Creative Commons -lisenssistä
kimmo / 10.11.2009
Tarkoitus on vahvasti pyrkiä siihen, että sivustolla olisi yksi ja yhteinen lisenssikäytäntö kaiken siellä julkaistavan materiaalin suhteen. Lisenssiksi on jonkinlaisen väännön perusteella valittu  Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva (ja tarkempi kuvaus täällä). […]

Tarkoitus on vahvasti pyrkiä siihen, että sivustolla olisi yksi ja yhteinen lisenssikäytäntö kaiken siellä julkaistavan materiaalin suhteen. Lisenssiksi on jonkinlaisen väännön perusteella valittu  Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva (ja tarkempi kuvaus täällä). Tämähän ei varsinaisesti muuta tekijänoikeuksia ja moraaliset oikeudet säilyvät aina kirjoittajilla, mutta lisenssi antaa kenelle tahansa mahdollisuuden sisällön lainaamiseen ja jatkojalostamiseen korvauksetta lisenssissä mainituin ehdoin. Kaupallinen levittäminen on rajattu lisenssistä pois siksi, että osa kirjoittajista haluaa mahdollisesti tulevaisuudessa itse julkaista tekstejään kaupallisesti. Tähän yhdistys ei aseta mitään esteitä eikä yhdistyksellä myöskään ole näillä näkymin aikomusta tehdä mitään erillisiä sopimuksia kirjoittajien kanssa, vaan antamalla tekstiään julkaistavaksi yhdistyksen sivustolla kirjoittaja hyväksyy sivustolla käytettävän lisenssin. Näin minä ainakin asian ymmärrän. Jos jollakulla on asiasta toisenlaisia tietoja tai käsityksiä, niin niistä on hyvä keskustella nyt. Tietysti olisi mahdollista määritellä jokaisen kirjoituksen käyttöoikeudet erikseen, mutta tämä johtaisi varmasti jatkossa ongelmiin.

Nyt pitäisi varmasti samalla sopia. miten kirjoittajan nimi näkyy artikkeleiden yhteydessä. Homma voitaisiin automatisoida siten, että artikkeleihin tulisi aina otsikon yhteyteen sen henkilön nimi, joka on ko. tekstin sivustolle laittanut, mutta se ei ole toimiva ratkaisu. Ehdotankin, että jokainen, joka haluaa kirjoittajan nimen artikkelin yhteyteen, kirjoittaa sen itse juttunsa perään. Vai onko muita ehdotuksia?

Tässä lainaus Creative Commons Suomen sivuilta usein kysytyistä kysymyksistä.


Tekijöille

Menetänkö kaikki oikeudet tekemääni teokseen jos lisensoin sen Creative Commons lisenssillä?

Järjestelmän tarkoitus on tukea luovuutta jakamisen kautta. Luovut ainoastaan niistä oikeuksista jotka katsot tarpeelliseksi.

Haluan antaa tekemäni teokset vapaaseen jakeluun verkkoon. Voiko Creative Commons auttaa minua keräämään rojalteja?

Creative Commons tarjoaa lisensointityökaluja teosten vastikkeettomaan jakamiseen. Osa lisensseistä mahdollistaa myös rojaltien keräämisen. Creative Commons tai Creative Commons Suomi eivät kuitenkaan voi auttaa rojaltien keräämisessä.

Jos valitsen ”ei-kaupallisen”-lisenssin, voinko käyttää teosta kaupalliseen tarkoitukseen ja tehdä sillä rahaa?

Kyllä. ”Ei kaupallinen”-lisenssi tarkoittaa etteivät toiset voi ilman lupaasi käyttää lisensoimaasi teosta kaupallisiin tarkoituksiin. Saat itse käyttää teostasi myös kaupallisiin tarkoituksiin ja myydä halukkaille lisenssejä, jotka oikeuttavat sen kaupalliseen käyttöön.

Vastustaako Creative Commons tekijänoikeutta?

Ei toki. Lisenssimme auttavat tekijöitä säilyttämään itsellensä tärkeät oikeudet ja mahdollistavat samalla teosten vaivattoman jakamisen. Lisenssiemme valvonta on riippuvainen tekijänoikeudesta. Usein koko tekijänoikeusjärjestelmää on perusteltu sen luovaa toimintaa tukevilla ominaisuuksilla. Creative Commons uskoo tekijöiden tukemiseen ja tahtoo omalta osaltaan auttaa tekijöitä hienosäätämään usein monimutkaisina pidettyjä lisenssiehtoja, jotka säätelevät teoksiin kohdistuvia oikeuksia.

Auttaako Creative Commons minua valvomaan teosten lisenssin mukaista käyttöä?

Tarjoamme käyttöösi lisenssit kolmessa eri muodossa. Emme ole asianajoa harjoittava yritys. Tarjoamme ilmaiseksi käyttöön sähköisen ”leimasimen” jota voit käyttää haluamaasi tarkoitukseen. Emme voi tarjota pidemmälle meneviä palveluita.

Ovatko Creative Commons lisenssejä käyttävät teokset tekijänoikeuksista vapaita (engl. public domain)?

Jos haluat vapauttaa teoksesi tekijänoikeuden piiristä, public domainiin, me voimme auttaa sinua sen tekemisessä. Jos kuitenkin haluat säilyttää tekijänoikeutesi ja kontrollin teokseesi, voit käyttää lisenssejämme. Lisenssit säilyttävät sinulla tekijänoikeutesi, mutta samalla rohkaisevat teoksesi luovaa uudelleenkäyttöä tavalla, jota tekijänoikeus lähtökohtaisesti ei salli.

Miksi haluaisin luopua tekijänoikeuksistani tai julkaista sen Creative Commons lisenssillä, jos tekijänoikeus tuo mukanaan enemmän lain suojaa?

Voit tehdä niin muutamastakin syystä. Jotkut ihmiset saattavat tuntea houkutusta siihen, että toiset voivat rakentaa heidän teoksensa päälle, tai mahdollisuudesta osallistua yhteisen kulttuuriperinnön luomiseen. Kun Creative Commons yhteisö kasvaa, lisensoijat saavat tyydytystä keksiessään uusia tapoja osallistua. Tai voit lisensoida teoksesi puhtaasti omasta hyödystäsi riippuen. Tutkijat saattavat haluta kirjoitustensa olevan kenen tahansa kopioitavissa ja jaettavissa. Etabloitunut mainstream-muusikko saattaa julkaista osan tuotannostaan CC-lisenssillä ruokkiakseen yleisön halua hänen muuta, suojattua tuotantoaan kohtaan (poikkeuksena tekijänoikeusjärjestöjen jäsenet, joille tämä ei tällä hetkellä ole Suomessa mahdollista). Poliittinen aktivisti saattaa haluta, että hänen viestinsä kantautuu mahdollisimman suurelle yleisölle rajattoman kopiointioikeuden myötä. Lisenssimme voivat auttaa tekijöitä joilla on tällaisia tarpeita. Järjestelmä tarjoaa mahdollistaa lisenssien räätälöimisen tarpeisiisi.

Lisenssit

Onko Creative Commonssilla muita lisenssejä?

Ensimmäisessä vaiheessa CC julkaisee 11 lisenssiä jotka löytyvät näiltä sivuilta suomennettuna. Lisää on kehitteillä. CC on kehittänyt uutena lisenssinä sämpläyksen mahdollistavan lisenssin.

Pitääkö Creative Commons yllä tietokantaa lisensoiduista teoksista?

Creative Commons tarjoaa työkalut, jotta esimerkiksi hakukoneet löytäisivät lisensoidut teokset verkosta ilman keskitettyä tietokantaa. Creative Commons lisensoitu sisältö on pääsääntöisesti tekijöiden omilla sivuilla.

Onko CC-lisensseillä vaikutusta yksityiskäyttöön liittyviin oikeuksiin tai muihin tekijänoikeuden rajoituksiin?

Lisenssi ei vaikuta millään tavoin tekijänoikeuen rajoituksiin, konsumoitumiseen tai muihin vastaaviin oikeuksiin.

Miten CC-lisenssit toimivat kansainvälisesti?

Tekijänoikeusjärjestelmä perustuu kansainvälisiin sopimuksiin. Suurin osa lisenssiehdoista on kansainvälisesti katsoen yhteensopivia. Muutamia pieniä eroja kunkin käännöksen välillä syntyy väkisinkin. 24.5. 2004 lähtien suomalaiset lisenssit ovat virallisia Creative Commons lisenssejä joita sovelletaan Suomessa käytävässä oikeusprosessissa.

Ovatko lisenssit voimassa Suomessa?

Kyllä ovat. Tekijänoikeuslain mukaan ainoastaan tekijänoikeuden haltijalla on oikeus valmistaa teoksesta kopioita ja levittää sitä. Muilla kopioijilla tulee olla lupa (lisenssi) tekijänoikeuden haltijalta. Creative Commons lisenssi rajaa lisenssinsaajien oikeuksia.

Kaikki oikeudet varattu –> Creative Commons –> Osa oikeuksista varataan.

Voiko lisensseihin vedota väärinkäyttötilanteessa?

Kyllä voi. Mikäli teoksia käytetään lisenssin vastaisesti, on kyseessä tekijänoikeusloukkaus. Kyseeseen voi tulla myös tekijänoikeusrikos (RL 49:1), josta rangaistusmaksimi on 2 vuotta vankeutta.

Mitä jos oikeudenhaltija lisensoi teoksen kahdella eri Creative Commons-lisenssillä?

Mikäli teos on tarjolla kahdella eri lisenssillä saa käyttäjät valita kumman mukaan toimia. Mikäli esimerkiksi valokuva on lisensoitu ”ei kaupallisella lisenssillä” ja toisaalla ”nimi mainittava” lisenssillä tämä ei tarkoita että molemmat lisenssien ehdot pätisivät saman aikaisesti. Jos oikeudenhaltija haluaa että kummatkin ehdot ovat voimassa yhtäaikaisesti tulee hänen valita lisenssi joka sallii sen.

Voinko käyttää CC-lisenssejä tietokoneohjelmien lisensoimiseen?

Teorissa kyllä. Suosittelemme kuitenkin erinomaisia open source-lisenssejä joita löydät open source initiative:n sivuilta. Nämä lisenssit on suunniteltu tietokoneohjelmien erityisvaatimuksia vastaaviksi.

Eikö maailmalla ole jo tarpeeksi lisenssejä? Mitä Creative Commons tuo uutta siihen, mitä jo on tehty?

Otamme vaikutteita muilta jotka ovat mahdollistaneet luovien töiden jakamista. Ensimmäisenä näistä on Richard Stallman, Free Software Movementin perustaja ja GNU GPL lisenssin isä. Me enemmänkin täydennämme, emme kilpaile näiden rinnakkaisten verkossa jakamisen ja yhteistoiminnan mahdollistamisen pyrkimysten kanssa. Mitä enemmän tekijöillä on keinoja saattaa teoksensa ihmisten käytettäviksi haluamallaan tavalla, sen parempi.

Yleistä

Millä tavalla voin auttaa?

Voit levittää tietoa palvelusta tekijöille ja käyttäjille jotka ovat kiinnostuneita. Keräämme myös listaa suomalaisista Creative Commons lisensoiduista teoksista.

Maksaako lisenssienne käyttö minulle jotain?

Ei, ne ovat ilmaisia.

Tarjoaako tai omistaako Creative Commons mitään sisältöä?

Ei juuri nyt. Me autamme sinua lisensoimaan sinun teoksesi ja tarjoamaan esimerkkejä CC-lisensoiduista sisällöistä. Creative Commmons tarjoaa myös käyttäjille tapoja etsiä lisensoituja teoksia ja ymmärtää helposti niiden lisenssiehdot.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *