Torstai-info ja Va-liiton linjaus elämänkatsomustiedon valinnaisuudesta
kimmo / 6.9.2011
Helsingin vapaa-ajattelijain torstaitapaamisessa 8.9. ja 22.9. ei ole ravintola Vltavan Havel-kabinetti käytössä. Vapareita voinee kuitenkin tavata vapaamuotoisesti Vltavan 2. kerroksen tiloissa vapaan keskustelun ja vuorovaikutuksellisen ajattelun merkeissä. Muusta syksyn toiminnasta […]

Helsingin vapaa-ajattelijain torstaitapaamisessa 8.9. ja 22.9. ei ole ravintola Vltavan Havel-kabinetti käytössä. Vapareita voinee kuitenkin tavata vapaamuotoisesti Vltavan 2. kerroksen tiloissa vapaan keskustelun ja vuorovaikutuksellisen ajattelun merkeissä. Muusta syksyn toiminnasta tiedotamme erikseen.

Alla liiton linjaus elämänkatsomustiedon valinnaisuuteen.

Terv. Esa Ylikoski, varapj

Elämänkatsomustiedon valinnaisuudesta kouluissa

Vapaa-ajattelijain liiton liittohallitus on 3.9.2011 hyväksynyt seuraavan päätöksen:

”Hallitusohjelman mukaan perusopetuksen perusteiden ja tuntijaon uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan elokuussa 2016. Perusteet ja tuntijako otetaan käsittelyyn ja hyväksyttäneen jo huomattavasti aikaisemmin. Opetusministeri on asettanut elokuussa 2011 virkamiestyöryhmän valmistelemaan tuntijakoesitystä, josta hallituksen on tarkoitus päättää jo vuonna 2012. Opetusministerin ilmaiseman kannan mukaan valmistelun lähtökohtana käytetään edellisen tuntijakotyöryhmän kesäkuussa 2010 julkaistua ehdotusta. Lukion osalta uudistus on tarkoitus käsitellä vasta perusopetuksen uudistuksen jälkeen.

Liittohallitus toteaa, että kesän 2011 liittokokouksessa käsitellyssä aloitteessa ja sen hyväksymisessä käytettiin elämänkatsomustiedon vapaan valinnaisuuden osalta ilmaisua ”ainakin lukioissa”. Tämä liittokokouspäätös muutti vuoden 2008 liittokokouksen kannanoton linjauksen ja selvästi antoi liittohallitukselle mahdollisuuden ottaa perustellusti sama vapaata valintaoikeutta tukeva kanta lukion lisäksi myös peruskoulun suhteen. Näin jo edellinen liittohallitus olikin katsonut perustelluksi tehdä tuntijakotyöryhmän esityksen aiheuttaman uuden tilanteen johdosta.

Vapaa-ajattelijain liiton mielestä uskonnon tunnustuksellisen luonteisesta opetuksesta koulussa tulisi luopua kokonaan tai nyt tehtävässä ratkaisuussa ainakin vähentää selvästi. Mikäli ”oman uskonnon” ja elämänkatsomustiedon opetusta edelleen jatketaan, yhtenä keskeisenä kysymyksenä on, voidaanko elämänkatsomustieto avata kaikille vapaasti valittavaksi oppiaineeksi riippumatta oppilaan kuulumisesta esimerkiksi evankelis-luterilaiseen kirkkoon.

Vapaa-ajattelijain liitto esittää ja kannattaa elämänkatsomustiedon saamista kaikille vapaasti valittavaksi niin peruskoulussa kuin lukiossa. Liittohallitus vahvistaa täten tältä osin liiton jo 2.9.2010 antamassaan lausunnossa ilmaiseman kannan
(http://www.vapaa-ajattelijat.fi/tiedotteet/Val_Perusopetus2020_lausunto_02092010.pdf).

Perusopetuksen uudistuksen yhteydessä liitto esittää valtiolle, kunnille ja kouluille  oppilaiden yhdenvertaisuutta (Perustuslain 6 §) ja uskonnon ja omantunnon vapautta (Perustuslain 11 §) vahvistavia toimia erityisesti uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomien omantunnon ja vakaumuksen vapauden suhteen. Tarkasteluun on syytä yhdistää myös kysymys uskonnon harjoittamisesta koulussa. Liiton mielestä ev.lut. uskonnon harjoittamisesta koulujen toimesta tulisi luopua kokonaan. Mikäli niin ei tapahdu, sille vaihtoehtoisen, ei-uskonnollisen ohjelman järjestämiseen koulujen toimesta tulee alkaa kiinnittää aikaisempaa olennaisesti suurempi huomio lähtien oppilaiden yhdenvertaisesta kohtelusta ja vakaumuksen vapauden kunnioittamisesta. Tämä edellyttää sekä tarkennuksia opetussuunnitelman perusteisiin että kuntien ja koulujen käytänteisiin.

Vapaa-ajattelijain liitto ry. Liittohallitus 3.9.2011”   

Esa Ylikoski
pääsihteeri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *