Viimeinen punkkari kaapista ulos!
kimmo / 2.10.2011
Makla Laineesta piti lapsena tulla pappi, mutta elämä ohjasi hänet toisenlaiselle uralle. Pappia hänestä oli toivonut uskonnollinen kummitäti, joka pyrki kasvattamaan häntä uskoon. Kummitäti kuitenkin kuoli Laineen ollessa vasta kymmenvuotias. […]

Makla Laineesta piti lapsena tulla pappi, mutta elämä ohjasi hänet toisenlaiselle uralle. Pappia hänestä oli toivonut uskonnollinen kummitäti, joka pyrki kasvattamaan häntä uskoon. Kummitäti kuitenkin kuoli Laineen ollessa vasta kymmenvuotias. "Kummitädin kuoleman jälkeen uskonto alkoi pikkuhiljaa jäädä takaalalle", hän toteaa.

Viimein 80-luvun punk ja uusi aalto toivat uusia näkemyksiä elämään, ja rohkeutta tehdä omia valintoja. Armeijaiässä hän valitsikin siviilipalveluksen armeijan sijaan – aikakaudella, jolloin siviilipalvelukseen päästäkseen vakaumus tuli todistaa valtion virkamiehelle.

80-luvun alussa käytiin myös voimakasta yhteiskunnallista keskustelua naispappeudesta. Laine koki vääryydeksi sen että kirkko ei kohdellut naisia tasa-arvoisesti eikä sietänyt erilaisuutta, ja tämän johdosta erosi kirkosta. Hän ei voinut hyväksyä sitä että kirkko määrittelisi ihmisen arvon, vaan kaikkien tulisi olla tasa-arvoisia. Kirkosta eroamisen oli nuorelle homomiehelle vapauttava kokemus.

Nuoruusvuodet olivat Laineelle vaikeaa aikaa mediassa vellovan AIDS-hysterian vuoksi. Iltapäivälehtien sairaudesta maalailemat kauhukuvat ahdistivat häntä niin, että hän tuli liian varovaiseksi. "Vietin aikani mieluummin punk- ja rockpiireissä kuin Gambrinissa samanhenkisten kanssa", toteaa Laine.

Nykyisin asiat ovat onneksi toisin. Tänä vuonna viidettä kertaan Helsinki Pride -tapahtumaan osallistuessaan hän kokee suureksi onnekseen useat lesbo- ja homoystävänsä.

Laineen homoseksuaalisuus ei ole aiheuttanut hänelle ongelmia perhepiirissä tai työyhteisössä. Maaliskuussa 2010 hän esiintyi Gaykuoro Out n' Loudin kanssa Maria! -ohjelmassa, jonka myötä myös hänen homoseksuaalisuutensa tuli viimeistään julkiseksi.

Kehitysvammaisten ohjaajana työskentelevänä hän kokee itsensä onnekkaaksi siinä että työyhteisö, joku koostuu osin myös hyvin vakaumuksellisista kristitystä, on aina hyväksynyt hänet sellaisenaan, eivätkä homoseksuaalisuus tai uskonnottomuus ole aiheuttaneet työtoverien kesken ongelmia. "Seksuaalisuus on musta sisäsyntyistä", kuvataiteilija pohtii.

Nykyisin 49-vuotiaana hän muistelee jo nuorena kokeneensa ihastumista samaa sukupuolta olevia kohtaan. Siinä missä muut pojat ihastuivat Katri Helenaan, hän puolestaan haaveili Tapani Kansasta ja Markku Arosta.

Hän kokee sietämättömäksi sen, että uskonnolliset homot ja lesbot pyrkivät kieltämään oman identiteettinsä ja väheksymään itseään saadakseen uskonnollisen yhteisön hyväksynnän. On vääryys että ihmisen pitäisi tuntea itsensä virheelliseksi kokiessaan rakkautta samaa sukupuolta kohtaan.

Demariperheestä kotoisin oleva vasemmistolainen Makla Laine olisi jättänyt kristillisdemokraatit Kataisen "six-pack" -hallituksesta pois. Hän kokee sietämättömäksi että hallituspuolueen asialistalla on homojen oikeuksien jarruttaminen. Hän siteeraa Jari Tervoa: "pidän uskontoon pohjautuvaa poliittista toimintaa politiikan alhaisimpana muotona."

Kimmo Laine

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *