Milloin Viikin tunnustukseton hautausmaa toteutuu?
kimmo / 2.10.2011
Vapaa-ajattelijat ovat pitkään esittäneet tunnustuksetonta hautausmaata Helsinkiin. Hanke eteni, kun kaupunki 1990-luvulla kaavoitti Viikkiin kauniille paikalle uurnahautausmaaalueen. Alueelle tehtiin myös maankäyttösuunnitelma. Pysähdys tuli 2003, kun uusi hautaustoimilaki antoi ev.lut. seurakuntien […]

Vapaa-ajattelijat ovat pitkään esittäneet tunnustuksetonta hautausmaata Helsinkiin. Hanke eteni, kun kaupunki 1990-luvulla kaavoitti Viikkiin kauniille paikalle uurnahautausmaaalueen. Alueelle tehtiin myös maankäyttösuunnitelma.

Pysähdys tuli 2003, kun uusi hautaustoimilaki antoi ev.lut. seurakuntien hautausmaille etuoikeusaseman. Samalla se velvoitti seurakuntia perustamaan tunnustuksettomia hauta-alueita, jollainen tulikin mm. Honkanummen hautausmaalle.

Monet uskonnottomat eivät pidä tilannetta oikeana. Tunnustuksettoman hautausmaan tulisi olla kirkosta riippumaton. Helsingin kaupunki on tarjonnut islaminuskoisille, juutalaisille ja katolilaisille erillisiä alueita hautausmaiksi. Uskonnottomien yhdenvertainen kohtelu on unohtunut.

Helsingin vapaa-ajattelijat katsoo, että Viikkiin kaavoitettu alue tulisi saada tunnustuksettomaan hautausmaakäyttöön. Maanvaihto valtion ja kaupungin välillä voidaan hoitaa, jos on poliittista tahtoa.

Hautaustoimilakiakin tulee uudistaa. Paikoin kappelia ei nyt saa uskonnottomiin saattotilaisuuksiin. Omaisille tarjotaan pappia siunaamaan ateistejakin. Muitakin kuin seurakuntien hautausmaita tulisi tukea.

Vapaa-ajattelijayhdistyksillä on yhdeksän hautausmaata eri puolilla Suomea. Pääkaupunkiseudulla sellaista ei ole. Viikin hautausmaa voisi olla joko kunnallinen tai mahdollisesti myös vapaa-ajattelijain ylläpitämä.

Esa Ylikoski

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *