Teologian tyhjyys (Richard Dawkins)
kimmo / 5.11.2009
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Julkaisulupa pyytämättä !!!!!!!!!!!!!!!!!!   Brittiläisessä Independent sanomalehdessä vastikään julkaistu, synkeästi hurskasteleva pääkirjoitus peräänkuulutti sovittelua tieteen ja ”teologian” välillä. Siinä pantiin merkille, että ”ihmiset haluavat tietää mahdollisimman paljon alkuperästään”. Toivon […]

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Julkaisulupa pyytämättä !!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Brittiläisessä Independent sanomalehdessä vastikään julkaistu, synkeästi hurskasteleva pääkirjoitus peräänkuulutti sovittelua tieteen ja ”teologian” välillä. Siinä pantiin merkille, että ”ihmiset haluavat tietää mahdollisimman paljon alkuperästään”. Toivon todella, että näin on, mutta mikä kumma saa kenenkään luulemaan että teologialla on mitään hyödyllistä sanottavaa aiheesta?

Tieteen ansiosta tiedämme seuraavat asiat alkuperästämme. Tiedämme suunnilleen milloin maailmankaikkeus sai alkunsa ja miksi se on pääasiassa vetyä. Tiedämme miksi tähtiä muodostuu, ja mitä tapahtuu niiden sisäosissa vedyn muuttamiseksi muiksi alkuaineiksi, synnyttäen kemian fysikaaliseen maailmaan. Tiedämme keskeiset periaatteet, kuinka kemiallisesta maailmasta tulee biologiaa itseänsä monistavien molekyylien ilmaantuessa. Tiedämme kuinka itsemonistumisen periaate synnyttää darwinistisen luonnonvalinnan kautta kaiken elämän, mukaan lukien ihmiset.

Tiede, ja yksistään tiede, on antanut meille tämän tietämyksen, ja lisäksi kiehtovalla, valloittavalla, ja vakuuttavan yksityiskohtaisella tarkkuudella. Kaikissa näissä kysymyksissä teologialla on ollut näkökanta, joka on lopulta osoitettu vääräksi. Tiede on hävittänyt isorokon, ja voi tarjota immuniteetin useimmille aiemmin tappaville viruksille, sekä kukistaa useimmat aiemmin kuolemanvaaralliset bakteerit. Teologia ei ole tehnyt muuta kuin puhunut rutosta synnin palkkana. Tiede voi ennustaa milloin tietty komeetta esiintyy seuraavan kerran, ja sekunnin tarkkuudella milloin seuraava auringon- tai kuunpimennys on. Tiede on vienyt ihmisen kuuhun ja singonnut tiedustelusatelliitteja kiertämään Saturnusta ja Jupiteria. Tiede osaa kertoa määrätyn fossiilin iän, ja paljastaa Torinon käärinliinan keskiaikaiseksi väärennökseksi. Tiede tuntee useiden virusten tarkat DNA ohjeet, ja useiden nykyisten lukijoiden elinaikana tekee saman ihmisen genomille.

Mitä on teologia koskaan sanonut, josta olisi ollut vähäisintäkään hyötyä kenellekään? Milloin on teologia koskaan sanonut mitään, mikä on todistettavasti totta mutta ei itsestään selvää? Olen kuunnellut teologeja, lukenut heitä, väitellyt heidän kanssaan. En ole koskaan kuullut kenenkään heistä sanovan mitään vähänkään käyttökelpoista, mitään mikä ei ole ollut joko lattean itsestään selvää tai suoranaisesti virheellistä. Jos kaikki tiedemiesten saavutukset pyyhkäistäisiin pois huomenna, ei olisi lääkäreitä, vain poppamiehiä; ei hevosta nopeampaa kuljetusta; ei tietokoneita; ei painettuja kirjoja; ei luonnonviljelyä ylittävää maataloutta. Jos kaikki teologien saavutukset pyyhkäistäisiin pois huomenna, huomaisiko kukaan pienintäkään eroa? Jopa tiedemiesten huonot saavutukset, kuten pommit ja kaikuluotainohjatut valaanpyyntialukset toimivat! Teologien saavutukset eivät tee mitään, eivät vaikuta mihinkään, eivät tarkoita mitään. Mikä saa kenenkään luulemaan, että ”teologia” on vähimmässäkään määrin vakavasti otettava aihe?

Mika Ylianttila suomentanut Richard Dawkinsin alkuperäisestä artikkelista, ”The Emptiness of Theology”, Free Inquiry magazine, Volume 18, Number 2, 2006.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *