuningasvalta nojautui kirkkolaitokseen lainsäädännön toimeenpanossa ja lahjoitti niille laajoja maita, joka vaikuttaa vieläkin.  Pappissäädyn valta oli iso säätyvaltiopäivillä.

Sittemmin Suomen tasavalta on taipunut kunnioittamaan maallistuneita kansalaisiaan, eikä pakota uskomaan tuonpuoleiseen, sielunvaellukseen eikä jumaluuksiin.  Kaste, rippikoulu, kirkkovihkiminen ja kirkolliset hautajaiset eivät ole pakollisia enää ja kirkkolaitoksen jäsenyydestä on voinut erota.  Kouluissa ei ole aivan pakko opiskella uskontokertomuksia, vaikka se oli normina 1970-luvulle asti.  Uskonnolliset valat ovat poistuneet tai poistumassa jne.   Maallistuneen ihmisen elämänkaaren etappeja ovat : nimiäiset, aikuistumisleirit, valmistujaiset, siviilivihkiminen ja siviilihautajaiset.

Mutta vieläkään kansalaiset eivät ole täysin yhdenvertaisia, vaan esim. kansalliset vapaa- ja pyhäpäivät on vielä nimetty uskontojen mukaan.  Verottaja katsoo seurakuntiin kuulumattomia yleislinjasta poikkeavina.   Ja Suomen tasavalta subventoi seurakuntien toimintaa.