Helsingin seudun vapaa-ajattelijat juhlisti 80-vuotistaivaltaan
jaakko / 2.12.2016
Helsingin seudun vapaa-ajattelijain 80-juhla lauantaina 5.10.2016 kokosi ja yhdisti mukavassa tunnelmassa useiden eri sukupolvien vapaa-ajattelijoita. Puheenjohtaja Jape Lovénin avauksen jälkeen kuultiin Arto Tiukkasen katsaus yhdistyksen historiaan, pitkäaikaisen jäsenen Kerttu Loukolan puheenvuoro sekä kansanedustaja Erkki Tuomiojan puhe ”sekulaarin yhteiskunnan puolesta”. Vapaa-ajattelijain liitolta tervehdyksen toi Esa Ylikoski, Humanistiliitolta puheenjohtaja Irma Peiponen ja Pro-Seremonioista Henrik Sawela. Päätössanat lausui […]

Helsingin seudun vapaa-ajattelijain 80-juhla lauantaina 5.10.2016 kokosi ja yhdisti mukavassa tunnelmassa useiden eri sukupolvien vapaa-ajattelijoita.

Puheenjohtaja Jape Lovénin avauksen jälkeen kuultiin Arto Tiukkasen katsaus yhdistyksen historiaan, pitkäaikaisen jäsenen Kerttu Loukolan puheenvuoro sekä kansanedustaja Erkki Tuomiojan puhe ”sekulaarin yhteiskunnan puolesta”. Vapaa-ajattelijain liitolta tervehdyksen toi Esa Ylikoski, Humanistiliitolta puheenjohtaja Irma Peiponen ja Pro-Seremonioista Henrik Sawela. Päätössanat lausui varapuheenjohtaja Binar Mustafa.

Myös valkoiset pöytäliinat juhlistivat HERO:n viihtyisissä tiloissa pidettyä 80-vuotisjuhlaa, jossa oli tarjolla tervetuliaismalja, pientä suolaista sekä maistuvat kakkukahvit.

Erkki Tuomioja Helsingin 80-vuotisjuhlassa: Työ sekularismin puolesta yhä kesken

Pidän tärkeänä, että yhteiskunnallisena periaatteena sekularismin ymmärretään viittaavan valtiollisten rakenteiden ja toimintojen neutraalisuuteen kaikkien uskontojen samoin kuin uskonnottomuudenkin suhteen, sanoi kansanedustaja Erkki Tuomioja puheessaan Helsingin seudun vapaa-ajattelijain 80-vuotisjuhlassa. ”Puhun sellaisesta sekulaarisesta yhteiskunnasta, jota myös monet eri uskontojen kannattajat voivat tukea ja pitää tärkeänä.”

”Valtion ja uskontojen erottaminen on ollut pitkä trendi ja toivoisin voivani luotta siihen, että se pitkällä aikavälillä jatkuu ja voimistuu.”, sanoi Tuomioja. ”Sekularismin voittokulku ei ole sillä tavoin automaattinen – joku muu voisi sanoa kirkossa kuulutettu – etteikö sen puolesta olisi aina ja kaikkialla syytä aktiivisesti toimia, tarvittaessa myös kamppailla. Ja onhan tämä työ edelleen kesken myös Euroopassa ja meillä Suomessa.”

Tuomioja kiinnitti huomiota myös siihen, että ”monikulttuurisuus ja kilpailevien uskontojen ilmaantuminen vanhojen valtauskontojen reviirille ei ole vain jälkimmäisten haaste vaan voi olla uhka myös sekulaarisuudelle.” Hän mainitsi esimerkkeinä poikien ympärileikkauksen nimellä tunnetun lasten pahoinpitelyn, kreationismin opettamisen lapsille, huntujen käytön oppilaitoksissa tai uskontoperusteinen sukupuolten erottaminen uimahalleissa.

Uskontopohjaisia sekularismin haastavia yhteentörmäysmomentteja on Euroopassakin kasvava määrä. Ne eivät silti tee maahanmuuttajavihamielistä saatikka rasistista politiikkaa hyväksyttäväksi, huomautti Tuomioja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *