Miksi jumalanpilkan kriminalisointi pitäisi poistaa rikoslaista?
emma / 2.11.2018
Kuolemantuomioita tai ankaria ruoskarangaistuksia käyttävät maat sanovat nyt Suomelle, että ”onhan se teilläkin rikos”. Suomi ei voi kansainvälisesti täysimääräisesti puuttua esim. Saudi-Arabiassa tai Pakistanissa tehtäviin ihmisoikeusrikoksiin, koska Suomen rikoslaissa on uskonrauhapykälä, jossa kielletään ”Jumalan pilkkaaminen” ja uskonnon ”pyhänä pitämien” oppien loukkaaminen enintään 6 kuukauden vankeuden uhalla. Kysymys ei ole ”pilkkajaisten” aloittamisesta Suomessa, vaan solidaarisuudesta mielivaltaisista […]

Kuolemantuomioita tai ankaria ruoskarangaistuksia käyttävät maat sanovat nyt Suomelle, että ”onhan se teilläkin rikos”. Suomi ei voi kansainvälisesti täysimääräisesti puuttua esim. Saudi-Arabiassa tai Pakistanissa tehtäviin ihmisoikeusrikoksiin, koska Suomen rikoslaissa on uskonrauhapykälä, jossa kielletään ”Jumalan pilkkaaminen” ja uskonnon ”pyhänä pitämien” oppien loukkaaminen enintään 6 kuukauden vankeuden uhalla.

Kysymys ei ole ”pilkkajaisten” aloittamisesta Suomessa, vaan solidaarisuudesta mielivaltaisista syytteistä ja tuomioista kärsiville. Kuolemanrangaistus on säädetty Afganistanissa, Iranissa, Mauritaniassa, Nigeriassa, Pakistanissa, Saudi-Arabiassa ja Somaliassa.

”Jumalanpilkkakiellon” rikoslaista poistamisen jälkeenkin vihapuhe, kiihottaminen kansanryhmää kohtaan ja julkisrauhan rikkominen on Suomessa edelleen lailla kielletty, mikä antaa suojaa myös uskonnollisille ja ei-uskonnollisille ihmisille ja yhteisöille.

Jumalanpilkan kriminalisointi on poistettu muiden Pohjoismaiden lainsäädännöstä, viimeksi Tanskan ja Färsaarten. Suomen 6 kuukauden vankeusrangaistus ei sovi siihen kuvaan.

Jumalanpilkkalakien lopettamisesta on käynnissä kansainvälinen kampanja End Blasphemy Laws.

Kuva: CC0 Pexels

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *