Raportti elämänkatsomustiedon opetuksen ongelmista opetushallitukselle
kimmo / 14.2.2011
TIEDOTE 15.2.2011 Koulujen elämänkatsomustiedon opetuksen ongelmista vuoden 2010 aikana et-opetus.fi -sivustolle tulleet yhteydenotot on kirjattu raportiksi. Raportti luovutettiin tiistaina 15.2.2011 Opetushallitukselle, kun et-opetus.fi -työryhmän Laura Mäntysalo ja Vapaa-ajattelijain liiton ET- […]

TIEDOTE 15.2.2011

Koulujen elämänkatsomustiedon opetuksen ongelmista vuoden 2010 aikana et-opetus.fi -sivustolle tulleet yhteydenotot on kirjattu raportiksi. Raportti luovutettiin tiistaina 15.2.2011 Opetushallitukselle, kun et-opetus.fi -työryhmän Laura Mäntysalo ja Vapaa-ajattelijain liiton ET- ja katsomusainetyöryhmän Esa Ylikoski tapasivat ylijohtaja Petri Pohjosen ja johtaja Jorma Kauppisen.

Eräät huoltajien ja oppilaiden yhteenotot ovat johtaneet myös kanteluihin vastuussa olevien kuntien toiminnasta. Kantelujen vähentämiseksi Mäntysalo ja Ylikoski toivoivat opetusviranomaisten ja koulujen omaehtoista toimintaa ongelmien korjaamiseksi. Opetusjärjestelyjen lisäksi monissa kunnissa jo uusien oppilaiden kouluunilmoittamislomakkeissa ilmenee ongelmia, jotka osaltaan johtavat kirkkoon kuulumattomille oppilaille tarkoitetun elämänkatsomustiedon vajaakäyttöön.

Elämänkatsomustietoa voivat nyt opiskella ainoastaan uskontokuntiin kuulumattomat sekä ne vähemmistöuskontoihin kuuluvat, joiden omaa uskontoa ei opeteta. Opetukseen oikeutettuja on ainakin noin 15 % maamme kaikista peruskoulun oppilaista, mutta siitä huolimatta valtakunnallisesti vain noin 3% opiskelee elämänkatsomustietoa. Määrä vaihtelee eri alueilla, suhteellisesti eniten oppilaita on Helsingissä. Elämänkatsomustiedon oppilasmäärät ovat kasvaneet oppiaineen koko olemassaolon ajan. Lähivuosina oppilasmäärien kasvun arvioidaan kiihtyvän kasvaneen kirkostaeroamisen sekä kastettujen määrän vähenemisen myötä.

Syitä valtakunnallisesti varsin pieneen oppilasmäärään on useita: kirkkoon kuuluvien ja siihen kuulumattomien välillä oleva epäsymmetrinen lainsäädäntö opiskeluoikeuden suhteen, kuntien väärintulkinnat perusopetuslaista ja opetushallituksen ohjeista sekä virheellisesti laaditut kouluunilmoittautumislomakkeet. Lisäksi osa kunnista ja rehtoreista vaikuttaa välttelevän elämänkatsomustiedon opetuksen aloittamista jakamalla virheellistä tietoa kouluun tulevien oppilaiden vanhemmille tai oppilaille itselleen.

Liitteenä olevan raportin myötä saa kattavan kuvan elämänkatsomustiedon opetukseen liittyvistä ongelmista. Samalla ilmenee koulutyöhön liitetyn uskonnon harjoittamisen aiheuttavan monin paikoin uskonnottomille oppilaille sekä opettajille ongelmia uskonnon ja omantunnon vapauden toteutumisessa.

Lisätietoja:

Laura Mäntysalo
et-opetus.fi, tiedottaja
info@et-opetus.fi
040-730 7483

Esa Ylikoski
ET- ja katsomusainetyöryhmän puheenjohtaja
Vapaa-ajattelijain liitto ry
050-4685332

Tiedotteeseen liittyvät liitteet ovat saatavilla osoitteesta:
http://www.et-opetus.fi/index.php/tiedotteet/73-raportti-elaemaenkatsomustiedon-opetuksen-ongelmista-opetushallitukselle-1522011

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *